Vozíš v ráme bidon? Vozíš v ráme pumpu? Máš v ráme tlmič? Máš slopingový alebo iný neštandartný
rám - v zmysle menší ako klasický oceľový?
Ak si aspoň raz odpovedal áno, tak zabudni na cyklokrosovú techniku...
Teda, zoskakovať a naskakovať na kolo cyklokrosovo môžeš ale na to medzi tým zabudni.
Ja som to robieval takto - vytiahol som
tretry z klipsní (teraz sa vycvaknú z pedálov). Lavá noha ostala na pedále, pravú som prehodil na ľavú stranu. Pribrzdil som prednou brzdou, to mi vyhodilo zadné
koleso a zároveň som pravou nohou vyšlapol a dopadol na zem. Pravá ruka pustila barany a plynule išla aj s ramenom do rámového trojuholníka, dlaň chytila na vhodnom mieste spodnú rámovú rúru a pomohla kolu dostať sa na plece. Plece bolo v spojnici hornej rámovej a sedlovej rúrky. Po dopade pravej nohy na zem opustila pedál aj ľavá noha, predbehla pravú - a vlastne už som bežal (častejšie kráčal) s bicyklom na pleci. Možno to poradie nebolo presne takéto, a celé zosadnutie od prvého vyšlapnutia a pribrzdenia, trvalo možno sekundu, možno menej a bolo to zautomatizované. Treba si dávať pozor, aby kolo išlo trochu od nôh, lebo si vyšvácaš pravý lýtkový sval pedálom.
Naskakovanie - počas behu (kráčania) som si upravil kľuky tak, aby ľavý pedál bol dole, avšak trochu vpredu. Bicykel išiel z pleca na zem, barany som chytil obidvomi rukami za vršok, alebo za brzdy a kolo trochu predsunul vpred. Ľavá noha namiesto výkroku vpred skočila na pedál. Pravá noha namiesto výkroku vpred bola prehodená cez sedlo a našla si pravý pedál, zvyčajne pri prvej polobrátke sa tretre podarilo dostať do klipsne. Aj zadok zvyčajne našiel svoje miesto na sedle. Pri dalšej polobrátke kľúk sa aj ľavá tretra dostala do ľavej klipsne.
Stačilo? Dá sa to robiť aj inými spôsobmi, ale to naozaj treba pozerať na cyklokrosárov live. A potom skúšať.
Dnes som bol v lese - a vôbec mi to nešlo... A ani to behanie mi nešlo. Bol som rád, že som do kopca vypochodoval... O nosení kola už ani nepíšem - zavadzal bidon a pumpa, tak som to ani neskúšal... Pekne som ho tlačil.