Dvojkkkt.
19.12.2021 - 20:28:45
00
Ja ho napríklad chápem nechcel aby mu obuchal dvere na tak peknom aute ako je vw Caddy od tak škaredého jaguára 🤭
19.12.2021 - 20:47:26
01
Ja aktualne skusenost s cyklistom.
Uz uplne potme frekventovana (ale siroka) vypadovka z TT na Smolenice/Senicu. Predomnou osobak + dva kamiony. Rychlost cca. 90kmh.
Zrazu som si v tychto miestach periferne vsimol bike bez cyklistu lezat na trave vedla cesty pri jarku. Kym som sa stihol spamatat a rozmyslal, ci volat policiu, bol som pri pumpe. Tak som sa otocil a davaj spat. Veru odlahlo mi, ked som oproti videl cyklistu, ktoreho sme predtym neobiehali. Riesit mrtvolu + ohrozovat seba som naozaj netuzil. Tak som sa opat otocil a pokracoval povodnym smerom. Ked som ho obiehal mal monterky, reflexnu vestu a odrazkym, ale blikacku som si nevsimol, mozno nejaka slaba bludicka. Asi si bol ulavit. DPC s ujom. Netusim ci bol triezvy a ci mal namiernene len na majer/pumpu alebo az do Selpic. Ale potesilo, ze ked som siel onedlho spat do TT ziadne majaky tam neblikali.
20.12.2021 - 00:07:17
01
To s tými cyklistami nič nezvyčajné, ale chválim ho, že mal aspoň vestu a odrazky. Bežne nemajú ani to a pre istotu v tmavom oblečený. Sa divím, že už dlho nezrazilo nejaké auto takého blbca za tmy.
20.12.2021 - 01:26:56
00
Akože, musím sa zastať. Aj mne sa sem tam stane, že proste musím ísť potme (akože skoro bez svetiel). Čo mám robiť, keď mám vybité baterky v zadnom svetle a som 20-30-80km od domu? Ako prevenciu už mám dynamo ale to zas väčšina ľudí nieje ochotná zaplatiť a ani voziť na bicykli.
20.12.2021 - 05:41:13
00
Druhá blikacka
20.12.2021 - 05:54:48
02
Teoreticky. Ale dynamo je proste lepšie. Dal by som to do zákona ako povinnú výbavu bicykla. Zoberieš bajk a ideš. Nemusíš riešiť či je tma a či nie. Koľko krát sa len niekde neplánovane zdržím a už nestíham dôjsť za svetla.
20.12.2021 - 06:09:46
00
Existujú svetlá na baterky, stačí si kúpiť nabíjacie baterky a nosiť ich so sebou a v prípade potreby vymeniť. Stále sa predávajú svetlá na dynamo (už dávno to nie je to dynamo z komunistických čias), veľa svetiel sa dá nabíjať len cez USB, tak si prihodiť power banku a pár káblov pre istotu. Je aj možnosť nosiť 2 sady svetiel. Alebo úplne jednoduché, pred výjazdom dať všetko nabiť. V najhoršom prípade, nosiť v príručnej taške reflexné traky, alebo ako to nazvať, stoja pár €, ale majú veľkú plochu, takže šofér aspoň vidí cyklistu z veľkej diaľky, keď už nič iné. Za mňa určite reflexné traky sú viac ako nejaká 120 ročná ošúchaná odrazka, ktorá koľkokrát už nič neodráža. Možností je veľa.

Druhým extrémom sú zase cyklisti, čo majú také svetlá, že to oproti idúcim na 300m vypaľuje oči a nič nevidia. Lebo však cyklista vidí a či vidí aj niekto iný ho už nezaujíma. Preto napríklad v Nemecku majú normu, že svetlá od istého výkonu už majú určený tvar paraboly, majú tzv cut off, niečo na spôsob svetiel v aute. Vďaka tým ľuďom s premotivovanými svetlami bolo v Nemecku pár nehôd, kde šofér nevidel a zrazil nechtiac niekoho v tom horšom prípade, v tom lepšom si to odniesli len plechy. Ale legislatíva dokázala reagovať, keďže niekto inteligentný si všimol, že LED technológie svietenia nejak postúpili.
20.12.2021 - 06:58:36
02
Jano1987 napísal:
Sa divím, že už dlho nezrazilo nejaké auto takého blbca za tmy.

Prednedavnom v mediach chodec :( Mladicka nerozvaznost...

Čo mám robiť,...?

Tak zalezi na tom ako velmi si pre rodinu dolezity a kolko problemov chces sposobit ostatnym.
Mat zaloznu blikacku? Dat predne svetlo dozadu? Zavolat si kamosa/taxi na odvoz? Dohodnut si odvoz v krcme? Nechat bike v prvom dome a ist domov busom/vlakom/taxi? Ist po polnych/lesnych cestach? Ist po malo frekventovanej ceste v protismere a vyhybat sa mimo cestu?
V kazdom pripade frekventovana cesta je blby napad, aj keby to bola len naozaj vynimocna nudzovka.
20.12.2021 - 09:25:15
00
Palo TT ak je možné naučiť psa, že pri ceste si má sadnúť na zadok a počkať majiteľa, tak snáď 14 ročný človek je dostatočne vyspelý na to aby vedel ako sa má správať na ceste. O menej ako rok si už mohol mať vodičák na motorku, alebo už teraz mohol jazdiť bicyklom po ceste.
Žiaľ z môjho pohľadu, ktorý je prudko nepopulárny či už tu, alebo na Cyklokoalícii, aj chodec aj cyklista má ovládať pravidlá cestnej premávky, ktoré sa ho týkajú. Žiaľ ak si pozrieme správanie sa Polície SR, tak je tu hon na šoférov motorových vozidiel, ale dlhodobo sa ignorujú chodci a cyklisti. Je pekné, že Polícia SR si dá na svoj FB raz za týždeň, že rozdali pár reflexných prúžkov na ruky chodcom, keď bežne vidíte na ceste neosvetlených chodcov bez reflexných prvkov a policajná hladka ich nezastaví, proste ich ignoruje. Ale skúste mať vypálené obrysové svetlo a zastavia vás. Bežne chodci, či cyklisti pred policajnou hladkou idú na červenú a hliadka sa tvári, že ich nevidí. Ale skúste s autom prejsť na červenú. Ignorovať vás rozhodne nebudú. Tak asi 3-4 roky som dozadu som čítal článok v jedných novinách, kde sa riešili cyklisti, povinná výbava a osvetlenie v noci. Redaktor zistil, že za posledné 3 roky vtedy bolo udelených 5, slovom 5 pokút za to, že cyklista nemal na ceste svetlo a nebol účastníkom nehody. Dokonca len asi tretina neosvetlených cyklistov, ktorý boli účastníci nehody dostala za to pokutu. Aký signál to potom vysiela ostatným. Čo potom taká Cyklokoalície? Poznám odtiaľ ľudí. Ľudia z CK sú schopný zhejtovať status Polície SR, ktorá ODPORÚČA nosiť prilby na bicykel, že ich netreba a Polícia SR melie blbosti, ale keď padla na stránke FB CK otázka ohľadom nového zákona, že cyklistu treba obiehať s 1,0/1,5m odstupom a týka sa to aj cyklistov na cyklotrasách, ale aj predbiehania chodcov cyklistami, tak reakcia bola, že Polícia SR nekontroluje cyklistov, tak načo riešiť blbosti. Tí istý ľudia sú schopný vykrikovať, že ak ich šofér pri cca 30km/h minie v menej ako 1m vzdialenosti, tak je vrah a zaslúži si zobrať na vodičák na doživotie, ale cyklista valiaci sa 30km/h po chodníku míňajúci chodcov koľkokrát o cm už je v poriadku. Čo to potom vysiela za signály?

Chodím do roboty okolo 2 ZŠ a jednej škôlky. Bežne vidím, ako rodičia s deťmi si chodia na červenú, mimo prechodov, stúpia na cestu tak, že telefonuje ani sa nepozrie, či môže. To je ten prvotný vzor. Podľa psychológov, ak chcete vedieť ako bude vaše dieťa šoférovať, tak na cca 90% vás bude kopírovať. Pokiaľ dieťa vidí, že rodič si to rúbe 150 po okreske, červenú neuznáva, telefonuje za jazdy, atď bude to robiť aj to dieťa. Príde mu to normálne. Vie že sa to nemôže, ale rodič je tá prvotná autorita a vzor. Netýka sa to len správania na cestách, ale začína to už v škole. Pokiaľ rodič stále opakuje, že učiteľka je krava a nemá ju poslúchať, čo asi tak bude robiť to dieťa?
20.12.2021 - 11:01:29
04
Palo TT škoda slov. Píšem, že ísť bez svetiel na bicykli je bežné, pretože bicykle nemajú povinne namontované svetlá. Kebyže má každý bicykel na ceste povinne predné a zadné osvetlenie, bolo by to iné. Moje riešenie je dynamo. Aj malému som dal dynamo a osvetlenie stvzo. Keď ideme von, rátam s tým, že za svetla sa nevrátime.
A tvoje možnosti riešenia situácie sú použiteľné možno len pre človeka, ktorý nechodí mimo svoje teritórium.
20.12.2021 - 20:31:42
00
Akoze nemaju? Ak ides za znizenej viditelnosti mas mat svetlo.
20.12.2021 - 20:36:15
04
To mi pripomenulo tento článok https://www.biker.sk/63768/10-najhorsich-modnych-faux-pas-cyklistov-ktorym-by-ste-sa-mali-urcite-vyhybat-bonus/, kde som sa pobavil na viacerých bodoch, ale bod 10 mi už veľmi nesedel.
To, že sa bicykel s niečím predáva a je to zadarmo, neznamená, že si to musíte nechať.

Napríklad, aj keď dáte 10-tisíc eur na najnovší Specialized alebo Trek, zákon na Slovensku nariaďuje, že sa musí predávať s určitými doplnkami, ktoré síce môžu byť praktické, ale rozhodne nie sú aero a už vôbec to nemá nič spoločné s estetikou.

Najčastejším faux-pas je nechať na kolesách odrazky. Môžu dodať trochu zvýšenej viditeľnosti pre vozidlá vychádzajúce z vedľajších ciest, ale ak je už po zotmení, mali by ste radšej použiť niektoré z lepších bicyklových svetiel.

Ak si vás vodič nevšimne ani cez deň, odrazky vám veľmi nepomôžu tak či tak.

Ich jediným účinkom je, že váš bicykel vyzerá lacno, takže sa ich určite sa čo najskôr zbavte. To isté platí pre plastové kryty medzi špicami a kazetou a krytky ventilov.


Naposledy upravil petocervik dňa 20.12.2021 - 20:45:29, celkovo upravené 1 krát.

20.12.2021 - 20:44:20
00
scarinko povinne namontované. Ako autá. Auto bez svetiel ani nevyrábajú tak ako bicykel so svetlami tiež nevyrábajú (až na nejaké výnimky)
20.12.2021 - 20:45:00
00
A ked to tam nie je primontovane tak akoze nemusis dodrziavat to ze si to tam mas dat sam?
Vyhovorka ze idem po tme bez svetiel lebo tam nie su namontovane, to uz je trocha silne kafe. Navyse od profesionalneho vodica.
20.12.2021 - 20:57:31
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up