Tak Crest nie je nahodou blato ako rafik? RM3 su pomerne tuhe kolesa, ale zas zalezi co clovek jazdi a ako. :) Ale ako bolo povedane, ak chce clovek vylozene lahke XC kolesa a jazdi duse tak RM3 nebudu idealny kandidat, kedze UST prevedenie pridava hmotnost.
02.06.2016 - 17:10:39
00
28T Straightpull od DT su uplne bez problemov aj na DH :- ) Urcite zobrat radsej nez 32 J-bend uz len pre tie ostatne benefity.
02.06.2016 - 19:28:44
01
bimjeam Tak som si to zbezne pozrel co si mi poradil a je to naozaj aj cenovo zaujimave.

predny naboj DT Swiss 350 Center Lock cca 50 eur
zadny naboj DT Swiss 350 Centerlock cca 140 eur
WTB Frequency i-23 Rim 26'' 32H cca 50 eur
DT Competition black cca 40 eur
DT Swiss Standard mosadz 2.0x14 mm cca 20 eur
kompletizacia a centrovanie cca 20 eur

Takze som sa dostal na odhadovanu cenu 370 eur co je naozaj dobre. Prosim Ta este otazka sa co tyka dratov a niplov je OK alebo mas este nejaku pripomienku? Preco radsej uprednostnit mosadz pred hlinikom, pevnost materialu alebo je v tom este nieco ine?
02.06.2016 - 21:05:19
00
ked budes objednavat v bikestacja tak vypletanie je zdarma, mne tu radili hlinikove niple kvoli vahe, ale tie lahsie praskaju ale zatial neni problem :)
02.06.2016 - 21:12:07
00
Doplnujuca otazka pre znalych ohladom moznej nahrady rafika WTB Frequency i-23 napr. rafikom No Tubes ZTR Arch Ex alebo American Classic 101? Predpokladam ze az tak to nepokazim, je mi jasne ze ten WTB je najtazsi a asi aj znesie najviac, ale zase ja az take divociny nejazdim. Dakujem.
02.06.2016 - 21:33:54
00
JurajTalcik máš so SP 28 systémom aj priamu jazdeckú skúsenosť ?
Ešte je možnosť zobrať klasické DT COMP 2-1,8-2 namiesto tých RACE 2-1,6-2.
Tie RACE sú novinka, tak asi ešte nebudú moc rozšírené ale podľa TAB by mohli byť OK - či ?
02.06.2016 - 21:40:14
00
Ano, mam DT Spline 1501EX, co su mierne updatnute 240s a rafiky EX471. 28T Straightpull, neskutocne tuhe a pevne koleso, mam 90kg a v bajkparku to drzi bez najmensieho flexu a rozhodne sa o nic nebojim :- ). Neskutocne dobre kolesa, i ked mimo OEM s trocha prestrelenou cenovkou.
350 su len tazsia obdoba, vykon rovnaky.
Pocet spicov nie je vsetko, obzvlast dnes.

Aj ked budem stavat v buducnosti druhy par kolies (karbonove Light bicycles), aj tam dam 28T Straightpull, nemusi to byt tuhsie nez treba a musel by som byt iny mamut (alebo Jared Graves) aby som tych 32 potreboval.
02.06.2016 - 22:06:16
01
JurajTalcik poraď teda aké špice zobrať, myslíš že stačia tie RACE 2-1,6-2 alebo zobrať tie menej stenšené 2-1,8-2?
03.06.2016 - 08:12:52
00
seth

K drátom ani niplom nemám žiadnu výhradu.
Ja som kedysi jazdil 27,5" kolesá, kde som mal výplet 2,0-1,5-2,0 (sapim laser) a alu niple.
Keď som dal dráty vymeniť za 2,0-1,8-2 (sapim race), tak sa bočná tuhosť, hlavne pod brzdou v zjazde citeľne zlepšila.
Samozrejme veľa záleží od toho aký tuhý máš ráfik, resp. koľko vážiš.
Alu niple nevadia ničomu, pokiaľ sú dobre zalepené.
Problém nastáva, keď musíš docentrovať a potom už to tak dobre nedrží a niple sa povoľujú.
Z mojich skúseností sa alu niple viac povoľujú ako mosadzné, zvlášť na ľahkých ráfikoch.
Alu nipel mi síce nikdy nepraskol, ale pár zrastených som už pri snahe povoliť rozdrtil.
Ak plánuješ tie kolesá do dvoch rokov poslať dalej do sveta, tak je jedno, či máš alu alebo nie.
Ak sú to kolesá, ktoré tak ľahoko meniť nebudeš, radšej by som išiel do mosadze.
Ak by si chcel ešte 11€ ušetriť, tak môžeš pouvažovať nad predným nábojom Novatec D771-CL,
vpredu je pomerne jedno aký náboj tam máš, ak nejazdíš skoky, dropy, gravity a iné...
Na novatecu D711-SB sa mi nepodarilo zadrieť ložiská, ani som ich nemusel meniť a to mali najazdené cca 13tis. km vo všetkých podmienkách, vrátane bahennej udiče a iných výživných maratónov.
Pokiaľ viem, tak k D711 sa dajú dokúpiť koncovky 5mm/9mm/15mm, takže s kompatibilitou by tam problém byť nemal.
Čo sa týka ráfika tak
WTB i23 je pevný, univerzálny a kolesá na týchto ráfikoch by sa prípadne dobre predávali aj cez bazár.
ľahšia a o cca 10€ drahšia alternatíva je WTB KOM i21.
Ten je ľahší (cca 400g v 27,5"), je užšší o 2mm (čo by až tak nevadilo), tak tú nižšiu hmotnosť museli niekde ubrať.
KOM nemá vnútornú prepážku i-beam a má tenšie patky. Tu zasa záleží čo jazdíš a na akých tlakoch.
Ak sem tam dávaš hranu a ideš na ráfik, tak KOM by si mohol ohnúť, ak jazdíš "bezpečné" tlaky, tak ti bude bohato stačiť aj KOM i21
Arch Ex je super ráfik s 21mm šírkou, čo niečo aj znesie a je primerane tuhý, ale zasa je o 20-30€ drahší ako Frequenci-i23. (Poliaci ho majú dokonca drahší ako je na našich e-shopoch)
Idálny kandidát pre teba by bol WTB Frequenci i21, ktorý sa žiaľ nevyrába.
Čiže, ak chceš nejaký maximálny kompromis s ohľadom na cenu, hmotnosť a odolnosť, tak si daj zapliesť:
Predné koleso:
Novatec D771-CL+WTB KOM i21+DT Competition + alu niple
Zadné koleso:
DT 350-CL + WTB KOM i21+DT Competition + mosadzné niple
Tu by si sa mal pohybovať okolo tých 370€
Viac ti už neporadím vzhľadom na to, že neviem, kde čo a ako jazdíš.
PS: čo sa týka straightpull nábojov, tie som jazdil iba na Red Metaloch 3 s 24 drátmi, tam to boli len 26" kolesá a extra tuhý ráfik kompenzoval menší počet drátov.
Určite sú tuhšie ako J-bend dráty, nakoľko sa dajú viacej napnúť, ale stále si stojím za tým, že mi tam chýba 32H alternatíva.
Hold, keď chce niekto ľahký ráfik musí mať tuhý výplet alebo málo vážiť.
03.06.2016 - 09:34:03
00
arrow_leftMageZ napísal:
Tak Crest nie je nahodou blato ako rafik? RM3 su pomerne tuhe kolesa, ale zas zalezi co clovek jazdi a ako. :) Ale ako bolo povedane, ak chce clovek vylozene lahke XC kolesa a jazdi duse tak RM3 nebudu idealny kandidat, kedze UST prevedenie pridava hmotnost.

To či je Crest blato záleží o piemeru a výpletu.
26" Crest s 32 nezoslabovanými drátmi je pomerne tuhý ráfik. U 29" už si Crest pýta ploché dráty a jazdca pod 80kg.
Tuhosť Crestov by sa mala trochu zlepšiť s príchodom novej generácie MK3, kde už bude použitá iná zliatina duralu a trochu sa zmení aj výška profilu, ráfik bude síce širší (23mm vs 21mm) ale pri zachovaní rovnakej hmotnosti.
Toľko aspoň z papierovo marketingových kecov PR oddelenia ZTR. Aká bude realita sa uvidí až dorazia na EU trh
03.06.2016 - 09:44:04
00
V spicoch neviem uz poradit, spice + niple slo vzdy mimo mna :- )
03.06.2016 - 10:00:05
00
ked sa tu uz riesia zapletane kolesa za skoro 400e - http://www.suncycle.sk/sk/produkt/mtb-zapletane-kolesa-ritchey-wcs-trail-27-5/1287 - stoji to o nieco viac a rafik ma sirku 25mm (internu) a malo by to podla urcenia aj nieoc vydrzat :)
03.06.2016 - 11:41:32
00
lenže to je už "skoro" za 500€ + potrebná redukcia na IS ... ale sú pekné :)
03.06.2016 - 12:35:19
00
bimjeam Dakujem opat za doplnujuce a vycerpavajuce informacie. Az take prasaciny nejazdim, jazdim na bezpecnych tlakoch a pre istotu som sa prevazil a mam 74kg takze max 6 kg do batohu na cely den a som na 80kg, pred tym som pisal 85kg. Pockam co mi este Poliaci navrhnu, lebo ako pises, nasiel som par veci niekde za lepsie ceny, napisal som im a hned mi odpisali, ze mi to daju za taku istu cenu.
03.06.2016 - 12:58:40
00
Tak a Polsky koktail je na svete.

hubset: DT Swiss 350 Centerlock
rims: WTB Frequency i-23 Rim 26" 32H
spokes: DT Swiss Competition black
nipples: DT Swiss prolock alu black

price: 330€

hubset: DT Swiss 350 Centerlock
rims: No Tubes ZTR Arch EX 26" 32H
spokes: DT Swiss Competition black
nipples: DT Swiss prolock alu black

price: 360€

Pojdem do WTB Frequency i-23 verzie. Este im napisem ze tam chcem brass niple miesto alu, to asi dopad na cenu nebude mat a vahu neriesim. Platba sa da realizovat cez PayPal co je tiez parada.
03.06.2016 - 13:54:17
00
keyboard_arrow_up