Širšie plášte poskytujú lepšiu kontrolu, viac komfortu a viac radosti. Tento fakt sa presadil v posledných rokoch. Toto ale nezaujíma športového inžiniera Petra Nilges. Jemu ide o rýchlosť.
Náruživý ligový závodník chcel vedieť, s akou šírkou a akým tlakom bude v teréne najrýchlejší. Pre svoju dizertačnú prácu Valivý odpor v teréne meral pri 300 testovacích jazdách s SRM kľukami presnú spotrebu energie. Na ceste, štrku a lúke skúmal tri rozličné plášte v troch šírkach pri tlaku 1.5 , 2,3 a 4 bary. Výsledok bol jednoznačný. Vysoký tlak vzduchu zvyšuje rýchlosť iba na ceste. V teréne je valivý odpor o to nižší, o čo je širšia pneumatika a nižší tlak. To platí o tvrdých štrkových terénoch ako aj o mäkkých lesných a lúčnych terénoch. Až 40 W sa dá takto ušetriť v extrémnom teréne.
Vysvetlenie: Plášť s nižším tlakom vzduchu sa dokáže lepšie prispôsobiť terénnym nerovnostiam. Menej sa ponára do terénu. Celý systém je tým menej brzdený.
ČO SI O TOM MYSLÍTE
žeby rýchlosť zvuku ?
Dovtedy to neriešim a jazdím 2.1 palcové s poriadnym vzorom, na cesty aj terén, mokro aj sucho. Nato som príliš lenivý aby som menil plášte podľa situácie a nemám vlastné depo s mechanikmy ako má Michal Schumacher.
Az tak VELKA nie...
Ostatni: http://www.pbase.com/archer13/nobby_nic
jasne ale velice to suvisi, cim mas tazsie koleso tym mas mensiu akceleraciu a vacsiu zotrvacnost, no mozes to kompenzovat sirkou plasta a naopak...
Ten ma ale stastie...taka coolova tema na dizertacnej praci sa len tak casto nevidi
....zajazdil si na biku a este mu za to dali aj druhy titul za meno
ale asi ide aj o to aky to je plast a nielen o rozmer, taka kenda 2.1=zhruba maxxis 2.35...