chcel by som rozputat diskusiu o tomto tu :idea: ..... ono je to totiz kruta pravda ....vstup do lesa je pokial viem zakazany, lesy su prevazne sukromnym majetkom, v chko nemame co robit, na turistickych znackach takisto, skratka je milion miest, kde nas nechcu ani vidiet :cry:
......myslite, ze existuju nejake realne vyhliadky na to, ze jedneho dna, bude pojem horskeho cyklistu a horskej cyklistiky nejak pravne osetreny??? ...myslim tym hlavne ten pohyb po lesnych cestach, po zjazdnych turistickych znackach (aj v chranenych oblastiach).....necakam, ze lesaci budu po sebe upratovat, kvoli bikerom alebo ze hned zajtra niekto zmapuje vsetky lesne cesty a vyda serioznu MTB-cyklomapu :)
....skratka co by ste ocakavali od tohto statu ako prvy krok??? :?:
08.06.2006 - 20:17:52
00
Male Karpaty su ciastocne spristupnene aj cyklistom. Dokonca uz existuju aj tabule, ktore znacia cyklotrasy, ale ide len o kratke trasy Koliba-Biely kriz a pod. Cervena (Stefanikova magistrala) je zvacsej casti pre cyklistov zakazana, napriek tomu sa po nej jazdi. Je tam moznost chytit mastnu pokutu, ale zatial som pocul len o vykazani z trasy naspat. Jazdil som tadial dost casto a po Biely kriz je vela cyklistov, potom sa pocet znizuje smerom na Pezinsku babu a uplne sa redukuje smerom na Zochovu. Mna este nikto nevykzal ani nepokutoval.

Teoria: Mam znameho, ktory sa touto temou aktivne zaobera a lobuje, kde sa da, aby sa aspon Male karpaty oficialne spristupnili a tym padom sa zaznacili aj cyklotrasy do map, kedze tam teraz niesu a nemozu byt (stupen ochrany prirody... nedovoluje vstup cyklistom).
08.06.2006 - 20:29:37
00
ja sa pohybujem sice len v okoli ziliny zatial, a moje skusenosti su take, ze ludi clovek stretne len v znamych oblastiach. na velkej raci nebolo ani zivacka kym nespravili letne atrakcie. ochranarov ani osoby odsudzujuce nas cyklistov taktiez nie. to plati celkovo. nikdy som nemal problem, vzdy sme sa s pripadnymi turistami v pohodicke obisli. zatial ma teda nic neobmedzuje. vstupy do prirodnych parkov neberem nijak vazne, preto ani nevidim nejake prekazky v cyklistike. ze podla zakona nemame sice dostatocne "pieskovisko" je pravda, ale zatial je to asi aj kompetentym jedno, takze neriesim...
08.06.2006 - 21:54:36
00
Na ktorej stranke bol clanok "ako sa chranit lesnej strazi" alebo nieco v tom zmysle? Bol tam presny vyklad toho preco do lesa na zvaznice mozeme(tusim po max 2 ochranny stupen)...
08.06.2006 - 21:56:54
00
Neviem či ste to čítali, ale tento článok to vcelku jasne popisuje:
LINK
V každom prípade pomáha ak je človek pri jednaní slušný(aspoň pokiaľ sa dá)
A ešte jedna finta ktorá zaberá na lesnú stráž, strážcov nár. parku a proste všetkých "dôležitých": ak si si vedomý, že si tam, kde by si nemal byť a stretol si dôležitého uja, treba okamžite spustiť historku o zablúdení, tešiť sa že si ho stretol a pýtať sa na cestu.
Mne to vždy zabralo - aj na zimných skialp. túrach


Naposledy upravil štulo dňa 08.06.2006 - 22:07:41, celkovo upravené 1 krát.

08.06.2006 - 21:57:25
00
to je ono!!! to je ono!!! to je ono!!!
08.06.2006 - 21:59:35
00
Uz keby som aj stretol nejakeho strazcu v uniforme urcite by som za nim nesiel ale otocil sa alebo ho obisiel. Pochybujem ze by ma peso dobehol. Myslim si ze ovela vacsou hrozbou pre cyklistou su unudeny mestsky policajti ktori zastavuju cyklistov v centre mesta.
08.06.2006 - 22:35:25
00
ja tom teda este ziadny konflikt nemal, polovnikov zdravim, lesakov minam velmi rychlo, lesnu straz som este nestretol ... a v takom sulove by mi asi naozaj pomohlo len tvrdenie, ze netusim ze som v chko :)
08.06.2006 - 22:52:56
00
Och Žigo, ty si ale mudroň, oni tí strážcovia chodia sem - tam na Nivách alebo Landroveroch. A keby aj bol pešo a je na jedinej zvážnici, ktorou ideš dole už 8km, tak sa obrátiš a budeš mu utekať?
08.06.2006 - 22:59:11
00
Ja som nestretol este ziadnych a nie to este na Lade. Nechapem ani preco by tam mohli chodit autom ked ja nemozem na biku. A s tym zdrhanim som to myslel po lesnom chodniku kam sa autom nedostanu.
08.06.2006 - 23:30:00
00
Samozrejme ich nestretneš pri každom výjazde, ale sú tam, je to ich práca a sú na ňu patrične vybavení. Tak sa radšej bavme ako s nimi vyjsť a aké sú naše reálne možnosti.
09.06.2006 - 07:42:28
00
presedlajte na ziletky a fertig :D

podla mna, zatial nema zmysel o podobnej teme hovorit s vaznostou.
09.06.2006 - 08:08:54
00
Na ktorej stranke bol clanok "ako sa chranit lesnej strazi" alebo nieco v tom zmysle? Bol tam presny vyklad toho preco do lesa na zvaznice mozeme(tusim po max 2 ochranny stupen)...

http://www.bikemagazin.sk/modules.php?o ... le&sid=321
09.06.2006 - 08:10:15
00
2pista dost skoro(ten odkaz) :lol: ale si uz postarsi, tak sa ti odpusta.
09.06.2006 - 08:12:03
00
....skratka co by ste ocakavali od tohto statu ako prvy krok??? :?:


Ja by som zacal tym, ze by som zakazal vstup do lesa lesakom a polovnikom. Tito su podla mojich (dlhorocnych) skusenosti najvacsimi skodcami v lese. A bikeri? Spravajte sa ohladuplne k prirode, lebo ked si ju znicime, tak nebudeme mat kde jazdit! Turistov neohrozujte a ked nejakeho stretnete, vyhnite sa a pozdravte ho. Uvedomte si, ze (naozajstni) turisti hladaju v prirode presne to iste co (naozajstni) bikeri - klud a aktivny relax. Ja viem, ze cast turistov su zabedneni kreteni, ktori povazuju bikerov za skodnu, ale to by nam nemalo branit v tom, aby sme sa (aspon k tym slusnym, ktorych je chvalabohu vacsina) spravali slusne. Turisti maju hlboko zakorenenu predstavu, ze les patri im. Treba ich neustale presviedcat o tom, ze tak ako oni, aj my bikeri mame na pobyt v lese rovnaky narok a ze prirodu nenecime o nic viac ako oni. Samozrejme sa treba tak aj spravat - ziadne jazdenie krizom-krazom lesom, brutalne driftovanie, jazdenie po rozbahnenych cestickach a lukach, na ktorych po nas ostanu vyryte hlboke brazdy a donicena vegetacia.

Ja si myslim, ze ziadny zakon nikdy nic v lese nevyriesil a nevyriesi. Ved tu mame zakon o ochrane prirody a to, co vidim v lese (aspon u nas v Malych Karpatoch) mi vobec nepripada, ze by priroda bola nejako chranena. Prave naopak - ako to sledujem, tak les sa najviac drancuje poslednych par rokov. Parkrat sa mi stalo, ze som isiel po znamej streke a zrazu som mal blby pocit, ze som zabludil, lebo som mal zafixovane, ze cela cesta ide lesom a ja som zrazu bol na cistine. Ti *$%^&% lesaci proste rubu hlava-nehlava a najlepsie dohola. A o tom, co lesaci dokazu narobit na lesnych cestach radsej ani pisat nebudem, lebo toto je slusne forum a vyrazy, ktore by som musel pouzit by neboli vhodne.

Kazdy, kto vchadza do lesa, by si mal uvedomit nasledky svojho konania. Myslim, ze priroda je dost velka na to, aby sme v nej dokazali vsetci spokojne kooexistovat. Ked sa budeme v lese vsetci spravat ohladuplne k prirode aj k ostatnym, bude to na osoh vsetkym.

Zdar!
09.06.2006 - 09:19:24
00
keyboard_arrow_up