Minulu nedelu som mal svoj prvy konflikt s ebikermi. Stalo sa to v najtazsom mieste stupenia na Kriznu od Kralovej studne, ked ma dobehli traja ebikeri. Prvy ma obehol a dost vylakal, lebo to necakate, ze sa niekto od zadu priruti. Dalsiemu to predo mno skapalo, ale ustal som to, ale dost stiplavo som to komentoval. Hovorim stiplavo komentoval, ziadne vulgarne invektivy. Nasledkom toho ma treti uz umyselne zblokoval a zacal slovne napadat. Bol mlady cca 30 rocny, teda cca o polovicu menej ako ja, na bielom ebiku.

Stalo sa vam uz nieco podobne? Osobne si myslim, ze tato nasa asi jedina vysokohorska trasa by mala byt pre ebiky zakazana, podobne ako v zahranici su mnohe cyklotrasy pre "electric assist" biky zakazane. Lebo teda mnohi jazdime v terene, lebo trpime syndromom obiehajucich aut a teraz nam hrozi nieco podobne aj v terene.
16.06.2017 - 13:59:50
011
Na Častovskom cyklookruhu ma v stúpaní "ofúkli" dvaja páni vo veľmi pokročilom dôchodkovom veku, na rozhrkaných vehikloch ovešaných drôtenými košíkmi, stojanmi a inými dedinskými nevyhnutnosťami (asi tam mali nejaký Bafang). Nepredstaviteľne tým poškodili moje sebavedomie, môj svet sa zrútil, už sa mi nechce žiť. Hore na lúke si následne užívali výhľad na Trnavskú tabuľu s Inovcom a Tribečom v pozadí, usmievali sme sa na seba, slniečko svietilo a svet bol krásny. Potom v zjazde do cieľa som ich s mojimi širokými terénnymi kolesami hrdinsky porazil a obnovil svoju cyklistickú česť a opäť môžem pokojne spávať.

Inak k incidentu vyššie – e-bajk by mal byť vybavený cengáčom, aby nikoho nečakane nedesili, možno by som odporúčal zvážiť štipľavé poznámky všeobecne. No a myslím si, že to nie je o tom, či ide o e-bajk, ale skôr o základnú smernicu NAA*.

*(NAA = no assholes allowed)
16.06.2017 - 14:13:43
010
Zakazovat e-bajkom siroku kamenistu zvaznicu ako je ta, co vedie hore od Kralovej studne, je absolutny nezmysel. Este by som pochopil zakaz pre e-bajky na uzkych neprehladnych trailoch kde vyssia rychlost e-bajku moze byt v niektorych usekoch rizikova, ale takisto ma moze ohrozit aj clovek bez motora co ma v hlave nasrane. Cize neda sa generalizovat. O zakaze nech rozhoduje spravca daneho trailu / danej komunikacie. Inak ohrozuje vzdy ten asshole sediaci na stroji a nie stroj. Takisto aj problematika erozie je otazna. E-bajk moze viac erodovat citlive useky v stupaniach, ale zial aj vela obycajnych bajkerov bez motora jazdi ako prasata a nicia chodniky "efektnym" flekovanim, driftovanim a pod. Cize jedine riesenie je tolerancia.
16.06.2017 - 14:39:20
06
Dokial nebol autobus a ebiky, na Kriznu sa asshole nedostal, lebo to bolo na jeho sily. Nedostane sa tam prakticky vobec, alebo vynimocne aj bezny bike asshole, ktory driftuje, pretoze to je tiez dostatocne narocne. S novodobou technikou sa tam navozi o niekolko radov viac takych. V stupaniach sa nezadychaju, tak hore budu mat sily robit problemy. Vysledkom okrem ineho budu konflikty s pesiakmi az to pride do stavu, ze sa ludia vzburia a hromadne budu proti cyklistike v horach. Nebudu rozlisovat ebike a bike. A ked sa to dostatocne rozmazne v TV, vysledkom bude co ? Ano .. presne to. Vsetci skoncime s jazdenim v horach a lesoch. Ta doba pride. A nezabrani tomu nic, pretoze prave ti, ktori potrebuju poucenie na to kaslu a sem ani nechodia. A prave zakaz kazdej motorizovanej jednotky na takychto miestach by tomu zabranil. A presne o tom som pisal pred 1-2 rokmi a ebikeri sa mi smiali, ze bluznim na cele s najvacsimi propagatormi z tohto fora, vsak oni vedia ktori. A na hory budeme chodit do Rumunska :) .. tam sa da zatial aj motorkou.
16.06.2017 - 15:20:14
08
no daj uz aj konkretny termin kedy sa to stane, lebo s tym stale strasis a stale sa nic nedeje :lol:
16.06.2017 - 15:25:17
00
lendl napísal:
... Dalsiemu to predo mno skapalo, ale ustal som to, ale dost stiplavo som to komentoval....


hehehe, tomu sa proste neda odolat stiplavo take nieco okomentovat. Kedykolvek a kdekolvek :)
16.06.2017 - 15:37:18
00
Aj tak by som to nebral ako "zrazku" s e-bikom ale ako zrazku s blbcom. No a blbec moze sediet na mtb, ebiku, stvorkolke, suv - stale to bude len o blbcoch. :(
16.06.2017 - 15:51:03
01
Bude to vtedy, keď už aj lto bude jazdiť na ebiku
16.06.2017 - 15:57:38
03
lto nemoze jazdit na ebajku - ved maju len jeden prevodnik ;)
16.06.2017 - 16:22:02
02
Problém je, keď si takýto biker nastaví podporu elektromotora na maximum a prefrčí rýchlosťou 55 km/h medzi chodcami cez Starý most. Totiž za každú cenu musí predbehnúť klasického bikera, ktorý šlape v bike pruhu. :fubar:
16.06.2017 - 16:22:59
00
lto napísal:
Dokial nebol autobus a ebiky, na Kriznu sa asshole nedostal, lebo to bolo na jeho sily.


Štatisticky stále prevyšujú assholes, ktorí bez elektromotora a ohľadov vytláčajú normálneho človeka z cesty, lebo honia nejaký ***** segment. Vlastne musím pripustiť, že som s nijakým e-bajkerom ešte konflikt nemal. Preto si myslím, že predpoklad, že nadupaný bajker nemôže byť asshole, je dosť pomýlený. Predstava, že asshole je len prerastený majiteľ motorizovaného bajku je, ehm, ako by som to povedal, hm – úsmevná.
16.06.2017 - 16:49:30
02
Mňa obehli aj tí bez motora a posmievali sa, že na takom "drahom" biku nevládzem...boli to moje prvé preteky vôbec.
Takisto smerom na Vrícko ma obehli žiletkári so štiplavým posmeškom, že nejak to nejde na širokých gumách....
Motorkári na hrebeni Martiniek...či šofér ktorý ťa ostrieka ostrekovačmi, alebo vytlačí do kanála...
Ak má niekto komplexy ako väčšina tohto národa, neurobíš nič.
16.06.2017 - 21:42:50
08
Tak, tak, ... blbci su vsade. S ebajkermi sa mi ale pravidelne stava ze ak slapem nejaky dlhsi kopec tak ma predbehnu, zastavia alebo spomalia (pripadne sa vratia za mna) a znovu ma predbehnu. Stale dookola kym ich to neomrzi. Pripadne sa za mna zavesia ked sa ponahlam na tbk brigadu (vtedy idem asfaltom) a vrcia za mnou ako drbnuti, ked spomalim spomalia, ked zrychlim tak zrychlia, ked im poviem ze mi to vadi ze to za mnou vrci tak su na mna nasrani a potom to uz robia naschval. Plus este ked sa takto po polhodke blizim k nejakemu bodu so zahaknutym ebajkerom, tak zacne sprintovat, predbehne ma a vitazoslavne prejde tym bodom predomnou ... lol. Nevravim ze su vsetci takyto, to urcite nie, stava sa mi to ale dost casto.
16.06.2017 - 22:06:56
00
na toto som veru este stastie nemal :D naposledy interakcia s ebikerom nejake mesiace dozadu - slapal som Uphill na Kamzik a pristavil sa ze sa neorietnuje ci mu viem poradit cestu - tak som mu ukazal Koziarku, ze to je pekny a zabavny chodnicek smer Kamzik oi. Podakoval sa a siel slapat Koziarku. O chvilu ale na Uphille pocujem vrcanie a ze sa vratil radsej na tuto lesnu cestu z toho klukateho, tak sme sa zas pozdravili a sli kazdy svojim tempom. Ked som dorazil hore k bufetom, akurat sa rozhodoval ze kade sa spusti dole - vybral si asfalt. :) Tak aj taketo je ebikovanie. :))
16.06.2017 - 22:22:25
00
a.ndrejko - tak toto sa mi este nestalo, a uz vobec nie casto :o Neviem, mozno preto ze tou asfaltkou uz dlho nejazdim, jedine v zime a vtedy ebajky moc nejazdia.
a keby sa mi to aj stalo, tak ho poslem do hlbokych pic.
--
a mozno ze si ty pri vyslape taky rychly, ze je to akurat ebajkove tempo a tak sa ta drzia :?:
16.06.2017 - 22:33:19
00
keyboard_arrow_up