Nie, "vodič smie prejsť aj na žltú, ak je vozidlo pri rozsvietení tohto signálu už tak blízko, že by nemohol vozidlo bezpečne zastaviť pred križovatkou." .. teda za urcitych okolnosti mozes. Ak aj je situacia, ze prejdes a nieje taka situacia, tak sa za to dava max. pokuta. V Rakusku ti za to zoberu vodicak.
Inak s tou zltou vlastne je to tak, ze ak je v zkaone napisana zlta, tak na oranzovu mozem vzdy. Len na zltu nie. A ked na semafote nie je zlta, tak holt sa neda nic robit
Odporúčam poslať video na dopravný inšpektorát, aby policajti vyšetrujúci nehodu mohli vziať do úvahy fakt, že vodič sa dopustil rovnakého priestupku opakovane (a zreteľne sa nepoučil).
Pozrel som si to ešte raz a ten druhý prípad vyzerá tak, že kamión si v zákrute nenadbehol a škrtol o škodovku v protismere, teda vinný bude šofér náklaďáku. Je možné, že v čase kontaktu škodovka stála. Každopádne by som to video poslal.
Siel som vtedy akurat okolo na bajku a cakal som tu link na clanok, aby som sa dozvedel, co presne sa stalo. Tiez som siel okolo asi tesne "po", lebo sanitku som este len pocul prichadzat az ked som bol uz slusne daleko od miesta nehody.
Edit: Policajti tam uz boli, tak asi az tak tesne "po" som tam nebol.
Tak som googlil a ked som tie informacie poskladal dokopy, tak mi z toho vyslo, ze motorkar siel neprimerane rychlo pomedzi auta pomaly sa sunuce v kolone, narazil zozadu do Mazdy a nasledne spadol pod kolesa Fabie a ta ho presla. Je pravdepodobne, ze vodic Mazdy sa chcel preradit z jedneho pruhu do druheho a nevsimol si / nepredpokladal, ze zozadu ide vysokou rychlostou motorkar stredom...
Ak odbočoval doľava a dával prednosť kamiónu, je normálne, že zastavil ľavým okrajom vozidla pri stredovej čiare, tým umožní vozidlám za sebou pokračovať v jazde (aby ho mohli obchádzať zprava po krajnici). Toto hádam učia už na autoškole. No a preto nesmie kamión v protismere rezať zákrutu, lebo presah cez stredovú čiaru ho v tomto prípade vyjde draho.
V kazdom pripade aj keby to nebola jeho vina, tak karma je zdarma... aky pozicaj, taky vrat.
Cyklista v prvej casti videa tiez nebol na vine a keby sam nezareagoval tak oblizuje kapotu.
Tak som googlil a ked som tie informacie poskladal dokopy, tak mi z toho vyslo, ze motorkar siel neprimerane rychlo pomedzi auta pomaly sa sunuce v kolone, narazil zozadu do Mazdy a nasledne spadol pod kolesa Fabie a ta ho presla. Je pravdepodobne, ze vodic Mazdy sa chcel preradit z jedneho pruhu do druheho a nevsimol si / nepredpokladal, ze zozadu ide vysokou rychlostou motorkar stredom...
no neviem, na tom videu to nevyzera ani na 50kmh... o to to viac zamrazi ze pri tak pomalej jazde sa zabil...
Ja tam jazdim v tychto kolonach 30-35 km/h a auta ledva predbieham, takze podla mna siel viac ako 50. Tipol by som medzi 60-70. Ale to je nepodstatne. On sa predsa nezabil z titulu extremnej rychlosti. Zomrel preto, ze po nom preslo auto.
sekundárne, možno keby dodržiaval predpisy tak sa mu nič nestane, či je snáď jazda medzi pruhmi na motorke povolená? myslím že v niektorých krajinách to tuším je, ale či aj u nás..
silne pochybujem, aspon ja som o tom niky nepocul. a motorkari si velmi radi spravia pruh tam kde nie je, ci uz v strede alebo zlava zprava... uz aj mne sa raz stalo ze som skoro sepalil motorkara ked som sa vramci svojho pruhu vyhybal jame a odrazu sa vedla mna objavil motorkar. sledujem veci pred sebou, za sebou a susedne pruhy a intuitivne viem kedy ake auto kde okolo mna je. ale sledovat kadejake pseudo medzi pruhy je absolutne bez sance, preto aj pochybujem ze take nieco je dovolene
Nie je to dovolené.
Dovolené je stojacé a pomaly idúce vozidlá predchádzať zprava ak je jasné, že nikto z kolony neodbočuje do prava. A dovolené to je iba cyklistom, chodcom, motocyklom do 50ccm a "športovcom" (=korčuliarom, bežcom, kolieskobežkárom a na obdobnom športovom náčiní) ... presnú definíciu sa mi nechce hľadať
Motocyklista v tomto prípade z veľkej miery si to zavinil sám.
edit: a tuším aj vozičkárom to je povolené (asi predsa to len pohľadam v zákone, nech dám presnú info)
par. 55, ods 5 Zákona č.9/2008 Z.z., Zákon o cestnej premávke
(5) Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Nie, "vodič smie prejsť aj na žltú, ak je vozidlo pri rozsvietení tohto signálu už tak blízko, že by nemohol vozidlo bezpečne zastaviť pred križovatkou." .. teda za urcitych okolnosti mozes. Ak aj je situacia, ze prejdes a nieje taka situacia, tak sa za to dava max. pokuta. V Rakusku ti za to zoberu vodicak.
Inak s tou zltou vlastne je to tak, ze ak je v zkaone napisana zlta, tak na oranzovu mozem vzdy. Len na zltu nie. A ked na semafote nie je zlta, tak holt sa neda nic robit
Odporúčam poslať video na dopravný inšpektorát, aby policajti vyšetrujúci nehodu mohli vziať do úvahy fakt, že vodič sa dopustil rovnakého priestupku opakovane (a zreteľne sa nepoučil).
Edit: Policajti tam uz boli, tak asi az tak tesne "po" som tam nebol.
Tu je aj video z jedneho z aut ktore predchadzal, on je ten prvy motorkar:
http://www.topky.sk/cl/10/1617595/Odstrasujuce-VIDEO-tragickej-nehody-motorkara-v-Bratislave--Posledne-sekundy--takto-riskoval
Cyklista v prvej casti videa tiez nebol na vine a keby sam nezareagoval tak oblizuje kapotu.
no neviem, na tom videu to nevyzera ani na 50kmh... o to to viac zamrazi ze pri tak pomalej jazde sa zabil...
Dovolené je stojacé a pomaly idúce vozidlá predchádzať zprava ak je jasné, že nikto z kolony neodbočuje do prava. A dovolené to je iba cyklistom, chodcom, motocyklom do 50ccm a "športovcom" (=korčuliarom, bežcom, kolieskobežkárom a na obdobnom športovom náčiní) ... presnú definíciu sa mi nechce hľadať
Motocyklista v tomto prípade z veľkej miery si to zavinil sám.
edit: a tuším aj vozičkárom to je povolené (asi predsa to len pohľadam v zákone, nech dám presnú info)
(5) Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava.