Ake máte skúsenosti so psami? Za mnou ich už pár vyštartovalo a pekne ma ponaháňali. Možno som vtedy urobil aj svoj rýchlostný rekord na ceste . Neznášam keď som niekde na bicykli a na okraji cesty ma čaká voľne pustený pes...neviem čo majú proti bikerom ...čo robíte v takýchto prípadoch?
Veľmi sa stotožňujem s CraobSom, ak niekto chová v byte poľovného, saňového alebo iného temperamentného psa, mal by mu byť schopný zabezpečiť dostatočné vyžitie vlastné jeho povahe. Príde mi veľmi ľúto, keď vidím u nás na sídlisku haskyho s deformovaným postojom, lebo nebehá, koľko potrebuje, v susedstve barzoja, ktorý je zhrbený a podobných... A menej sa zľaknem vychovanej fily ako susedovho bastarda (stredný bradáč s niečím), ktorý je agresívny + hlučný. Je to všetko o prístupe a zodpovednosti. Tu sú moje štyri psačie skúsenosti, budem sa snažiť stručne:
1. Ako 13ročná som bola u kamarátky na návšteve. Mali hrubosrstého jazvečíka, v podstate to najväčšie medzi salámovitými. Zbožňujem psy od malička, ako decko som sa nikdy nevyhla kontaktu zo žiadnym, aj keď opatrne a s mierou. Salámu som chcela pohladiť, ako neskúsené decko, zhora po hlave. Saláma to zobral ako útok (vychovaný alebo cvičený pes cukne, ale neútočí), vyskočil a zahryzol sa mi cez oblečenie do brucha. Necvakol silno, netiekla krv, mala som iba vydarenú zubatú elipsu. Akurát celorodinný stres, lebo pes bol "pristahovalec" a mal iba zahraničný, dosť nezrozumiteľný očkovák....
2. Šéfová vo firme, kde som pracovala, si kúpila šteniatko bulteriéra. Suka, už aj ako dospelá, bola ako mačiatko. Domáci, známy, cudzí...pohladkať po krátko "zoznámení" ju mohol úplne každý...
3. Sesternica chovala suku - bastarda. Niečo zo š*****, také biele, menšie. Bola som upozornená, že suka je veľmi zákerná. Sesternica ju riešila požičiavaním na stráženie objektov. Suka pribehla, vrtela chvostom a akonáhle som sa zohla, že sa zoznámim, skočila a cvakla mi do brady. Povaha... Viac som sa s ňou nekontaktovala, hoci psov mám veľmi rada.
4. V čase, keď som bývala na dedine, sme si kúpili šteniatko vlčiaka, druhokolenné kríženie s vlkom. Nikdy som psa nevychovávala, preto som zvolila prístup "podobne ako s deckom". A fungovalo. Základné rysy jeho povahy boli pol vlčiaka, pol vlka. Ostrý kde treba - pri strážení, ale opatrnosť a plachosť vlka. Vyrástol z neho krásny pes, dobrý strážca a milý spoločník. Len potom musel byť darovaný, lebo sme museli do mesta....
Saňový pes a temperamentný, no ehm, sú to flegmoši. V podstate všetci, okrem grónskeho eskimáckeho, ten je trošku radikálnejší. Ale naživo som ho nezažil, zatiaľ čo SH, malého mamuta a samojeda hej.
S tými uvedenými tromi v byte nie je problém so SH a samojedom, malý mamut je tak trochu mamut, proste nemá do 30, ale aj nad 40, takže závisí od veľkosti bytu, do bežného asi nie, do takých 80+ m^2 by som sa už nebál. Pokiaľ máte problém s chlpami, odpadáva zas samojed.
Trochu problém je, že predsa len majú radi stálu spoločnosť, ale u mňa je výhoda, že ak sa mi v robote plance pes popod nohy, nikto mi do toho nekafre.
Keď dám so samojedkou tak 10+ km, mám celý večer pokoj raz som ju prevetral tak, že sme prišli o piatej domov, potvora zalomila hneď pri dverách a keď som jej o polnoci ukázal postroj, že ideme čurať, čo obvykle sprevádza vyskočenie, skok po hlave do postroja a vrtenie chvostom, pozrela na mňa "ti hrabe? ani ma nehne!" a zostala chrnieť ďalej o štvrtej mi samozrejme skočila so zakňučaním do postele a museli sme von, ale čo už...
krasne porovnanie povahy psov sme zazili pred dvoma dnami ked sme prechadzali cez malinkatu dedinku Beharovce, cela dedina v pohode ale na konci (resp na jej zaciatku , kedze sme isli od konca) boli dva volne pobehujuce psy, jeden vlciak ale mlady a druhy maly krpaty kratkosrsty bastardik .... ako sme tak popri nich v tempe preleteli obaja nas zaregistrovali nebrechali ale sa dali do behu za nami, ked som sa obzrel po chvili to vlciacika prestalo bavit a spomalil vlastne nikdy po nas naplno nevystartoval ale to male hnede dupalo jak o zivot div ze sa nepotklo o vlastnu hlavu tak uhanal, sme normalne museli pridat na chvilu aby sme sa ho striasli .....
tak dnes to kamarat schytal.dupal domov ,lebo dostal defekt a chcel rychlo dojst a v ZA pri vurale pri tom ciganskom gete naneho vybehli 2 bastardi. 1 ho kusol tak s tym siel do nemocnice a musi si tam polezat 4 dni.este sa tam na miesto musel vratit s policajtmy a identifikovat psov.samozrejme ze ich nenasli.pred chvilou mu volali z mestskej policie aby ich isli zajtra hladat.pristup hodny policie.ziadna prevencia t.j.odchyt tulavych psov ale riesit az ked sa nieco stane
ozivujem temu. vcera neprijemna skusenost so psom. najskor sa drzal v haku a ked bol na urovni mojej nohy chcel som vypnut tretru aby som sa branil a v tom momente ked som prestal krutit sa mi zahryzol do lytka. nastastie len povrchove zranenie, ale bolo to asi tak 200 metrov dalej od ciganskeho geta. takze radsej hned pohotovost, odtial hned na infektologiu. teraz som na antibiotikach a este ma cakaju 4 ockovania proti besnote
Tiez mam maleho kamosa co ma vzdy napadne ked idem okolo. Zo zaciatku platil postrek iontakom, ale uz si zvykol a utoci dalej. Chcel som ho schladit aj kaserom, ale nemam na to ako este donedavna majitel jazvecika srdce. Je mi ho luto. Uz som aj dohovaral ludom co tam byvaju, ale ty na to kaslu. Uz som si nanho tak zvykol, ze vcera tam nebol a chybal mi.
Tiez mam maleho kamosa co ma vzdy napadne ked idem okolo. Zo zaciatku platil postrek iontakom, ale uz si zvykol a utoci dalej. Chcel som ho schladit aj kaserom, ale nemam na to ako este donedavna majitel jazvecika srdce. Je mi ho luto. Uz som aj dohovaral ludom co tam byvaju, ale ty na to kaslu. Uz som si nanho tak zvykol, ze vcera tam nebol a chybal mi.
Toto riešim nakopnutím tretrou za plnej rýchlosti. Máme tu nablízku takých dvoch "pouličných pajtášov" čo so vkuse nedajú pokoj. Jeden už funguje po dvojtom salte vzad v kľudovom režime ale druhého sa mi ešte nepodarilo dobre trafiť keď ide po nohách - ale všetko má svoj čas
PS: Tiež mám psa, mám rád psov a aj iné domáce potvory ale komu nieje rady-tomu nieje pomoci. Tak to riešim takto radikálne.
Lubik ten môj malý smrad je prefíkaný nikdy sa nepriblíži na "dokop". Trieli za mnou v bezpečnej vzdialenosti a vždy iba zozadu. Raz som ho prekvapil keď som na neho začal rozprávať úplne sa zahanbil a stiahol sa bez štekania. Potom to už neučinkovalo.
Viem, že mi ho--o urobí, len je to nepríjemné a môže to byť aj nebezpečné keď pôjde auto.
hmm ja som včera na biku venčil tie dve moje.. vytrhol sa za nami nemecký ovčiak vo vinohradoch.. moje obe dostali "k nohe", bike pred nás, NO pri pokuse obísť ho dostal dva krát kolesom po tlame a bolo vymalované.. od*****l si to späť k pánovi..
už viac krát sa mi overilo, že pred psom sa fakt neuteká..
ahojte, nie je tu nejaky veterinar, pripadne doktor. Vcera na vyjazde ma rafol do clenka pes, Pri incidente bola aj panicka, ktora mi zaslala fotky z knizky. Pes je zaockovany proti besnote aj inym. Taka otazka, kedze vyzera ze su vsetky ockovania a nakolko neslo o nejake dramaticke kusnutie - skor taky oder koze MAM ist k lekarovi ? Ma to zmysel ? Zatial sa citim OK
Ak začneš pri splne zavýjať na mesiac a behať po lesoch, tak by si rozhodne mal navštíviť veterinára.
Ale teraz vážne, podľa preukazu to vyzerá na cca. 8 mesačné šteňa, ktoré dostalo všetky povinné očkovania, takže nič strašného by ti nemalo hroziť. Ak budeš OK, tak to nerieš (z hľadiska zdravotného stavu).
dakujem, tiez to tak vidim akurat mam traumu z toho jazvedcika, rodicia maju staforda a ten v zivote nebol taky agresivny ako to male stena co striehlo spoza auta a ihned startovalo
ahojte, nie je tu nejaky veterinar, pripadne doktor. Vcera na vyjazde ma rafol do clenka pes, Pri incidente bola aj panicka, ktora mi zaslala fotky z knizky. Pes je zaockovany proti besnote aj inym. Taka otazka, kedze vyzera ze su vsetky ockovania a nakolko neslo o nejake dramaticke kusnutie - skor taky oder koze MAM ist k lekarovi ? Ma to zmysel ? Zatial sa citim OK
Ak sa rozhodneš to riešiť cez lekára tak je potrebných niekoľko úkonov. Neviem ako je to na Slovensku, ale tu v ČR je postup nasledovný. Je to trochu síce zbytočné, pretože besnota nebola v našich končinách zaznamenaná už dosť veľa rokov. A kedže má majiteľka všetky potrebné očkovania tak je riziko nákazy prakticky nulové. Ale ak chceš mať 100% istotu tak takto to chodí tu:
Ak zájdeš k MUDr. musí prípad zdokumentovať. Dostaneš tlačivo pre majiteľku psíka. Ona musí ísť so svojím psíkom k vetovi na kontrolu besnoty. Ak keď má všetky očkovania platné. Vet musí vyplniť a potvrdiť tlačivo o vyšetrení. Pes musí zostať 1 mesiac v karanténe. Po mesiaci sa musí opäť u psíka urobiť kontrolné vyšetrenie na besnotu. negatívny výsledok musí opäť Vet potvrdiť písomne. Ty zanesieš písomné potvrdenia svojmu MUDr.
Vlastne by ťa MUDr mal asi preventívne zaočkovať tiež hneď na začiatku pretože ak by sa po mesiaci výsledky u psíka ukázali pozitívne tak už by to bolo pre teba pomerne neskoro Osobne si myslím, že je to trochu zbytočné, ale ak to chceš všetko absolvovať tak musíš ísť čo najskôr. Gud lak
aj ked ma ockovania postup je taky, ze pes musi ist 3x v istom casovom rozostupe na kontrolu k veterinarovi a tieto tri potvrdenia o tom, ze besnotu nema by si mal od majitela dostat, ak teda chces mat istotu..
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
1. Ako 13ročná som bola u kamarátky na návšteve. Mali hrubosrstého jazvečíka, v podstate to najväčšie medzi salámovitými. Zbožňujem psy od malička, ako decko som sa nikdy nevyhla kontaktu zo žiadnym, aj keď opatrne a s mierou. Salámu som chcela pohladiť, ako neskúsené decko, zhora po hlave. Saláma to zobral ako útok (vychovaný alebo cvičený pes cukne, ale neútočí), vyskočil a zahryzol sa mi cez oblečenie do brucha. Necvakol silno, netiekla krv, mala som iba vydarenú zubatú elipsu. Akurát celorodinný stres, lebo pes bol "pristahovalec" a mal iba zahraničný, dosť nezrozumiteľný očkovák....
2. Šéfová vo firme, kde som pracovala, si kúpila šteniatko bulteriéra. Suka, už aj ako dospelá, bola ako mačiatko. Domáci, známy, cudzí...pohladkať po krátko "zoznámení" ju mohol úplne každý...
3. Sesternica chovala suku - bastarda. Niečo zo š*****, také biele, menšie. Bola som upozornená, že suka je veľmi zákerná. Sesternica ju riešila požičiavaním na stráženie objektov. Suka pribehla, vrtela chvostom a akonáhle som sa zohla, že sa zoznámim, skočila a cvakla mi do brady. Povaha... Viac som sa s ňou nekontaktovala, hoci psov mám veľmi rada.
4. V čase, keď som bývala na dedine, sme si kúpili šteniatko vlčiaka, druhokolenné kríženie s vlkom. Nikdy som psa nevychovávala, preto som zvolila prístup "podobne ako s deckom". A fungovalo. Základné rysy jeho povahy boli pol vlčiaka, pol vlka. Ostrý kde treba - pri strážení, ale opatrnosť a plachosť vlka. Vyrástol z neho krásny pes, dobrý strážca a milý spoločník. Len potom musel byť darovaný, lebo sme museli do mesta....
S tými uvedenými tromi v byte nie je problém so SH a samojedom, malý mamut je tak trochu mamut, proste nemá do 30, ale aj nad 40, takže závisí od veľkosti bytu, do bežného asi nie, do takých 80+ m^2 by som sa už nebál. Pokiaľ máte problém s chlpami, odpadáva zas samojed.
Trochu problém je, že predsa len majú radi stálu spoločnosť, ale u mňa je výhoda, že ak sa mi v robote plance pes popod nohy, nikto mi do toho nekafre.
Keď dám so samojedkou tak 10+ km, mám celý večer pokoj
nie
Toto riešim nakopnutím tretrou za plnej rýchlosti. Máme tu nablízku takých dvoch "pouličných pajtášov" čo so vkuse nedajú pokoj. Jeden už funguje po dvojtom salte vzad v kľudovom režime ale druhého sa mi ešte nepodarilo dobre trafiť keď ide po nohách - ale všetko má svoj čas
PS: Tiež mám psa, mám rád psov a aj iné domáce potvory ale komu nieje rady-tomu nieje pomoci. Tak to riešim takto radikálne.
mne davaju celkovo 5 ockovani do ramena. lave, prave na striedacku.
Viem, že mi ho--o urobí, len je to nepríjemné a môže to byť aj nebezpečné keď pôjde auto.
už viac krát sa mi overilo, že pred psom sa fakt neuteká..
https://goo.gl/photos/yVqY5pozyqnZeq96A
Ale teraz vážne, podľa preukazu to vyzerá na cca. 8 mesačné šteňa, ktoré dostalo všetky povinné očkovania, takže nič strašného by ti nemalo hroziť. Ak budeš OK, tak to nerieš (z hľadiska zdravotného stavu).
https://goo.gl/photos/yVqY5pozyqnZeq96A
Ak sa rozhodneš to riešiť cez lekára tak je potrebných niekoľko úkonov. Neviem ako je to na Slovensku, ale tu v ČR je postup nasledovný. Je to trochu síce zbytočné, pretože besnota nebola v našich končinách zaznamenaná už dosť veľa rokov. A kedže má majiteľka všetky potrebné očkovania tak je riziko nákazy prakticky nulové. Ale ak chceš mať 100% istotu tak takto to chodí tu:
Ak zájdeš k MUDr. musí prípad zdokumentovať. Dostaneš tlačivo pre majiteľku psíka. Ona musí ísť so svojím psíkom k vetovi na kontrolu besnoty. Ak keď má všetky očkovania platné. Vet musí vyplniť a potvrdiť tlačivo o vyšetrení. Pes musí zostať 1 mesiac v karanténe. Po mesiaci sa musí opäť u psíka urobiť kontrolné vyšetrenie na besnotu. negatívny výsledok musí opäť Vet potvrdiť písomne. Ty zanesieš písomné potvrdenia svojmu MUDr.
Vlastne by ťa MUDr mal asi preventívne zaočkovať tiež hneď na začiatku pretože ak by sa po mesiaci výsledky u psíka ukázali pozitívne tak už by to bolo pre teba pomerne neskoro