Moj tachometer s vyskomerom mi udava udaj o nastupanych (alti up) a naklesanych (alti down) metroch. Mozem teda za prevysenie povazovat udaj o nastupanych metroch (alti up)? Alebo je to nejak inak?
Skusim nazorny priklad. Ak mam profil trate ako na obr, tak prevysenie je:
a) 500 - 300 = 200m (rozdiel medzi vychodzou vyskou a cielovou vyskou)
b) (400 - 300) + (500 - 200) = 400m (sucet rozdielov najnizsieho a najvyssieho miesta v kazdom stupani)
c) 500 - 200 = 300m (rozdiel najnizsieho a najvyssieho miesta na trati)
d) (400 - 300) + (400 - 200) + (500 - 200) = 600m (sucet rozdielov najnizsieho a najvyssieho miesta v kazdom stupani a klesani)
?
Skuste mi to trochu vysvetlit.
posledný komentár: 3. 12. 2017 o 19:25
b) je správne. Sedliacky rozum použi. Prevýšenie je všetko, čo vyšlapeš, vytlačíš, vynesieš vlastnou silou.
no. takze za prevysenie mozem povazovat udaj na vyskomeri ALTI UP. naco potom udava tachometer aj udaj ALTI DOWN? Ak alti up je prevysenie, tak alti down je co? prenizenie?
b) je správne. Sedliacky rozum použi. Prevýšenie je všetko, čo vyšlapeš, vytlačíš, vynesieš vlastnou silou.
prevýšenie: najvyššie miesto mínus najnižšie miesto. v tomto prípade po c) 500-200 = 300
nastúpané metre: súčet všetkých metrov 'horekopec'. v tomto prípade po b) (400-300)+(500-200) = 400
p.s. ja som po o***** ale čo je teba do toho
je to presne tak ako napisal coco...
tak potom co znamena udaj napr na maratonoch:
prevysenie trate "90ky" udavaju 2900 m no z profilu trate by sme podla oficialnej definicie odcitali len 1200 (navyssie miesto) - 400 (najnizsie miesto) = 800 m
preto v tom vobec nemam jasno ako to vlastne pocitaju.
tak potom co znamena udaj napr na maratonoch:
prevysenie trate "90ky" udavaju 2900 m no z profilu trate by sme podla oficialnej definicie odcitali len 1200 (navyssie miesto) - 400 (najnizsie miesto) = 800 m
preto v tom vobec nemam jasno ako to vlastne pocitaju.
tych 2900 m, su myslene nastupane metre...
Prípad1. Jednoliaty kopec bez medzizjazdíkov. Napr. Šumiac-Kráľová hoľa.
Nastúpané metre = Prevýšenie = Celkové prevýšenie = cca 1000m
Prípad2. Maratón napr. Horal
Nastúpané metre = celkové prevýšenie = 3400 metrov
prevýšenie = (Panská hoľa cca 1400mnm - Svit cca800mnm) = 600metrov
Takže. Môj asi mylný názor:
1. Pri tiahlom stúpaní: prevýšenie <= nastúpané metre
2. Pri celodennom výlete: celkové prevýšenie = súčet prevýšení jednotlivých tiahlých stúpaní.
celkové nastúpané metre = súčet nastúpaných metrov
celkové prevýšenie <= celkové nastúpané metre
Dobre som to pochopil?
Bez útočenia. Coco prosím ťa vysvetli mi akú vypovedaciu hodnotu má pri maratóne (resp. pri celodennom výlete) "prevýšenie" podľa tvojej definície.
pisosip: správne napísaný údaj o prevýšení nemá pri maratónoch ani celodenných výletoch žiadnu hodnotu.výškové metre alebo ako si to napísal:
celkové nastúpané metre = súčet nastúpaných metrov
celkové prevýšenie <= celkové nastúpané metre
sú smerodatný údaj
Nastupane metre komputer naratava s kazdou zmenou barometrickej vysky tz. Pisosip to vysvetlil dobre. Pre mna ako bikera je dolezitejsi udaj pocet nastupanych metrov ako rozdiel medzi najnizsim a najvyssim miestom. Takto udaje zaznamenava Sigma MHR 2006 a aj Polar CS 400.
hneď na začiatku si to mal správne. Údaj, ktorý potrebuješ je "alti up". Prevýšenie je možno trošku zavádzajúci slovenský preklad.
coco má evidentne rýchlejšiu klávesnicu ako ja
Len by ma zaujímalo či aj nastúpané metre nemôžu byť zároveň prevýšenie keďže v istom ponímaní každý vyšlapaný kopec je prevýšenie. Žeby hrátky so slovíčkami?
Uz to tu viaceri vysvetlili, ale alti.up su celkovo nastupane metre, nie prevysenie.
Prid na zjazdovu trat a tam uvidis, kolko si naklesal. Nenastupas nic, lebo hore ta vyvezie lanovka.
Nie kazdy nahana vyskove metre. Niekto aj hlbkove:)
ano uz som to pochopil. ale vsade na maratonoch a napr. aj na tom nasom Kosickom udavaju prevysenie a mali by udavat celkovo nastupane metre. takze ak niekde vidim v propoziciach prevysenie tak uz viem ze je to udaj ALTI UP na mojom tachometri - tak to bolo myslene v tom konkretneom prispevku