Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftMarli napísal:
zazitok z dnesneho rana, AA 258 OH, biely VW, popisem čoskoro...

Cas tesne po 8., zvyčajná kolona pred semaforom Karloveská x Molecova. Pomaly opatrne predbieham stojace auta. (Dokonca aj pravy pedal vycvaknuty, mala rychlost, zotrvacnost, takmer kolobezkovanie, nastastie nahodou najazd na chodnik k Domu kultury, nie obrubnik). Kedze som tusil cosi 'nekale', za autom, ktore stálo pravym kolesom uplne vpravo na bielej ciare, radsej som zastal, tesne za autom.
Predtucha sa naplnila, prave predne dvere sa otvorili... Vystupil chalan (pravdepodobne student GLS).

Slušne som upozornil: Prosim vas, nabuduce si dajte pozor pri (takomto?) vystupovani.
Chalan ze OK (neviem, ci aj pardon nepovedal) a odkráčal, no sofer ho prehlusil.
Ze co sa tam trepem, ze nemam tadial jazdit, predbiehat.
Nenechal si vysvetlit, ze toto je uplne legalne, k cislu paragrafu som sa ani nedostal.
Zakoncil a zaklincoval to tym, ze mam(e) jazdit po cyklochodniku/cykloceste a nie ceste.

Vo vlastnom zaujme som ho po naskoceni zelenej radsej nechal ist prveho, slabsi a mudrejsi ustúpi.

ps: zial kamerku som nemal so sebou

Toto je pomerne jednoduchá situácia.
Zákon 8/2009, § 23, ods. 4:
Ak vodič, ktorý chce zastaviť alebo stáť, zachádza na okraj cesty alebo chodníka, je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy.

Zákon 8/2009, § 55, ods. 5:
Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava.

Zákon 8/2009, § 2, ods. 2, písm. y:
Na účely tohto zákona sa ďalej rozumie (...) zastavením uvedenie vozidla do pokoja na čas nevyhnutne potrebný na urýchlené nastúpenie alebo na vystúpenie prepravovaných osôb (...)

Skrátene povedané, ak dával znamenie o zmene smeru jazdy doprava, nemal si ho predbiehať. Ak zastavil a nedal pritom znamenie o zmene smeru jazdy doprava, tak nielenže ťa nemal poúčať o tom, ako maš jazdiť, ale hlavne by si mal zopakovať, ako má jazdiť on, lebo porušil vyššie uvedené ustanovenie zákona :D
Zobraziť komentár 27.11.2025 - 08:31:16
03
dakujem, blinker nedaval, o tom 55/5 viem aj si pamatam a pouzivam (tu som sa k tomu nedostal, nedal sa zastavit), pri zvysnych dakujem za dodane cisla a citácie

A este (hmlisto a bez zaruky) si myslim, ze 'vypustanie' vystupenie/nastupenie spolujazdca pri cakani na križovatke nie je ok - no nemám potvrdene a nejdem hladat teraz
Zobraziť komentár 27.11.2025 - 20:34:04
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Elektronika a svetlá / Svetlá)
keyboard_arrow_up