Downcountry nie su 5 rocne trailbiky, dc maju zdvih 120-130, su lahke a efektivne cim sa blizia k xc a zaroven komponentovo a geometriou su viac k trailovym
bicyklom pricom su ale stale pomerne obratne. Porovnaj si napriklad Canyon Lux Trail 2025 a Canyon Spectral 2020. Alebo to kludne porovnaj i s tymi agresivnejsimi - Specialized Epic Evo 2025. Vaha a efektivita budu o niecom inom. A kludne pozri 5-6 rocne trailove biky s nizsim zdvihom, napr Whyte T-130. Ano, obcas sa mohlo nieco najst ale vseobecne 5 rocne trialbiky nie su ako aktualne dc biky.
HighPivot bol uz davno predtym ale viac sa zacal davat na endura az nedavno. Rovnako Belt drive je tu dlho ale viac sa to podla mna zacne objavovat az budu dostupne
e-bike motory s prevodovkou a zacnu to pouzivat niektori vyznamnejsi vyrobcovia. Ked budes mat prevodovku ktora bude efektivnejsia ako aktualne je, tak sa to zacne riesit na biky, no a s prevodovkou mozes pouzit i remen.
Tych zmien za tu dobu je podla mna celkom dost, ovela viac ako som vymenoval. Par dalsich co mi len teraz napadlo: dostupnejsi karbon, vyssie teleskopky, 3d tlac (ramy, sedla atd), 38mm nohy na enduro vidliciach, SID-a so 120 zdvihom a 35mm nohami, swat. Mas viac vyrobcov komponentov, viac moznosti ladit pruzenie/tlmenie. I fully s vyssim zdvihom su efektivnejsie na slapanie. Takmer vsetko ma vplyv na ram a bicykel ako taky a tym padom i na pohodlie, geometriu a jazdne vlastnosti. Rozmach bikepackingu a k tomu zameranych bikov a vybavy je tiez dobre spomenut. Je badatelny i vacsi rozmach pumptrackov a tym padom vacsia dostupnost dirtovych bicyklov.