Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftmatt napísal:
Hack3r, dakujem za prispevok a v podstate s nim suhlasim. Len mi proste nesedi ten prechod medzi "povinnostami" v skolke a nasledne v skole. Ten je bohuzial da sa povedat zo dna na den dost vyrazny ( teda aspon u nas ). Nas "starsi" mal uz v skolke kruzky na ktore rad chodil ( do tyzdna 1x vytvarna, 1x anglictina a 1x futbal ), ale momentalne pri tych domacich ulohach a kruzkoch je to na mensie dieta uz docela zahul si myslim. Este k tomu futbal vymenil za hokej lebo sa mu to ovela viac paci ( kde maju treningy 3x do tyzdna ), tak ma kazdy den v tyzdni nieco. Ked do toho priratam 1-1,5hod domacich uloh a opakovania uciva ktore nam posielaju do edupage, tak mam pocit ze ide od rana do vecera. On si zatial nestazuje, skolu dava v pohode, kruzky ho bavia. Ja si nestazujem aj ked sa s nim ucim a chodim s malymi aj na hokejove treningy obcas aj ako pomocny trener ( ked som to uz studoval ), proste ma to bavi. Len ten "skok" povinnosti vs volny cas sa mi zda na 6-7r deti aj vdaka tym kazdodennym domacim uloham dost velky.

+ "trosku" ( trosku viac ) skripem zubami a hryziem si do jazyka ked v jeho pracovnych zositoch vidim cervenym perom poopravovane veci ktore sa mi zdaju byt uplne v poriadku. Uz len cakam ako pridu zajtra "poopravovane" tieto vlnovky, lebo sa pani ucitelke nebudu pozdavat obluciky podla jej normy. Mimochodom dnes som tu fotku ukazoval kamosovi na hokeji co ma syna vo vedlajsej triede a ten to okomentoval slovami "co si, toto je tisic a jedno ako skrabe nas maly, ale zase na kazdej druhej strane ma peciatku na povzbudenie do dalsej prace"...

zhrniem to..maju toho vela a o dost viac ako sme mali my. na druhu stranu ked som bol ja prvak tusim v 1985 tak vtedy ani kruzky neboli :) no a tiez vtedy neboli take naroky na zamestnanca ako su dnes, teda to ide ruka v ruke. je to hlavne o rodicovi ako to tomu dietatu zariadi, on musi vidiet kde su limity. az to cele dietatu nezhnusi
Zobraziť komentár 29.09.2022 - 09:52:27
00
Tomuto ja rozumiem, ale co maju s vyssimi narokmi na zamestnanca 6-7r deti ktore prave prisli zo skolky do skoly? ...nebavme sa o tom co bolo kedysi a co je teraz, to su dva diametralne odlisne svety. A ked tieto deti pojdu za 15-20 rokov do zamestnania, ten svet bude opat uplne iny ako teraz. Suhlasim s tym ze deti sa maju ucit samostatnosti, systematickosti a tomu ze maju aj nejake povinnosti ( ale tak nejako sedliackym rozumom mi vychadza ze lepsie by bolo zvysovat naroky na nich a ich volny cas postupne ). Takze osobne mi na tom vadi ten vyrazny "skok" medzi skolkou a 1.triedou ZS a to ze je to brane aj ucitelmi dost individualne a teda zjavne v tom nie je system. Ako tu bolo aj napisane, niekto zmakne DU za 30minut, niekomu to kazdy den zaberie aj minut 90 ( a to pomaly kazdy jeden den).

Ako OK, ja si ten cas na deti najdem, ale ked ti pride cez Edupage ze DU su "Slovensky jazyk - prerozpravat pribehy ktore vidite na obrazku + domalujte tam podla pokynov rodica to a to + pisanie "ciar" na strane 30+31 a dokoncit stranu 29 a Matematika - zopakujte si na strane xy pojmi prava/lava, vpredu/vzadu atd/atd a vyfarbite to podla pokynov rodica" tak to proste ani jeden den pod jednu hodinu nedas ani ked sa rozkrajas a mas sikovne dieta. Na druhu stranu tak trosku nechapem preco napr nevyfarbuju tie strany na vyucovani, ked sa to ucia ale treba s tym zabijat cas doma...ved ja sa ho rad pri uceni opytam nech mi vysvetli preco ma toto vyfarbene tak a druhe onak. Ale treba napr toto doma vyfarbovanim dalsich 15minut? Ale ako som napisal v prvom prispevku, bolo by to na dlho... :)
Zobraziť komentár 29.09.2022 - 10:52:28
00
My máme druháka v slobodných deťoch a pohoda... Teda, každý deň to pohoda neni ale celkovo sa to dá... Raz za uherský rok ide na preskúšanie tempo učenia má úplne indi-vindi akurát ráno máva školu cez pc s učiteľkou, tá kontroluje tempo akým napreduje... Super je to
Zobraziť komentár 29.09.2022 - 11:48:30
01
@matt u nás sú často úlohy typu "kto nestihol na hodine" takže dakto máva viac, dakto menej.. to je ale ďalší problém nášho systému, že sa ide na priemer žiakov.. a potom sa dakto nudí a zabíja ho to a dakto nestíha a je z toho potom zúfalý
Zobraziť komentár 29.09.2022 - 12:20:44
00
CraObs, njn, len my to tu mame cez edupage nakazane "celoplosne" ;) ...ked sa maleho opytam preco to nevyfarbovali v skole tak mi povie ze pani ucitelka zakazala, mame to robit doma ako domacu ulohu. Take tie pikosky, ze pride domaca uloha "vyplnit stranu 6" a my ju urobime celu a na druhy den pride zo skoly a povie ze to kde su presypacie hodiny sme nemali robit, to uz ani nekomentujem :) ...ale ved preco aj ked dalsia DU pride ze na strane 7 urobit ulohy 1,2,4 a 5 a zrazu na druhy den dalsi "zdrb" preco sme neurobili aj presypacie hodiny pod ulohou cislo 5 :D

...proste to vidim tak, ze na najblizsom rodicovskom zase budem rebel ktory bude chciet aby do toho edupage pisala jasne co chce aby sa na ulohy robilo. A rovno by nebolo zle aby to pisala celymi slovami a celymi vetami. Lebo to co posiela teraz je sama skratka ( to asi preto aby sme boli stale v strehu ). Lebo pri tomto tempe jej skratiek som hovoril ze jej davam mesiac a mozno nam to bude rovno zasielat v klinovom pisme :)
Zobraziť komentár 29.09.2022 - 12:32:34
01
takéto sme riešili vlani, teraz už máme druháčku a zmenila sa im učiteľka (pôvodná prestúpila na inú školu) a táto nová napr. edupage prezmenu využíva minimálne :) na rodičku nám vysvetlila, že ona si tak testuje žiakov, kto dáva pozor, čo si zapamätal a zapísal :lol: ale zas nerobí z toho vedu keď dačo nemajú (alebo možno zrovna naša počúva a má všetko :rofl: )
Zobraziť komentár 29.09.2022 - 12:38:34
01
arrow_leftCraObs napísal:
to je ale ďalší problém nášho systému, že sa ide na priemer žiakov.. a potom sa dakto nudí a zabíja ho to a dakto nestíha a je z toho potom zúfalý

Toto sa mi zatial zda ako velmi dobra vec v miestnom Holandskom systeme:
Zakladna skola je od 4 rokov dobrovolne, od 5 povinne, zacina podla veku a nie podla skolskeho roku, triedou 1-2, a ucia sa cely koncept skoly + spoznavaju okolie (teraz si 45 minut kreslime, teraz 45 minut skladame puzzle a tak...)

Akonahle na to maju, tak idu do 3 triedy, co je nasa Slovenska prva, akurat ze jedine co sa zmeni je, ze miesto kreslenia sa nieco ucia. Na vacsine hodin maju 3 az 4 rozne urovne. Kazde dieta ma svoju uroven podla predmetu a podla toho ma zadania - inymi slovami: ak ma niekto dlhodobo zle vysledky z matiky, tak dostane jednu ulohu, ak je niekto dobry, tak to mozu byt aj 2 strany uloh na tu istu dobu.

Nasledne v osmej triede (Slovenskej siestej) koncia zakladnu skolu a idu podla viacrocnych (kazdeho pol roka od kedy vedia pisat) testov, prisutupu k uceniu a dalsich faktorov na strednu. Tym padom maju triedy ktore su na plus minus podobnej urovni a zase sa tym trochu obmedzuje SK system, kde kym som skoncil strednu, tak som sa ucil to iste ucivo o Sturovi 6x (1 stupen, 2 stupen, gymnazium - vzdy aj Slovencina aj Dejepis)
Zobraziť komentár 29.09.2022 - 15:33:14
02
zajtra zacina Jom Kipur - davam si zavazok nepit... 25-hodinovy post mi pride schodnejsi ako (ne)krestanskych 40 dni
Zobraziť komentár 04.10.2022 - 18:06:53
02
A nechces si to este rozmysliet predsa 2,5 hodiny nepit? To nas poslabsich by mohlo aj zabit😀
Zobraziť komentár 04.10.2022 - 18:50:35
02
Pssst, mam este 6 minut na dorazenie slivovicky z Kopanic...
Zobraziť komentár 04.10.2022 - 23:54:07
01
cakam nieco pekne vo vtipkarovi :)
Zobraziť komentár 04.10.2022 - 23:57:49
02
matt Hack3r je štúdia ktorá hodnotí nároky na žiakov v škole a reakcie spoločnosti spätne vyše 100 rokov. Výsledok je, že čo generácia to mala v školách ľahšie, menej povinností, menej telesných testov, viac učenie zjednodušujúcich pomôcok a technológii. A tiež sa to staršej generácii nepáčilo ako oni si tu školu v roku 1880 odžiť a vytrpieť a v roku 1900 je to med lízať a aký to je to preto úpadok mládeže a tak postupne celým storočím. Možno sa to práve otočilo a čo ďalšia generácia už bude deťom len nakladať viac a viac :lol: (aj učiteľ Igor Hnízdo by vedel rozprávať :lol: )
Zobraziť komentár 05.10.2022 - 14:21:48
00
.

Prílohy:

IMG-20221006-WA0006.jpg
IMG-20221006-WA0006.jpg 106.69 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down

Zobraziť komentár 06.10.2022 - 19:44:47
04
už aby sme tam boli :-)
Zobraziť komentár 06.10.2022 - 20:57:21
00
Niektori sme