Rozsiahla diskusia sa rozbehla v téme čo vám priniesla poštárka, tak som sa rozhodol, že sa o svoje skúsenosti podelím v zvlášť na to vyvorenej téme...

V kategóriii vysoká turistická obuv sú tri možnosti: kožená obuv, kožená obuv s membránou a systetická obuv s membránou. Prikladám aj obrázok mojich na ilustráciu. Zľava do prava...

Príloha:
Obuv_3.jpg
Obuv_3.jpg 274.8 KiB thumb_up0thumb_down



Armond Torridon Classic - (cena bola 90 EUR). Celokožená obuv bez membrány, vodotesná, impregnovaná výrobcom. Zakúpil som ju v septembri 2006, odvetedy ja najviac nosená. Mal som ju na sebe na ľadovci Dachstein, na Grossglockner, v Slovenskom raji, v Tatrách, na ferratách atď. Nohu v nej mám vždy suchú, to aj napriek tomu, že od kúpy ešte nikdy nebola impregnovaná. Armond je taliansky výrobca, vyrába ručne šitú a vodotesnú obuv. V poslednej dobe ide s trendom, takže sa v ponuke objavili aj modely s membránou.

Raichle - keď firma Mammut odkúpila firmu Raichle, na Slovensku vo výpredajoch bolo možné kúpiť pozostalé modely Raichle s 50-75%-nou zľavou. Ja som si vtedy zaobstaral 7 párov nízkej aj vysokej obuvy tejto značky.

Raichle Mountain Crest GTX - na obrázku v strede, kožené s membránou, za 100 EUR. Zatiaľ ho šetrím, bol somnou na Wildspitze a Mont Blanc. Zážitok nebudem opisovať, stačí toľko, že počasie vôbec neprialo, stále pršalo, mokrá tráva, mokrý sneh, ale moje nohy pekne v suchu a teple...

Raichle All Degree Pro GTX - Syntetika s membránou za 85 EUR. Kupoval som ho do rezervy, keby som zodral Armonda. Zatiaľ nebol v nasadení.

Ináč Lowa a Hanwag majú tie isté korene. Založili ich bratia, z ktorých sa každý jeden vydal vlastnou cestou. Hans a Lorans Wagner.
Mal som aj Lowu Diuro GTC XCR, za 93 EUR, ale nebol som spokojný. Jej podrážka sa do jedného roka zodrala, pretože Lowa nevyužíva Vibram podrážky, ale vlastné. Našťastie sa mi koža pretrhla pri špici, kde je gumený prechod, tak mi v rámci reklamácie vrátili peniaze.

čo sa týka údržby koženej obuvi, radil by som neimpregnovať, pokiaľ to nie je vyslovene nevyhnutné. Každou impregnáciou sa mení štruktúra a tým aj vlastnosti kože. Keď už impregnovať, tak prostriedkami na to určenými.
Napríklad, vodca na Mt. Blanc si denne natieral svoju koženú obuv lekárskou bielou vazelínou, lebo jemu to tak poradil výrobca. Síce mal obuv vodotesnú, ale verte mi, že nedýchala vôbec!
Niekto zase prishá na už spomínaný včelý vosk. Raz som to aj ja vyskúšal na jednej obuvi do mesta, ale výsledok bol, že koža výrazne zmäkla a keď sa vosk úplne vstrebal, pri švoch začala prepúšťať vodu.
Zatiaľ toľko z mojich skúseností... :-)
07.11.2014 - 18:26:27
00
keyboard_arrow_up