On to opakuje pravidelne 😀
22.01.2024 - 12:47:44
00
Pozeram ze som trochu rozprudil diskusiu okolo jedla. Ta moja sprava trochu stratila vyznam tym zmazanim posmesneho prispevku nad mojim ale teda ked uz ide o jedlo... Je to sice vlakno o "gerlachingu" ale budem skor pisat o niecom narocnejsom. Sam na Everesting nemam hlavu, neviem ci by som to vydrzal, mozno ano, ale hlava by ma vobec do niecoho takeho nepustila. Skusal som ale nejake veci mimo pravidiel a to na bratislavskych TBK trailoch. Vyskove som tam jazdil viackrat ale nieco co by sa podobalo Everestingu len 2x.

Prvy krat na nabalenom biku, vsetko okrem vody stale so sebou normalne v ramovej taske a postupne som tocil vsetky TBK traily a vyslapy. Toto bolo narocne uz od zaciatku prave tym tazsim bajkom. Vyslapy i zjazdy. Robil som to niekedy zaciatkom septembra (nie minuly rok) a skoncil som na to ze v noci bola strasna zima. Vzhladom na mnozstvo veci ktore som mohol zobrat so sebou som mal len cca 120g fukerku a tenke nahradne termo. Uplne som tu teplotu v lese v noci neodhadol, triasol som sa aj pri vyslapoch, para isla od ust. Proste fail. Tak som to niekde okolo 5600m zabalil a velmi pomaly zbehol na zeleznu nejak okolo jednej v noci. No a v meste bolo mozno i o 15 stupnov viac, zobliekal som sa do tricka, zo zeme a asfaltu tam salalo normalne teplo. Toto trochu lutujem ze som nedorazil, v tom momente som si to ale nevedel predstavit ze by som to vlastne koli nicomu tahal trasuc sa od zimy az do rana.

Druhu akciu som si teda naplanoval lepsie, upustil od planu vozit vsetko so sebou, naplanoval na okolie najdlhsieho dna v roku a posunul latku na 10km vyskovych koli desatrocnici tbk. Opat som ale zobral ramovku ale mensiu a malu platenu tasticku so zasobami som nechal na zaciatku trailu Slalomka. Sice som mal nejake zasoby stale so sebou koli tomu toceniu trailov ale stale menej ako prvy krat. Rozdiel bol skutocne zasadny, vyskove stupali rychlejsie, neunavoval som sa tolko, dokoncenie som videl realne. Bolo ale strasne sucho, bolo treba jazdit opatrne a mne sa to vypomstilo a niekde pri 2700m som to polozil na bok na tbk2. Buchol som koleno i laket ale ziadna bolest tak som pokracoval dalej. Niekde pred 6000 ma ale zrazu ten laket zacal boliet, pri 6200 som si uz bol isty ze to neklapne, najskor som schytal tenisovy laket takze som to ukoncil stale plny energie uz pri cca 6400. Proste druhy fail. Robil som to na HT so 120 mm vidlicou v cistom prachu. Az tak som tie zjazdy nesetril, vela veci skakal a ta vidlica v tom prachu postupne tuhla takze asi toto ma odpisalo. A som rad ze som to ukoncil lebo s tym laktom mam problemy doteraz.

Co som chcel povedat je ze s podobnymi podmienkami teren, sklon, vyslapy bol rozdiel len v tom ci som mal vsetko so sebou alebo nie. V prvom pripade som zacinal pri rychlosti 300m/h, v druhom som bol na 440m/h. Rozdiel len vo vahe biku, kondicka podobna. V oboch pripadoch som bol cisto na tycinkach a geloch, v podstate v oboch pripadoch som mal pripravene to iste. Ziadne fancy veci, cisto prepocitana energia, cukry, sumaky atd na gramy tak aby som to mal co najlahsie a najskladnejsie. Skutocne bol rozdiel len v tom ci som mal vsetko naraz so sebou alebo nie. A teraz ked si predstavim ako sa to jazdi bezne, velke ikea krabice jedla dole na parkovisku, slane, sladke, ovocie, varene, susene, ze si clovek vyberie podla chute. Obcas tam ma i cloveka co mu to pripravuje, s ktorym prekecne, ktory ho motivuje. To spravi obrovsky rozdiel. Ano nedokoncil som, v oboch pripadoch mi chybala skoro polovica, neskoncil som ale na unavu alebo hlad ale na uplne prkotinky. Takze myslim ze to nie je nemozne zajazdit. Kriza by ale asi prisla.
22.01.2024 - 14:02:31
13
Pokusat sa o Gerlaching/Everesting na technicky narocnejsich trailoch mi pride ako zbytocne riziko. Viem si predstavit, ze aj permanentna koncentracia vie cloveka vystavit a lahko moze dojst k padu.
22.01.2024 - 14:11:09
03
Everesting ze by som tocil dookola to iste to nebol, takto to bolo stale trochu zaujimave. A tiez na asfalte hore,dole kopcom by som ja asi skor stratil koncentraciu, hlavne tych zjazdov by som sa bal. A jazdim dost bikepackingu stylom ze sa najem rano a potom az vecer a cez den sa snazim jazdit plno terenu a trailov, a plno vyskovych, cez 3000 na den. Takze som vedel do coho idem. Pad bol koli prachu v zakrute. To bolo minuly rok zaciatkom jula a fakt bolo sucho ze to bolo i normalne jazdit nebezpecne. Mozno keby som mal mazanie na klzaky tak to dorazim bez problemov s laktom, ktovie.
22.01.2024 - 14:29:54
00
Everesting po traile je asi jedine co ma zmysel (natruc lanovke :D), nie sa furt spustat po asfaltke dole, stacilo 17x snezienka dole po asfaltke, nenavidel som to, stale som sa tesil na vyslap iba. Ale zas unaveny a pripadne potme jazdit a skakat, tak to by som nedal :D
22.01.2024 - 14:33:44
00
Potme som zvolnil, a tiez som zase neskakal vsetko a tiez som to neskakal zakazdym. Proste ako prislo, aj som striedal stopy. Napriklad skalu na baniku som tiez striedal bud po skale alebo obchadzkou, podla toho ako som sa citil. Ale hej, ked som slapal asfaltom hore tak to bol uplny oddych a pohodicka. Traily nadol rozbijacka a niektore dalsie vyslapy stali za to, napriklad z tbk3 to slapat potme nahor ked to bolo plne konarov ako tadial stromy tahali ... ach.
22.01.2024 - 14:43:08
00
Cize taky bikepark je win-win. Pojazdis traily, spravis gerlaching a usetris za lanovku :D
22.01.2024 - 14:46:35
00
To zase nie, az tak si to neuzijes dole tym kopcom, jazdis to predsa len pomalsie, bezpecnejsie a v trochu viac uspornom rezime.
22.01.2024 - 14:54:38
00
user_id napísal:
Pokusat sa o Gerlaching/Everesting na technicky narocnejsich trailoch mi pride ako zbytocne riziko. Viem si predstavit, ze aj permanentna koncentracia vie cloveka vystavit a lahko moze dojst k padu.

Mne na Kubínke v noci po pekelnom dni nebolo všetko jedno a zjazd som sa veľmi bál, tých posledných 2k na konečných 10k som už dotočil po nechcenom spánku a “zahnisaných očiach” lebo vtedy sa u mňa naplno rozbela peľová alergia :lol: Ale stále ma to láka dať poctivých 10k, ale už len na asfalte a cesťáku. Doteraz ľutujem, že som 10k nedal na Látanej, tam som to “vzdal” psychicky, lebo som si splnil 8848m a dajako motivácia vyprchala :)

PS: na PINY proste nemám :y:
22.01.2024 - 14:58:55
13
a-biker teba poznam pod inym nickom :lol: ja som rozmyslal nad gerlachingom/everestingom na koziarke (Ako zacina Blue trail, Switch back, Zlte Cko a koziarka po potok) ale uz tam som rozmyslal nadtym ze ak stratis koncetraciu tak si vies velmi lahko lahnut. Ale aspon v okoli nieje tolko sutrov.
A ty si ides TBKcka blaaazon. :rofl:

Inak co sa tyka tej vahy navyse koli jedlu a vode ktoru si beries so sebou tak je uplne jasne ze ta to mega nicilo ved specialne bajky na gerlaching su vsetko cestaky pod 5kg a borci si to supu po asfalte kde mas najmensi valivy odpor.

Imho gerlaching trailom hore dole na biku co je na to stavany je minimalne tak narocny ako everest po asfalte.
Kedze na traily cestou dolu neoddychujes.
22.01.2024 - 17:03:54
00
keyboard_arrow_up