to je ale ďalší problém nášho systému, že sa ide na priemer žiakov.. a potom sa dakto nudí a zabíja ho to a dakto nestíha a je z toho potom zúfalý
Toto sa mi zatial zda ako velmi dobra vec v miestnom Holandskom systeme:
Zakladna skola je od 4 rokov dobrovolne, od 5 povinne, zacina podla veku a nie podla skolskeho roku, triedou 1-2, a ucia sa cely koncept skoly + spoznavaju okolie (teraz si 45 minut kreslime, teraz 45 minut skladame puzzle a tak...)
Akonahle na to maju, tak idu do 3 triedy, co je nasa Slovenska prva, akurat ze jedine co sa zmeni je, ze miesto kreslenia sa nieco ucia. Na vacsine hodin maju 3 az 4 rozne urovne. Kazde
dieta ma svoju uroven podla predmetu a podla toho ma zadania - inymi slovami: ak ma niekto dlhodobo zle vysledky z matiky, tak dostane jednu ulohu, ak je niekto dobry, tak to mozu byt aj 2 strany uloh na tu istu dobu.
Nasledne v osmej triede (Slovenskej siestej) koncia zakladnu skolu a idu podla viacrocnych (kazdeho pol roka od kedy vedia pisat) testov, prisutupu k uceniu a dalsich faktorov na strednu. Tym padom maju triedy ktore su na plus minus podobnej urovni a zase sa tym trochu obmedzuje SK system, kde kym som skoncil strednu, tak som sa ucil to iste ucivo o Sturovi 6x (1 stupen, 2 stupen, gymnazium - vzdy aj Slovencina aj Dejepis)