Existuje niečo také ako maximálny dlhodobý tep? Zatiaľ som sa o tom nikde nedočítal, len chcem vedieť, či to nemôže uškodiť, ak krútim dlhší čas (3-4 hodinky) na vyššom tepe.
4 hodinky na 180 pulzoch? (predpokladám že hovoríme o priemernom pulze za výjazd)
Po prvé, tak dlhý čas na tých pulzoch pravdepodobne nevydržíš. Po druhé, po 3-5 minútach sa zakyslíš a výkon prudko klesne, aký by to malo zmysel?
čo to je 170-180? aké máš pásma, akú maximálku?
pre niekoho je to smrťák (napr pre mňa, do takých tepov sa mám fakt problém dostať na biku) a pre niekoho je 170 priemer na pretekoch napr..
pri hodinovom slapani do kopca mam priemerku 169, max 184 (13 km), maximalku by som mal mat 197, skusal som sa udrzat v zonach ale keby sa mam drzat podla sportestera nikam by som neprisiel lebo pri kazdom kopci mi pulzy vyletuju dost vysoko:( snad sa to casom a lepsou vytrenovanostou zlepsi smerom na dol.
Bez ohľadu na tepové zóny, maximálku, "dupačské" pocity a pod. mi hlavne nie je jasný zmysel toho všetkého - 3-4 hodiny na tepoch 170-180 je dobré konkrétne na čo?
vsetko je to individualne, vstupuje do toho vela faktorov.
Pozri tepy Imromana: mlady, vykonny...pri jeho tepoch by ma j***o. Mavam zhruba o 10 tepov menej, co aj logicky vyplyva z vekoveho rozdielu.
"neřeš"
v odbornej literatúre som sa stretol s nasledovným...
práca organizmu na 100% VO2 max (čomu by teoreticky zodpovedala 100% max TF) je u trénovaných jedincov (najtrénovanejších) možná zhruba v rozpätí 15 - 20 minút
pri 90% VO2 max (čo by teoreticky mohlo byť 90% max TF) je to v rozpätí 40 - 60 minút...
Existuje niečo také ako maximálny dlhodobý tep? Zatiaľ som sa o tom nikde nedočítal, len chcem vedieť, či to nemôže uškodiť, ak krútim dlhší čas (3-4 hodinky) na vyššom tepe.
No mas 17 rokov, tak ten tep nie je nic nezvykle, ja nemam ani taku maximalku, ako toto pasmo .. maximalny dlhodoby tep asi viem co chces vediet .. dr. Vojtechovsky to popisuje tuna http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm .. treba precitat.
no len bez maximálky a zón nezistí nič.. 170 je u niekoho maximálka u niekoho priemerka..
priemerka 170 po 4 hodinach?
to je teda riadny vysokotepec
kazdopadne by musel mat max. tep 260, aby tych 170 bolo 65% maximalky...tych 65% je taky normal na trenovanie...neviem, ci je to mozne
Nemusí byť vysokotepec. Ja mám maximálku 181 a na pretekoch priemer 165 - 168 a to si dávam pozor, bývalo aj nad 170.
Už na štarte mávam 145 a ani som ešte neotočil pedálmi. Je to vplyv nabudeného sympaticu.
Inými slovami - "štarťák jak hovado".
Každopádne ak kolega aeiolus v týchto pásmach trénuje, nie je to správne. Jednak to nezabezpečí pokrok a jednak riskuje vyššie spomenuté problémy, minimálne rýchle prepracovanie k pretrénovaniu.
To že tie tepy vydrží je chvályhodné, ale kontraproduktívne. V pretekoch v poriadku, pri tréningu nie.
mas na pretekoch priemerku iba o 13 nizsiu ako maximalku?
tak to si teda frajer
to ako keby som ja isiel pretek s priemerkou 200, tak po pol hodke som na nositkach...aj skor
Nie som frajer, idem pri tom skapať. Ani výkonnosť a umiestnenia tomu nezodpovedajú.
Ale neviem s tým nič urobiť. Jednoducho tak klepem. Keby som mal pri tých tepoch trénovať, tak ma po hodine odnesú. Na tréningu po pár minútach na 170 zliezam, totálne zakyslený, neschopný otočiť nohami. Jediný recept, ako na to, je zvýšiť základnú vytrvalosť, takže teraz sa na tom pracuje a na jar uvidíme.
Presne tak, celkové zlepšenie kondície je osvedčeným receptom. Ja som si tiež myslel, že som vysokotepec a iné to nebude (47 minút tepy 187/193, 2:24 h tepy 180/194, 3:13 tepy 173/188 - všetko na pretekoch), ale postupom času to celkom slušne klesá a rýchlosť jazdy mierne stúpa (aj keď "mierne" je asi zbytočne zveličujúca fráza ). Pôvodný dotaz ale preteky nespomínal, takže tiež predpokladám tréningové výjazdy a súhlasím s tým, že bez ohľadu na vek, úroveň kondície, a pod. je to úplne kontraproduktívne ...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Po prvé, tak dlhý čas na tých pulzoch pravdepodobne nevydržíš. Po druhé, po 3-5 minútach sa zakyslíš a výkon prudko klesne, aký by to malo zmysel?
pre niekoho je to smrťák (napr pre mňa, do takých tepov sa mám fakt problém dostať na biku) a pre niekoho je 170 priemer na pretekoch napr..
proste takto číslo z brucha je ti nanič..
kazdopadne si nicis organizmus
Pozri tepy Imromana: mlady, vykonny...pri jeho tepoch by ma j***o. Mavam zhruba o 10 tepov menej, co aj logicky vyplyva z vekoveho rozdielu.
"neřeš"
práca organizmu na 100% VO2 max (čomu by teoreticky zodpovedala 100% max TF) je u trénovaných jedincov (najtrénovanejších) možná zhruba v rozpätí 15 - 20 minút
pri 90% VO2 max (čo by teoreticky mohlo byť 90% max TF) je to v rozpätí 40 - 60 minút...
No mas 17 rokov, tak ten tep nie je nic nezvykle, ja nemam ani taku maximalku, ako toto pasmo
priemerka 170 po 4 hodinach?
to je teda riadny vysokotepec
kazdopadne by musel mat max. tep 260, aby tych 170 bolo 65% maximalky...tych 65% je taky normal na trenovanie...neviem, ci je to mozne
Už na štarte mávam 145 a ani som ešte neotočil pedálmi. Je to vplyv nabudeného sympaticu.
Inými slovami - "štarťák jak hovado".
Každopádne ak kolega aeiolus v týchto pásmach trénuje, nie je to správne. Jednak to nezabezpečí pokrok a jednak riskuje vyššie spomenuté problémy, minimálne rýchle prepracovanie k pretrénovaniu.
To že tie tepy vydrží je chvályhodné, ale kontraproduktívne. V pretekoch v poriadku, pri tréningu nie.
tak to si teda frajer
to ako keby som ja isiel pretek s priemerkou 200, tak po pol hodke som na nositkach...aj skor
Ale neviem s tým nič urobiť. Jednoducho tak klepem. Keby som mal pri tých tepoch trénovať, tak ma po hodine odnesú. Na tréningu po pár minútach na 170 zliezam, totálne zakyslený, neschopný otočiť nohami. Jediný recept, ako na to, je zvýšiť základnú vytrvalosť, takže teraz sa na tom pracuje a na jar uvidíme.