seth K drátom ani niplom nemám žiadnu výhradu.
Ja som kedysi jazdil 27,5" kolesá, kde som mal
výplet 2,0-1,5-2,0 (sapim laser) a alu niple.
Keď som dal dráty vymeniť za 2,0-1,8-2 (sapim race), tak sa bočná tuhosť, hlavne pod brzdou v zjazde citeľne zlepšila.
Samozrejme veľa záleží od toho aký tuhý máš ráfik, resp. koľko vážiš.
Alu
niple nevadia ničomu, pokiaľ sú dobre zalepené.
Problém nastáva, keď musíš docentrovať a potom už to tak dobre nedrží a niple sa povoľujú.
Z mojich skúseností sa alu niple viac povoľujú ako mosadzné, zvlášť na ľahkých ráfikoch.
Alu nipel mi síce nikdy nepraskol, ale pár zrastených som už pri snahe povoliť rozdrtil.
Ak plánuješ tie
kolesá do dvoch rokov poslať dalej do sveta, tak je jedno, či máš alu alebo nie.
Ak sú to kolesá, ktoré tak ľahoko meniť nebudeš, radšej by som išiel do mosadze.
Ak by si chcel ešte 11€ ušetriť, tak môžeš pouvažovať nad predným nábojom Novatec D771-CL,
vpredu je pomerne jedno aký
náboj tam máš, ak nejazdíš skoky, dropy, gravity a iné...
Na novatecu D711-SB sa mi nepodarilo zadrieť ložiská, ani som ich nemusel meniť a to mali najazdené cca 13tis. km vo všetkých podmienkách, vrátane bahennej udiče a iných výživných maratónov.
Pokiaľ viem, tak k D711 sa dajú dokúpiť koncovky 5mm/9mm/15mm, takže s kompatibilitou by tam problém byť nemal.
Čo sa týka ráfika tak
WTB i23 je pevný, univerzálny a kolesá na týchto ráfikoch by sa prípadne dobre predávali aj cez bazár.
ľahšia a o cca 10€ drahšia alternatíva je WTB KOM i21.
Ten je ľahší (cca 400g v 27,5"), je užšší o 2mm (čo by až tak nevadilo), tak tú nižšiu hmotnosť museli niekde ubrať.
KOM nemá vnútornú prepážku i-beam a má tenšie patky. Tu zasa záleží čo jazdíš a na akých tlakoch.
Ak sem tam dávaš hranu a ideš na ráfik, tak KOM by si mohol ohnúť, ak jazdíš "bezpečné" tlaky, tak ti bude bohato stačiť aj KOM i21
Arch Ex je super ráfik s 21mm šírkou, čo niečo aj znesie a je primerane tuhý, ale zasa je o 20-30€ drahší ako Frequenci-i23. (Poliaci ho majú dokonca drahší ako je na našich e-shopoch)
Idálny kandidát pre teba by bol WTB Frequenci i21, ktorý sa žiaľ nevyrába.
Čiže, ak chceš nejaký maximálny kompromis s ohľadom na cenu, hmotnosť a odolnosť, tak si daj zapliesť:
Predné koleso:
Novatec D771-CL+WTB KOM i21+DT Competition + alu niple
Zadné koleso:
DT 350-CL + WTB KOM i21+DT Competition + mosadzné niple
Tu by si sa mal pohybovať okolo tých 370€
Viac ti už neporadím vzhľadom na to, že neviem, kde čo a ako jazdíš.
PS: čo sa týka straightpull nábojov, tie som jazdil iba na Red Metaloch 3 s 24 drátmi, tam to boli len 26" kolesá a extra tuhý ráfik kompenzoval menší počet drátov.
Určite sú tuhšie ako J-bend dráty, nakoľko sa dajú viacej napnúť, ale stále si stojím za tým, že mi tam chýba 32H alternatíva.
Hold, keď chce niekto ľahký ráfik musí mať tuhý výplet alebo málo vážiť.