Nedajboze by sa tento obrazok ocitol v rukach vodicov-soferov. Odstup 1 m by som za respekt voci cyklistom v ziadnom pripade nepovazoval a uz vobec nie mimo obce! Za to autobusarom uz trieskam po oknach. Navyse pri kvalite ciest v BA musia vodici pocitat s tym, ze cyklista moze byt kedykolvek vytlkmi nahle vytlaceny o pol metra vlavo bez moznosti sa obzriet za seba. V krajinach, kde maju bocny odstup definovany v legislative, vodici musia dodrzat minimalne 1.5 m alebo 4 ft, v ojedinelych pripadoch staci 1 m. Ten sa samozrejme pocita od okraja a nie od osi cyklistu. Myslienka je zrejme dobra, ale ten obrazok treba upravit.
Ked vidim, ako chce Bela istej (NIELEN!!!) madarskej komunite povolit, aby mohli legalne z krcmy jazdit na bicykli, tak je vlastne vecerna jazda po par pivkach na nejakom Liberta vraku bez osvetlenia, bez prilby a v tmavych monterkach vlastne tiez v poriadku
"v prípade dokázania viny si môže odsedieť trest 3 roky za mrežami." iba tolko? vsak za gram marjanky dostanete viac :/ a aj tak z toho asi vyviazne a nedostane nic.
Ale nevadi. Bozie mlyny melu casto velmi pomaly, ale taketo svine jedneho dna rozomelu na sracky.
TRESTNÝ ČIN podľa zákona č. 300/2005 Z.z. Trestný zákon v platnom znení (ďalej len "TZ") spáchaný v súvislosti s dopravnou nehodou:
§ 149 TZ - Kto inému z nedbanlivosti spôsobí smrť,potrestá sa odňatím slobody až na tri roky. Okolnosťou podmieňujúcou použítie vyššie trestnej sadzby je závažnejší spôsob konania, alebo ak je takýto čin spáchaný na chránenej osobe, závažnejším spôsobom konania a podobne.
§ 157 ods. 1 TZ - Kto inému z nedbanlivosti spôsobí ťažkú ujmu na zdraví potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až dva roky. Okolnosťou podmieňujúcou použítie vyššie trestnej sadzby je závažnejší spôsob konania, alebo ak je takýto čin spáchaný na chránenej osobe, závažnejším spôsobom konania a podobne.
§ 158 TZ - Kto inému z nedbanlivosti ublíži na zdraví tým, že poruší dôležitú povinnosť vyplývajúcu z jeho zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie alebo uloženú mu podľa zákona, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.
§ 123
Ujma na zdraví
(1) Ujmou na zdraví sa na účely tohto zákona rozumie akékoľvek poškodenie zdravia iného.
(2) Ublížením na zdraví sa na účely tohto zákona rozumie také poškodenie zdravia iného, ktoré si objektívne vyžiadalo lekárske vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie, počas ktorého bol nie iba na krátky čas sťažený obvyklý spôsob života poškodeného.
(3) Ťažkou ujmou na zdraví sa na účely tohto zákona rozumie len vážna porucha zdravia alebo vážne ochorenie, ktorou je
a) zmrzačenie,
b) strata alebo podstatné zníženie pracovnej spôsobilosti,
c) ochromenie údu,
d) strata alebo podstatné oslabenie funkcie zmyslového ústrojenstva,
e) poškodenie dôležitého orgánu,
f) zohyzdenie,
g) vyvolanie potratu alebo usmrtenie plodu,
h) mučivé útrapy, alebo
i) porucha zdravia trvajúca dlhší čas.
(4) Poruchou zdravia trvajúcou dlhší čas sa na účely tohto zákona rozumie porucha, ktorá si objektívne vyžiadala liečenie, prípadne aj pracovnú neschopnosť, v trvaní najmenej štyridsaťdva kalendárnych dní, počas ktorých závažne
ovplyvňovala obvyklý spôsob života poškodeného.
ocivdine niekto zomrel, tak to z MOJHO pohladu splna skutkovu podstatu trestneho cinu podla horeuvedeneho paragrafu. takze ma zaraza, ze je v takom pripade niekto obvineny z precinu usmrtenia ...
Tak pridám aj ja moju včerajšiu negatívnu skusenost. Šiel som po ceste z Moravskeho Lieskoveho na smer Bzince pod Javorinou. Celkom uzka cesta ktorá spaja tieto obce. Za mnou chalan na passate combi (starej vydojenej dieslovej krave) siel som asi pol metra od krajnice a on siel stale po mne nervozne na jednotke, tak som sa uhol tak že mi trava hladila nohy oproti šlo auto takže nič , no ked prešlo mohol ma konečne obehnut a samozrejme spomalil na moju uroven a hodil po mne plechovku z redbullu bola tam asi polka a trafil ma do stehna,nejako som to prekusol že v pohode žiadne nervy idem dalej o asi 200 metrov ma čakal na krajnici v obci a začal vykrikovať to už ma dostalo tak som v klude zosadol a šiel som knemu, mohol mat max 19 rokov samozrejme hudba na plno a drsne reči začal mi nadavať bezdovodne pýtal som sa čo má za problem povedal že nepatrim na cesty a i rozbehol sa oproti mne to už bolo moc tak som mu natiahol na nos chalan sa zosypal jak jarne listie vytiahol som mu z auta klučiky a zahodil ich na pole. Už ale nemal odvahu mi odvravať. tak som kludne sadol na bicykel a pokračoval dalej vo výlete. Dufam že už takéhoto ***** nestretnem lebo nabudúce zahodim na to pole jeho.
Okej, google používať vieš. Tak teraz vyhladaj ako sa delia trestne ciny, co je precin, co zlocin a ked uz sme pri tom najdi aj priestupok
ak ta niekto na*ral, tak si to vyries s nim ...
ak mas chut rypat, tak si najdi niekoho ineho
ak si sa iba zle vyspal, tak si znovu precitaj co som napisal (nie citacie z google) ...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
To sa vlastne vsetko vyrusi, takze je to ok
hmm - odkedy je ublizenie na zdravi s nasledkom smrti precin ?
lebo skutok (zrazenie chodca autom) sa ocividne stal
nechcem ziadne flame - len ma zaujalo, ze sa to riesi ako precin...
Ale nevadi. Bozie mlyny melu casto velmi pomaly, ale taketo svine jedneho dna rozomelu na sracky.
tak zvlast pre astra :
§ 149 TZ - Kto inému z nedbanlivosti spôsobí smrť,potrestá sa odňatím slobody až na tri roky. Okolnosťou podmieňujúcou použítie vyššie trestnej sadzby je závažnejší spôsob konania, alebo ak je takýto čin spáchaný na chránenej osobe, závažnejším spôsobom konania a podobne.
§ 157 ods. 1 TZ - Kto inému z nedbanlivosti spôsobí ťažkú ujmu na zdraví potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až dva roky. Okolnosťou podmieňujúcou použítie vyššie trestnej sadzby je závažnejší spôsob konania, alebo ak je takýto čin spáchaný na chránenej osobe, závažnejším spôsobom konania a podobne.
§ 158 TZ - Kto inému z nedbanlivosti ublíži na zdraví tým, že poruší dôležitú povinnosť vyplývajúcu z jeho zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie alebo uloženú mu podľa zákona, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.
Ujma na zdraví
(1) Ujmou na zdraví sa na účely tohto zákona rozumie akékoľvek poškodenie zdravia iného.
(2) Ublížením na zdraví sa na účely tohto zákona rozumie také poškodenie zdravia iného, ktoré si objektívne vyžiadalo lekárske vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie, počas ktorého bol nie iba na krátky čas sťažený obvyklý spôsob života poškodeného.
(3) Ťažkou ujmou na zdraví sa na účely tohto zákona rozumie len vážna porucha zdravia alebo vážne ochorenie, ktorou je
a) zmrzačenie,
b) strata alebo podstatné zníženie pracovnej spôsobilosti,
c) ochromenie údu,
d) strata alebo podstatné oslabenie funkcie zmyslového ústrojenstva,
e) poškodenie dôležitého orgánu,
f) zohyzdenie,
g) vyvolanie potratu alebo usmrtenie plodu,
h) mučivé útrapy, alebo
i) porucha zdravia trvajúca dlhší čas.
(4) Poruchou zdravia trvajúcou dlhší čas sa na účely tohto zákona rozumie porucha, ktorá si objektívne vyžiadala liečenie, prípadne aj pracovnú neschopnosť, v trvaní najmenej štyridsaťdva kalendárnych dní, počas ktorých závažne
ovplyvňovala obvyklý spôsob života poškodeného.
ocivdine niekto zomrel, tak to z MOJHO pohladu splna skutkovu podstatu trestneho cinu podla horeuvedeneho paragrafu. takze ma zaraza, ze je v takom pripade niekto obvineny z precinu usmrtenia ...
ak ta niekto na*ral, tak si to vyries s nim ...
ak mas chut rypat, tak si najdi niekoho ineho
ak si sa iba zle vyspal, tak si znovu precitaj co som napisal (nie citacie z google) ...