misoR napísal:
...ale v ramci srandy by som to povazoval za nieco ako chory rozum obycajneho smrtelnika...

Na mnohe rozhodnutia "generalov" pocas vojenciny sa vravelo, ze kde konci ludsky rozum, zacina vojenska logika.
11.01.2016 - 09:45:13
03
pre nas taka polis havarka moze byt tajny plan, ktovie kto je ten poskodeny civilny sofer a ked doslo naozaj ku nechcenej kolizii, tak to sa uz na cestach stáva. ale krivda by nemala byt.
11.01.2016 - 18:25:08
00
Kice napísal:
Čo myslíš pod pojmom "zdravý rozum policajta" ?


Zbytočná otázka. Však aj tá mozgová mŕtvica, keď skočila na policajta a tým to vôbec ani nemyklo. ... tiež si až neskôr uvedomila: "Však ja som mozgová!"
11.01.2016 - 18:49:53
03
Za toto na mna bezne trubia a pritom dodrziavam vsetky predpisy:

https://www.youtube.com/watch?v=lKLwTQsu0MI
17.01.2016 - 13:31:58
00
miso_BA napísal:
Za toto na mna bezne trubia a pritom dodrziavam vsetky predpisy:


Robíš presne toto? Tak sa poďme pozrieť.
(Z policajnej stránky)

Na priechode pre chodcov sa chodí vpravo. Zato tí cyklisti križovali prechod po diagonále.

Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. Teda správne bolo treba prejsť vozovku až na druhú stranu, nie zastaviť na prechode a pokúšať sa naskakovať na bicykel.

Iným účastníkom cestnej premávky ako chodcom je používanie priechodu pre chodcov zakázané. Zmeniť sa z chodca na cyklistu na prechode a jazdiť po ňom nie je legálne.

Ak som chodec, vždy som vďačný, že ma šofér pustil a na oplátku sa snažím prejsť prechod čo najrýchlejšie. Ak som cyklista a prechádzam prechod peši, najprv prejdem a nasadám až ďalej. Prechod má byť pre chodcov čo najbezpečnejší, tak prečo tam nasadaním zhoršovať prehľadnosť a viazať pozornosť účastníkov premávky?
17.01.2016 - 14:07:01
05
Ach tak. Teda jedina chyba je, ze isli po diagonale a spravne by mali ist najprv po pravej strane prechodu, tesne pred koncom prechodu sa otocit dolava, viest bike pri pravom okraji vozovky a az mimo prechodu nasadnut na bike. Hm, ale tym by blokovali premavku este viac, ci?

btw. pokial viem, cyklista moze bicykel legalne viest pri pravom okraji vozovky. Takze stale nevidim dovod, preco by mali najprv prejst cez cely prechod a potom sa znova napajat na vozovku, ked existuje pohodlnejsi a legalny sposob.
17.01.2016 - 15:29:38
00
nevidel si aké tam boli kolóny? a ako to toho vodiča zdržalo, sa skoro hodil o zem....
17.01.2016 - 15:53:00
00
Tento konktetny pripad by som radsej nasadol na bajk na parkovisku a odtial vyliezol na cestu. Nikoho by nenasrali a ani by nezavdzali, pretoze ten druhy cyklista vyslovene prekazal.
17.01.2016 - 16:32:05
00
Pali65 napísal:
[i]Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať.

Pekná vtákovina... Pretože ak chodec vstúpi na prechod, má prednosť pred vozidlom idúcim po ceste. Keď sa motá alebo postáva na chodníku pred prechodom, tak prednosť nemá! Ako chodec to praktizujem tak, že sa postavím na cestu, päty si skoro oderiem o obrubník a čakám, kedy ma niekto pustí. Ak by som sa nezastavil na kraji prechodu, tak ma už dávno oziabajú nohy na patológii v chladničke. Takto sa vždy nájde niekto, kto spomalí, prípadne úplne zabrzdí a pustí ma.

A ako vodič tiež chodcom postávajúcim na chodníku pred prechodom nedávam prednosť a nezastavím. Nie je to moja povinnosť. Ak je však chodec už na prechode, tak brzdím aj ušami (samozrejme primerane, aby som dal šancu zabrzdiť aj tomu za mnou...).
18.01.2016 - 21:29:24
01
To je pekne,ze to neni tvoja povinnost.Este ,ze existuju aj ludia,ktori robia veci spontanne a nie len preto,ze musia.Ja ich radsej pustim,aj ked stoja na chodniku,ako ich ma niekto za mnou,komu sa mozno hodia rovno pred auto zrazit!
18.01.2016 - 21:37:31
02
Neviem ako to je v zakone ale myslim okamzitu prednost ma len skupina chodcov (3+). Takze ak si sam tak je to asi len na ohladuplnosti vodicov. Ale teraz ked je zima tak pustam vzdy. Mne totiz nie je taka zima ako tomu na prechode. Tak nech tam nemusi postavat.
18.01.2016 - 21:38:46
01
ja osobne este pustam aj podla toho, aka je premavka, ak je moje auto v blizkosti prechodu jedine a chodec nieje vyslovene uz na prechode, tak nepustam prejdem, ale ak je napriklad par aut za mnou a pripadne aj oproti idu tak zastanem a vacsinou uz zastavi aj protiiduce auto
18.01.2016 - 21:55:30
05
anticyklisticka vychytavka
https://www.instagram.com/p/BAqagSYigZn/
18.01.2016 - 22:14:39
00
tak je aj na chodcovi aby svojim spravanim dal jasne najavo umysel prejst cez prechod, vstupit ma nan, az ked sa uisti, ze je to bezpecne,uistenie znamena ze stoji kde ma a sleduje premavku tak ako ma....niektori sleduju vtaciky a pod. a ak je prechod nablizku zastavky atd. cuduju sa co ich nikto nepusta ...
18.01.2016 - 22:14:44
00
JoKove vysvetlovanie a citanie paragrafov je jemu vlastne...

Zakon 8/2009
§ 53
(1) Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod. Na priechode pre chodcov sa chodí vpravo. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy; ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor na prejazd. Chodec je povinný umožniť električke plynulý prejazd.

(2) Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod pre chodcov, musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. To platí aj voči vodičom odbočujúcim na cestu, cez ktorú chodci prechádzajú. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť. Iným účastníkom cestnej premávky ako chodcom je používanie priechodu pre chodcov zakázané.

(3) Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy.

(4) Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany.
19.01.2016 - 08:59:48
04

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up