Lokalizácia
Formulár sa odosiela
neviem, ako vy, ale nas ucili nieco aj o striedani dob ladovych a medziladovych na Zemi atd....

aj tak ta zajtra zrazi auto a mas po problemoch :roll:
Zobraziť komentár 09.01.2007 - 18:39:45
00
no hej to je pravda, mozno ked budem mat stastie aj kamion
najblbsie je, ze aspon keby ta zrazil nejaky rolls royce alebo aston martin, ale teraz ta zramuje obycajna skodovka kilo....
Zobraziť komentár 09.01.2007 - 18:54:25
00
ja sa prikláňam k názoru audina a paliga. minule som niekde čítal, že sa blíži dobá ľadová (nebojte sa, o pár storočí) a tomú predchádza výraznejšie otepľovanie. tým však nechcem zľahčovať ľudskú hlúposť a slabomyselnosť pri znečisťovaní. vadí mi dýchať smog a tak .., ale to otepľovanie je zčastí aj prirodzený jav. tiež mi je trochu smiešne, že naj teplejší za neviem koľko rokov, najhorší za takú dobu, .. to znamená, že rovnako zlé už raz bolo, takže to je zrejme prirodzený jav :) ľudia sa hlávne boja toho slovička "naj", (kamarát našiel bar, kde bolo napísané že čapujú najlepšie pivo na slovensku a kôli tomu tam začal chodiť a pritom to je pajzel a pivo brečka) takýe veľá ľudí akonáhle zbadá predložku naj, tak to musí hneď byť najhoršie, alebo najlepšie ..
Zobraziť komentár 10.01.2007 - 03:00:15
00
jak zazimovane bajky, ved vonku je super teplucko, 8 stupnov, dokonca neprsi. Kilometriky pribudaju. :shock:
Zobraziť komentár 10.01.2007 - 09:25:55
00
hej, len v lese je blata jak nas...e... :?
a k tomu snehu v maji...minuly rok v maji to v KE vyzeralo uplne super-teplucko, sucho, tak som si dal vylet do Opatky a odtial do Idcianskeho sedla...vsade bol standardny teren,sucho, sem-tam trochu blata...ale posledny kilometer pred sedlom som tlacil bajk po kolena v snehu...a zase pol roka kruzit len medzi Kosicami, Jahodnou a Vysokym Vrchom ma velmi nelaka... :roll:
Zobraziť komentár 10.01.2007 - 10:05:07
00
2audino: velmi pekne si to vystihol. Nebyt "sklenikovych plynov" (zaujimave, ze kazdy pozna len CO2, ale o plynoch sa vravi v mnoznom cisle ;-) ) nebola by ani relativne stabilna teplota na Zemi. Z jednej strany by ju spekalo slnko a z druhej by mrzla. Taky vybuch sopky vyprodukuje tolko CO2 a inych skodlivin ako mnoho aut a fabrik za pekne dlhe obdobie.
Zobraziť komentár 10.01.2007 - 10:16:41
00
to giro: sorry ze som spomenul len CO2, vsak aj take freony vedia svoje, ale nebudem tu vsetko vymenovavat, aj myslim, ze najviac tieto dva....
Zobraziť komentár 10.01.2007 - 14:20:17
00
Myslim, ze zrovna freony nepatria medzi sklenikove plyny, rozrusuju ozonovu vrstvu. A ich produkcia je uz aj tak zanedbatelna.
Zobraziť komentár 10.01.2007 - 14:30:24
00
Prave citam v novom Quarku ze v roku 1784 sposobili vybychy sopiek na islande zmenu atmosfery na severnej pologuli vplyvom oxidu siriciteho zo sopiek a nastalo v europe ochladenie co vraj sposobilo zmenu prudenia monzunov v afrike a nasledne znizenie hladiny Nilu a nastal v povodi hladomor. :roll:
Zobraziť komentár 10.01.2007 - 14:35:22
00
No vidite, ze som vas s tymi sopkami neofajaval :-)
Zobraziť komentár 10.01.2007 - 14:37:10
00
to giro: s tymi sopkami to beriem, ale aj freon sa podiela, nie vela, ale podiela....
Zobraziť komentár 10.01.2007 - 14:51:20
00
no tak trocha som mal pravdu, neber mi to za zle, ale kukol som o tom:

"Hlavné prírodné skleníkové plyny sú vodná pára, oxid uhličitý (CO2), metán (CH4) a oxid dusný (N2O), ktoré sa spolu na zložení atmosféry podieľajú menej než percentom.

Vedľa toho skleníkový efekt spôsobujú rovnako niektoré umelé látky, predovšetkým hydrogenované fluorovodíky (HFC), halogenované uhlovodíky (freony, CFC), polyfluorovodíky (PFC) a fluorid sírový (SF6).

V dôsledku ľudskej činnosti koncentrácie všetkých hlavných skleníkových plynov stúpajú - v prípade vodnej pary nepriamo. Sila skleníkového efektu sa tak zväčšuje, vzniká antropogenný (človekom spôsobený) tzv. prídavný skleníkový efekt. V priemere teda dochádza k ohrievaniu atmosféry." a bla bla bla atd...
ale mal som pravdu

Nebyt "sklenikovych plynov" (zaujimave, ze kazdy pozna len CO2, ale o plynoch sa vravi v mnoznom cisle ;-) )

pozname aj ine, ale spomenul som ho pretoze najviac posobi.
dokaz: "Na prídavnom skleníkovom efekte sa CO2 podieľa 64 percentami. Podiel metánu je 19%, oxidu dusného necelých 6%."
Zobraziť komentár 10.01.2007 - 15:12:18
00
OK, mal. Druha vec je, ze v akej vyske su namerane koncentracie pritomnosti sklenikovych plynov, tato vzdialenost bude mat asi znacny vplyv na ich funkciu sklenikoveho plynu.
Zobraziť komentár 10.01.2007 - 15:21:37
00
Prave citam v novom Quarku ze v roku 1784 sposobili vybychy sopiek na islande zmenu atmosfery na severnej pologuli vplyvom oxidu siriciteho zo sopiek a nastalo v europe ochladenie co vraj sposobilo zmenu prudenia monzunov v afrike a nasledne znizenie hladiny Nilu a nastal v povodi hladomor. :roll:

tiež som niečo take čítal. že v polárnych oblastiach ako skúmajú vrstvy ľadu, našli v istom období vrstvu usadeného popola zo vzdialenej sopky (meno si nespomínam, ale musel to byť výbuch, keď sa usadil popol až takmer cez pol zeme)
Zobraziť komentár 10.01.2007 - 15:24:42
00
tak v akej vyske robia sarapatu, to neviem, mozno 40 km, fakt netusim, ak vies oprav.....
Zobraziť komentár 10.01.2007 - 15:44:02
00
keyboard_arrow_up