Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Caute, pred 5 rokmi som kupil FS trailbike a v tom case sa este stale riesilo ci 27.5 alebo 29 a akurat prichadzalo 1x12 a nove modely zacali mat boost osi, tie odvodene od starsich este nie. Vsetko mi to pridu zmeny kvoli ktorym malo aspon trochu zmysel vymenit bike za novy, snad len ten 1x12 sa dal mozno ako-kde hodit aj na stary bajk.
Teraz obcas kukam nove bajky len tak z rozmaru ale nevidim ze by sa nieco zasadne posuvalo, jedine co som nasiel je ze v podstate sa vsetko posunulo smer xc->trail->enduro->DH. Aj chatgpt jedine zasadnejsie co mi vyhodil je ze geometria sa posunula k agresivnejsej, co pre niekoho moze byt dokonca minus. Dalsie minus moze byt ta haluz s vedenim bowdenov cez hlavu, nastastie ako rychlo prislo tak asi uz aj odchadza.
Vidite vy na obzore MTB alebo uz aj v praxi za posledne roky nieco kalibru 27.5 vs 29 co je na bicigloch zasadna zmena?
Zobraziť komentár 25.10.2024 - 10:40:18
00
1. To, co bolo kedysi XC je dnes Gravel :D
2. Elektronicke / automaticke radenie a teleskopky
3. Posun karbonovych ramov do nizsich tried
4. Zjednotenie Shimano sad do Cues
5. Neviem ci sa to pocita, ale eBike mas teraz na kazdom rohu
Zobraziť komentár 25.10.2024 - 13:16:53
00
Za 5 rokov sa toho na komponentoch az tak vela nezmeni. Tam sa featury dostavaju do komponentov len pomaly a zacinaju na tych vyssich sadach a predchadzajuce featury z vyssich idu do nizsich. Ked si to ale porovnas so stavom pred 5 rokmi tak mas ovela viac moznosti elektronickeho radenia a to i v tych lacnejsich sadach a tym padom sa montuju i na lacnejsie bicykle. Zacinaju sa objavovat elektronika i vo vidliciach a tlmicovh, Co sa tyka ramov tak tie su agresivnejsie ale stale pri zachovani podobnych jazdnych vlastnosti. Vies si kupit biky s roznymi feturami ako napriklad ten KIS od Canyonu, viac moznosti menit geometriu atd. Ocakavany bol za to obdobie narast highpivot bikov s kladkami (enduro/trail fs biky) ale i ramy podporujuce univerzalnu sram patku. Pri ebikoch je to nova kategoria tych lahsich trailovych bikov. Uz asi takmer kazdy vyrobca ma trailove/enduro ht. Gravel uz ma trochu zadefinovane kategorie a race gravel biky zacinaju mat podporu sirsich kolies alebo aspon podporu 27.5". Plus mas gravel odpruzene vidlice i rozne moznosti tlmenia zadnej tavby. Za to obdobie je tu i celkom znatelny rozmach (vznik?) kategorie downcountry bikov.
V com su tie biky lepsie je v univerzalnosti a vacsom vybere roznych typov bicyklov.
V najblizsej buducnosti si myslim ze bude viac agresivnych HT i FS na nizkych zdvihoch. Nasledne do 10 rokov viac bikov s prevodovkami a remenmi.
Zobraziť komentár 25.10.2024 - 13:42:51
02
Vdaka za zhrnutie. Osobne mi pride z toho gamechanger len high pivot a remen, pricom s remenom je to aj tak ako s jadrovou fuziou. Elektro suciastky sa daju prehodit aj na stary bike a downcountry je to co boli trail bike tych 5 rokov dozadu. Ale keby som teraz kupoval tak by som najskor bral presne z tejto kategorie
Zobraziť komentár 25.10.2024 - 14:27:11
00
Downcountry nie su 5 rocne trailbiky, dc maju zdvih 120-130, su lahke a efektivne cim sa blizia k xc a zaroven komponentovo a geometriou su viac k trailovym bicyklom pricom su ale stale pomerne obratne. Porovnaj si napriklad Canyon Lux Trail 2025 a Canyon Spectral 2020. Alebo to kludne porovnaj i s tymi agresivnejsimi - Specialized Epic Evo 2025. Vaha a efektivita budu o niecom inom. A kludne pozri 5-6 rocne trailove biky s nizsim zdvihom, napr Whyte T-130. Ano, obcas sa mohlo nieco najst ale vseobecne 5 rocne trialbiky nie su ako aktualne dc biky.
HighPivot bol uz davno predtym ale viac sa zacal davat na endura az nedavno. Rovnako Belt drive je tu dlho ale viac sa to podla mna zacne objavovat az budu dostupne e-bike motory s prevodovkou a zacnu to pouzivat niektori vyznamnejsi vyrobcovia. Ked budes mat prevodovku ktora bude efektivnejsia ako aktualne je, tak sa to zacne riesit na biky, no a s prevodovkou mozes pouzit i remen.
Tych zmien za tu dobu je podla mna celkom dost, ovela viac ako som vymenoval. Par dalsich co mi len teraz napadlo: dostupnejsi karbon, vyssie teleskopky, 3d tlac (ramy, sedla atd), 38mm nohy na enduro vidliciach, SID-a so 120 zdvihom a 35mm nohami, swat. Mas viac vyrobcov komponentov, viac moznosti ladit pruzenie/tlmenie. I fully s vyssim zdvihom su efektivnejsie na slapanie. Takmer vsetko ma vplyv na ram a bicykel ako taky a tym padom i na pohodlie, geometriu a jazdne vlastnosti. Rozmach bikepackingu a k tomu zameranych bikov a vybavy je tiez dobre spomenut. Je badatelny i vacsi rozmach pumptrackov a tym padom vacsia dostupnost dirtovych bicyklov.
Zobraziť komentár 26.10.2024 - 10:01:48
00
Ja vidim asi jediny posun trochu vacsom trende montovania prevodoviek – ako je napr Pinion– namiesto retazi... to sa ale netyka len MTB. Je to sice trochu menej energeticky efektivne ako retaz (90% vs. 96% tusim), ale takmer bezudrzbove a s vacsim rozsahom prevodov. Remen tiez netreba mazat a vydzi tak 3x dlhsie ako retaz. Pre vacsinu ludi, ktorym ide o cisla, ale retaz stale a aj bude vyhravat – zial pre nas ostatnych, kedze to ma cenu akou ma – a tak sa to pomerne tazko presadzuje.
Zobraziť komentár 26.10.2024 - 13:20:16
00
keyboard_arrow_up