Ešte predtým :
Predchodca moderného karambitu sa prvýkrát objavil v Indonézii počas 11. storočia ako nástroj používaný v poľnohospodárstve resp. ako ostrá funkčná čepeľ na univerzálne použitie.
Pozrel som zbezne par videii, (zatial nebolo casu).
Ale vyzera to dost neprakticke brusenie, najma ked bude viac vystrbeny a bude ho treba prejst na bruske.
Pohladam na to nejaky grif.
Otázka: vyrába niekto rukoväť na objednávku? Dostali sa mi do ruky nože a, okrem toho, že sú tupé, majú rozpadnuté rukoväte. Chcel by som ich dať opraviť. Má to vôbec význam? Nebola by cena za novú rukoväť väčšia ako nejaký nový (lacnejší) kuchynský nôž?
Nema to vyznam. Tieto noze neboli dobre ani ako nove a teraz su uz uplne na ...
Su to take hrube motyky, ak sa aj naostria nejdu dobre do rezu lebo maju vybrusenu "kratku" dutinu. Rukovat by ti urobil stolar ale pochybujem, ze by bola cena pod 15,-EUR za kus.
Par kusov som uz takych ostril aj s hnedymi rukovatami, zelezo nic moc a jedine co na tom bolo dobre bola ta rukovat ktora velmi dobre sedela v ruke.
Ak budes kupovat noz do kuchyne vyberaj tvar cepele do V. Na lahsiu pracu stacia aj cepele zatavene do rukovate ale lepsie su s zelezom pod celou rukovatou.
Popravde na zahrade u rodcov sme na to pouzivali obycajny kuchynsky mikov a slo to dobre. Zakrivenie steparskeho noziku je ovela vacsie ako u karambitu co nemusi byt vzdy prinos, treba to odskusat.
Zopar palic rebarbory ci hlav kapusty ale ak toho ma byt viac a treba to robit rucne, tak ten karambit sa lahsie drzi v ruke a netreba ho tak stiskat ako klasicku rukovat. Ono sa to sice nezda ale po 2 - 3 hodinach vyrezovania slusne boli ruka.
Aby to nevyznelo, ze karambit je na nieco take to najlepsie, chcel som len poukazat na to, ze aj ked sucasny tvar karambitu je urceny pre bojove umenie, moze sa uplatnit aj v civile.
Karambit bol pôvodne poľnohospodársky nôž, najefektívnejší je na odrezávanie nejakej plodiny, kedy ho zakvačíš za miesto rezu a šklbnutím k sebe odrežeš, tak sa narobíš menej, ako keby si pidlikal klasickou čepeľou.
Rez "sklbnutim k sebe" je OK no dolezita je rukovat. Hladku rukovat musis pevne stisnut ako napr. ten steparsky opinel ale rukovat s vybranim na prsty uz nie. Ked karambit nemam tak na tu kapustu bola lepsia volba klasika s 15cm cepelou ako zahnuty steparsky noz.
paradny je ,vyskakovacka je šuvix ,krasne "lieta" na lozisku,jednou rukou otvoris aj zavries ,bez prechycovania,konecne otvarak podla mojho gusta ,srobik my vzdy vadil aj ked sa ho snazili dat mimo ostria ,proste pri sikmom vedeni mi zavadzal ...na zatvarak masivny ,ale udavaju len 131g ,pozajtra ho mozem v praci hodit na digi vahu ,ale pocitovo nie je tazky...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Predchodca moderného karambitu sa prvýkrát objavil v Indonézii počas 11. storočia ako nástroj používaný v poľnohospodárstve resp. ako ostrá funkčná čepeľ na univerzálne použitie.
Ale vyzera to dost neprakticke brusenie, najma ked bude viac vystrbeny a bude ho treba prejst na bruske.
Pohladam na to nejaky grif.
Ups
Ten karambit pojde super naostrit v pripravku ako Lansky ci Ganzo len nemozu byt v diamantovom prevedeni.
Alebo na bruske Work Sharp s prislusenstvom Attechment
http://www.euro-noze.sk/elektricke-brusky/work-sharp-knife-and-tool-sharpener-ken-onion-edition/
http://www.euro-noze.sk/elektricke-brusky/work-sharp-ken-onion-edition-blade-grinder-attechment/
Brusny pas sa prisposobi tvaru cepele, dokonca aj haku na vyvrhovacom nozi http://www.wilde.sk/puma-ip-schwarzwild-noz-produkt
Pouzitie (okrem toho co zavana pruserom a pripadnym kriminalom) by som videl v zbere dakych plodin. Na rychlo mi prichadza na um kapusta, rebarbora, vlastne vsetko na co sa pri zbere pouziva noz.
Su to take hrube motyky, ak sa aj naostria nejdu dobre do rezu lebo maju vybrusenu "kratku" dutinu. Rukovat by ti urobil stolar ale pochybujem, ze by bola cena pod 15,-EUR za kus.
Par kusov som uz takych ostril aj s hnedymi rukovatami, zelezo nic moc a jedine co na tom bolo dobre bola ta rukovat ktora velmi dobre sedela v ruke.
Ak budes kupovat noz do kuchyne vyberaj tvar cepele do V. Na lahsiu pracu stacia aj cepele zatavene do rukovate ale lepsie su s zelezom pod celou rukovatou.
Ten pripravok Lansky vyzera dobre, to vyskusam.
Viem si predstavit aj tie pasove, ale na to kolko by som to vyuzival je to drahe.
Na kapustovu hlavu posluzi aj štepársky nôž.
Na ostatne hlavy karambit.
Zopar palic rebarbory ci hlav kapusty ale ak toho ma byt viac a treba to robit rucne, tak ten karambit sa lahsie drzi v ruke a netreba ho tak stiskat ako klasicku rukovat. Ono sa to sice nezda ale po 2 - 3 hodinach vyrezovania slusne boli ruka.
Aby to nevyznelo, ze karambit je na nieco take to najlepsie, chcel som len poukazat na to, ze aj ked sucasny tvar karambitu je urceny pre bojove umenie, moze sa uplatnit aj v civile.
https://www.facebook.com/NoziarstvoARytectvo/