K založeniu tejto témy ma inšpiroval Romanov príspevok v téme Vtipkár. Takže ak máte zaujímavé logické úlohy a hádanky tak sem s nimi, nech máme čo robiť aj v takom počasí ako bolo dnes. Otestujte si ako Vám to myslí. Na riešenia môžeme stanoviť dobu jedného týždňa a výsledky posielať autorovi príspevku na SS. Mená úspešných riešiteľov potom autor môže zverejniť. Nebojte sa, neúspešných zverejňovať nebudeme.
A začnem klasicky so zápalkami. V nasledujúcej rovnosti 180 = 510 máte preložiť len jednu zápalku tak, aby rovnosť platila.
V tejto úlohe nie je žiadny trik, iba logické myslenie.
Takže : veľa šťastia a nevzdávajte sa !
uzavierka odpovedi je 10.2 2008 do 12,00
1. Je 5 domov, každý inej farby.
2. V každom dome býva jedna osoba inej národnosti.
3. Každý majiteľ domu uprednostňuje určitý nápoj, fajčí určitú značku cigariet a chová určité zviera
4. ŽIADNA z týchto piatich osôb nepije rovnaký nápoj, nefajčí rovnaké cigarety ani nachová rovnaké zviera.
Otázka : Komu patrí ryba ?
Viete že :
Brit žije v červenom dome.
Švéd chová psa.
Dán pije rád čaj.
Nemec fajčí cigarety Rothmanns.
Nór býva v prvom dome.
Majiteľ zeleného domu pije kávu.
Fajčiar cigariet Winfield pije rád pivo.
Majiteľ žltého domu fajčí cigarety Dunhill.
Osoba, ktorá fajčí Pall Mall, chová papagája.
Muž, ktorý býva v prostrednom dome, pije mlieko.
Fajčiar cigariet Marboro býva vedľa toho, kto chova mačku.
Muž, ktorý chová koňa, býva vedľa toho, ktorý fajčí Dunhill.
Nór býva vedľa modrého domu.
Fajčiar cigariet Marboro má suseda, ktorý pije vodu.
Zelený dom stojí naľavo od bieleho domu.
zatial prisli dve odpovede, aj ked speedy tvrdi, ze ju pozna, ma tam chybu, pretoze spomina cigarety Blue Master, pricom v texte sa uvazuju Winfield (google?)...okrem toho neodpovedal na otazku, dal len dispozicne riesenie a ma sice zeleny dom na lavo od bieleho, ale mam pocit, ze v texte sa mysli v tesnom susedstve a to nesplna ani jedna jeho moznost...zato merecej to ma spravne...
Pise sa : zeleny dom na lavo od bieleho a to neznamena ze musi byt v tesnom susuedstve...ale ze ma byt nalavo
Atie cigarety tak to ja mam v inom zneni ale je to to iste...a v tom rieseni je aj odpoved...
dobre, je to pravda, nie je to mozno jednoznacne, takze ako zadavatel ulohy to zjednoznacnujem a plati, ze zeleny dom je nalavo od bieleho, cize hned vedla neho...
ešte že tak, lebo už som mal 3 riešenia z toho 1 hneď vedľa a ďalšie 2 len naľavo od bieleho, pritom zakaždým mal rybu niekto iný. A to sa ešte ukazovali ďalšie možnosti. Už som začínal rozmýšľať, že rybu asi môže mať každý. Dotm stačí poslať len výsledok, alebo rozpis celého riešenia?
staci vysledok...aj ked vlastne, aby sa dali vylucit nahodne tipy, tak by sa pytalo aj risenie, eventualne aspon cast, ktora sa tyka dotycneho majitela ryby
k merecejovi pribudli dalsi uspesni riesitelia: porto, JAro, muffin a charlie
uznam aj speedyho povodne riesenia, ak posle aj to nove
Tak ja sem uz davam riesenia aj Hadanky aj Matematickej ulohy.
Kde je tatinek??? Riesenie:Postup řešení
Ze zadání úlohy vytvoříme soustavu dvou rovnic o dvou neznámých, kde neznámou x označíme věk dítěte a neznámou y věk matky.
Platí tedy:
Věk dítěte x
Věk matky y
Sestavíme soustavu.
Maminka je dnes o 21 let starší než její dítě. Tedy .
Za 6 let bude dítě 5x mladší než maminka. Tedy .
Řešíme:
Do druhé rovnice dosadíme vyjádřenou proměnnou y z první.
Roznásobíme závorku na levé straně rovnice.
Na levé straně rovnice shromáždíme výrazy s neznámou, na pravé vše ostatní.
Celou rovnici vydělíme koeficientem u neznámé x.
Výsledek
Dítěti je dnes mínus třičtvrtě roku, což je devět měsíců, tudíž tatínek právě píchá maminku. Spravne odpovede mali:Roman, Turcyk, Marecej
A druhe...Ake zviera dokaze ohybat vsetky 4 klby na nohach na rovnaku stranu??? Riesenie: Slon
Spravne odpovedal prvy a aj posledny: Turcyk
pridavam vyhodnotenie hadanky o rybach:
spravne riesenie malo byt:
nor dan brit nemec sved
voda caj mlieko kava pivo
zlty modry cerveny zeleny biely
dunhill marlboro pall mall rohmans wienfield
macka kon papagaj ryba pes
na otazku, kto ma rybu, spravne odpovedali: marecej, muffin, JAro, porto, charlie, turcyk, shmirgel, Andrew, Ascho a Martinux
a riesenie poslali: marecej, porto, charlie, turcyk, shmirgel, Andrew a Martinux
dotm: ked som mal asi 8 rokov a leteli pokemoni tak na ich stranke bola tato hadanka... sestra mi ju vyriesila a cudujsasvtete vyhral som prve miesto - 2 vstupenky do kina na pokemonov...a dodnes mi nedosli svine klamarske
Tak dam jednu hadanku aj ja. Ak toto niekto spravne vyriesi, tak toho cloveka seriozne uznavam . Ako motivaciu pridam, ze to zatial nikto so znamych tu na Cam nespravil
Situacia: 5 piratov si chce rozdelit 100 dukatov. Su zoradeni podla veku (cize najstarsi je pirat5, mladsi pirat4, ... , najmladsi je pirat1).
System, ktory si zvolili spociva v tom, ze pirat povie navrh, ktory sa bud prijme, ak za neho hlasuje aspon 50% piratov, alebo toho pirata zabiju a navrh dava dalsi v poradi... Zacina sa od najstarsieho (pirat5).
Pirati su nekonecne inteligentni a ich prva priorita je prezit a druha priorita je ziskat co najviac dukatov.
Otazka: Ako si pirati rozdelia dukaty?
Odpovede mozete napisat aj do threadu. Som zvedavy
Tak dam jednu hadanku aj ja. Ak toto niekto spravne vyriesi, tak toho cloveka seriozne uznavam . Ako motivaciu pridam, ze to zatial nikto so znamych tu na Cam nespravil
Situacia: 5 piratov si chce rozdelit 100 dukatov. Su zoradeni podla veku (cize najstarsi je pirat5, mladsi pirat4, ... , najmladsi je pirat1).
System, ktory si zvolili spociva v tom, ze pirat povie navrh, ktory sa bud prijme, ak za neho hlasuje aspon 50% piratov, alebo toho pirata zabiju a navrh dava dalsi v poradi... Zacina sa od najstarsieho (pirat5).
Pirati su nekonecne inteligentni a ich prva priorita je prezit a druha priorita je ziskat co najviac dukatov.
Otazka: Ako si pirati rozdelia dukaty?
pirat1 si odnesie vsetko
To by bolo nerozumne od pirata5 - prva priorita je prezit. Cervo
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Takže : veľa šťastia a nevzdávajte sa !
uzavierka odpovedi je 10.2 2008 do 12,00
1. Je 5 domov, každý inej farby.
2. V každom dome býva jedna osoba inej národnosti.
3. Každý majiteľ domu uprednostňuje určitý nápoj, fajčí určitú značku cigariet a chová určité zviera
4. ŽIADNA z týchto piatich osôb nepije rovnaký nápoj, nefajčí rovnaké cigarety ani nachová rovnaké zviera.
Otázka : Komu patrí ryba ?
Viete že :
Brit žije v červenom dome.
Švéd chová psa.
Dán pije rád čaj.
Nemec fajčí cigarety Rothmanns.
Nór býva v prvom dome.
Majiteľ zeleného domu pije kávu.
Fajčiar cigariet Winfield pije rád pivo.
Majiteľ žltého domu fajčí cigarety Dunhill.
Osoba, ktorá fajčí Pall Mall, chová papagája.
Muž, ktorý býva v prostrednom dome, pije mlieko.
Fajčiar cigariet Marboro býva vedľa toho, kto chova mačku.
Muž, ktorý chová koňa, býva vedľa toho, ktorý fajčí Dunhill.
Nór býva vedľa modrého domu.
Fajčiar cigariet Marboro má suseda, ktorý pije vodu.
Zelený dom stojí naľavo od bieleho domu.
Atie cigarety tak to ja mam v inom zneni ale je to to iste...a v tom rieseni je aj odpoved...
Tak sa snazte!!!
k merecejovi pribudli dalsi uspesni riesitelia: porto, JAro, muffin a charlie
uznam aj speedyho povodne riesenia, ak posle aj to nove
EDIT: pribudli uz aj shmirgel a Andrew
Uzávierka riešení: 11.02. o 20:11
Priebežne úspešní riešitelia: Lapierre310, shmirgel
Kde je tatinek???
Riesenie:Postup řešení
Ze zadání úlohy vytvoříme soustavu dvou rovnic o dvou neznámých, kde neznámou x označíme věk dítěte a neznámou y věk matky.
Platí tedy:
Věk dítěte x
Věk matky y
Sestavíme soustavu.
Maminka je dnes o 21 let starší než její dítě. Tedy .
Za 6 let bude dítě 5x mladší než maminka. Tedy .
Řešíme:
Do druhé rovnice dosadíme vyjádřenou proměnnou y z první.
Roznásobíme závorku na levé straně rovnice.
Na levé straně rovnice shromáždíme výrazy s neznámou, na pravé vše ostatní.
Celou rovnici vydělíme koeficientem u neznámé x.
Výsledek
Dítěti je dnes mínus třičtvrtě roku, což je devět měsíců, tudíž tatínek právě píchá maminku.
Spravne odpovede mali:Roman, Turcyk, Marecej
A druhe...Ake zviera dokaze ohybat vsetky 4 klby na nohach na rovnaku stranu???
Riesenie: Slon
Spravne odpovedal prvy a aj posledny: Turcyk
Gratulujem.
spravne riesenie malo byt:
nor dan brit nemec sved
voda caj mlieko kava pivo
zlty modry cerveny zeleny biely
dunhill marlboro pall mall rohmans wienfield
macka kon papagaj ryba pes
na otazku, kto ma rybu, spravne odpovedali: marecej, muffin, JAro, porto, charlie, turcyk, shmirgel, Andrew, Ascho a Martinux
a riesenie poslali: marecej, porto, charlie, turcyk, shmirgel, Andrew a Martinux
Číslo 12 si treba napísať rímskym spôsobom, a potom presná polovica z neho je rímskych 7 . Pripájam aj shmirgelovo grafické riešenie.
Úspešní riešitelia : Lapierre310 a shmirgel
Situacia:
5 piratov si chce rozdelit 100 dukatov. Su zoradeni podla veku (cize najstarsi je pirat5, mladsi pirat4, ... , najmladsi je pirat1).
Otazka:
Ako si pirati rozdelia dukaty?
Situacia:
5 piratov si chce rozdelit 100 dukatov. Su zoradeni podla veku (cize najstarsi je pirat5, mladsi pirat4, ... , najmladsi je pirat1).
Otazka:
Ako si pirati rozdelia dukaty?
pirat1 si odnesie vsetko
To by bolo nerozumne od pirata5 - prva priorita je prezit. Cervo