v PDA mam TOMTOM, neskor som nainstaloval pocketkim
09.01.2008 - 21:35:49
00
Pouzivam Etrex Legend C a niekolko mojich postrehov v suvislosti s ostatnymi prispevkami. GPS som si kupil az vtedy ked som sam zabludil a na spravnu cestu ma nasmerovala vojenska policia ( mapa mi bola na nic 1:100 ) takze o uzitocnosti asi tolko a to nespominam x pripadov ked sme GPS vyuzili pri jazdach v neznamom terene. Vydrz baterii zalezi na kapacite 2700 mAh mi drzia v lete dva tri dni ale nosim nahradne ( 2AA mi sedia aj do fotoaparatu). Nevadi mu blato ani voda. Vozim ho na riaditkach ( ale raz mi uz pri zjazde odpadol ) a po malej uprave drziaka je to spolahlive. Prejdene trasy je mozne stiahnut do PC alebo poslat netom komukolvek kto ma Garmin a ma kompletne mapove udaje aj s navigaciou v neznamom terene. Signal sem tam vypadava najme v hustom lese ale nieje to zasadny problem. PDA nekomentujem ale urcite nebude vhodny na outdoor aktivity.
09.01.2008 - 21:55:22
00
ja som chvilu uvazoval, ze budem vozit moje PDA s gps do terenu (HP iPAQ 6515) , no neskor som to zavrhol... v originalnom prislusenstve som nenasiel
drziak a neviem si predstavit, ze by som s nim yebol o zem...

(nakoniec som ho par krat mal so sebou na chrbte....ale zistil som, ze ho vlastne nosim zbytocne...nebolo casu hrat sa s tym :) )


ja by som to vyriesil (teda vyriesim len ja pouzijem mobil) puzdrom od firmy Krusell a k tomu ako prislusenstvo drziak na bike :wink:
10.01.2008 - 07:29:23
00
Inak čo sa týka tých všelijakých chodníčkov mimo značiek, tak GPS je tam lepšie ako papierové mapy (s výnimkou katastrálnych 1:10000 a 1:5000, prípadne vojenských 1:25000, aj keď tie už majú svoje roky).


Tak s tymto by som nesuhlasil. TOPO2 a lesne cesty = nic moc a ako bonus 50m vrstevnice :( To radsej papierovu (naskenovanu) mapu VKU.
http://www8.garmin.com/cgi-bin/mapgen/w ... smap.y=148

Osobne pouzivam Garmin eTrex (nekupovany, dlhodobo zapozicany :) ), ale najma na zaznamenanie preslej trasy. Na urcenie polohy (v kombinacii s papierovou mapou) som ho pouzil asi 2krat , ked som sa v neznamom terene stratil zo znacky a nevedel som , ktorym smerom mam ist naspat na znacku.

Vyhodou PDA je otvorenost prostredia.
U PDA mi najviac vadi, ze snimace nemaju barometricky vyskomer, takze profil je dost nepresny. Ale snad sa to uze tento rok zmeni http://www.gpslodge.com/archives/011752.php

Ak by som teraz nieco kupoval, tak asi smartphone + GPS modul.
10.01.2008 - 07:52:00
00
PaloTT: ak chceš výškopis s 20 m vrstevnicami, máme aj to... je to priehľadná vrstva, ktorá sa zobrazí cez TOPO2 (bajdvej nemá TOPO2 nááhodou 25 m vrstevnice???)
s tými lesnými cestami ti IMHO 50ka mapa nepomôže, lebo je to často dynamicky sa meniaca záležitosť a od zanesenia do podkladov po mapy vyprodukované z týchto podkladov uplynú rádove roky... a Conan (garmin.sk) používa podklady od VKÚ (aj garminovské aj VKÚ mapy majú ako základ vojenské 25ky prerátané z S-1942 na WGS-84 elipsoid; z praxe môžem potvrdiť, že tie 25ky sedia s terénom asi najlepšie - s výnimkou katastráliek, ale prepočet z S-JSTK na WGS-84 je brutalita, a presný prepočet je v podstate nemožný)
celkom dobre s terénom sedela jedna amatérsky vyrobená mapa J Malých Karpát, ale tam ako základný matroš boli GPS tracklogy z terénu takže preto... kartografia ale takto nepracuje
10.01.2008 - 08:30:30
00
PaloTT: Ked sa pozries na ten odkaz a das si ZoomIn, tak fakt su tam vrstevnice po 25 metroch. Na 20m som sa v tom nahlade nedostal, ale tak mozno v realnom zariadeni to tak je, neviem
10.01.2008 - 10:19:10
00
Ano s tymi 25m vrstevnicami mate pravdu, to je postacujuce. Otazna je, ze ci pri zoome pri ktorom su zobrazene je vidiet na obrazovke GPS aj nieco viac ako par ciar :)
http://www8.garmin.com/cgi-bin/mapgen/w ... 0&k=1&sc=1

Podla mna su ohladne lesnych bezkonkurencne najlepsie mapy lesnych ciest http://wags.nlcsk.org/LC/Default.aspx
Aky na to mate nazor/skusenosti?

Prevod JTSK na WGS najlepsie spravis programom sk2sk
http://www.sopsr.sk/istb/index.php?p=3
(existuje aj riesenie cez algoritmus, ale tam je presnost cca. +/- 100 metrov :( http://www.geospeleos.com/Mapovani/WGS8 ... oSJTSK.htm).
Inak mapa v JTSK ide dat aj do Oziexplorera - kalibrujes ako standardnu mapu WGS84 a zadavas body vo WGS84 ziskane horeuvedenym prevodom.
10.01.2008 - 12:19:23
00
Myslím si že aj na týchto stránkach nájdeme dostatok informácii "aj noví aj starí" užívatelia GPS, konkrétne tuto niečo o PDA vs. GPS:

http://www.gpsforum.sk/index.php?action ... &topic=517
10.01.2008 - 12:31:05
00
Ja mam smartphone, a k tomu som si kupil gps modul.
V mobile mam tomtom na navigaciu, ak idem autom hlavne v cudzich "zahranicnych" velkomiest.
Na jazdenie na bajku pouzivam mapviewgpsII. Ten funguje s naskenovanymi mapami, ktore zkalibrujem v oziexploreri. Problem je v tom, ze kalibrovat mapu sa da aj doma od stola, ale tie z VKU su nepresne, az by som povedal ze krive. Male karpaty som zkalibroval tak, ze ked som pojazdil s gpskom, tak som si odtial natiahol body, a priradil ich presne. Ale vravim ze su krive tie mapy.

Ked som si na jednu krizovatku v lese dal jeden kalibracny bod, a na druhu vzdialenu cca 1,5km druhy, tak prejdena trasa vobec neprekryvala cestu vyznacenu v mape, boli tam mierne odchylky.

Ale na orientaciu to aspon mne staci, hlavne ked som niekde prvy krat, a mam odbocit, tak na predpokladanom mieste odbocim, a podla charakteru trasy viem vydedukovat, ci zo odbocil dobre alebo nie aj ked sa trasa z GPS neprekryva s trasou vyznacenou na mape. MapviewGPSII ukazuje aj vysku.

AK mate aj nejake ine softy, pripadne lepsie, tak dajte vediet.

Inac k tej presnosti mam este poznamku: naskenoval som mapu Slovinskeho pohoria Triglav a zkalibroval som to doma podla suradnic na mape, a v Slovinsku to bolo absolutne presne, krasne mi trasa prekryla cestu vyznacenu na mape. Takze asi tak k tej presnosti Slovenskych vyrobcov map.
10.01.2008 - 14:42:15
00
To ze ti mapu od VKU zobrazuje krivo nie je tym,ze by nasi mapotvorcovia boli nepresny ale najskorej je to projekciou od Krovaka S-JTSK (jednotna trigonometicka siet katastralna),ktoru vacsinou navigacne programy nepodporuju tak, aby to sedelo uplne presne. Podporuju vela projekcii ale tato medzi nimi neni.Nepodporuje ju ani Ozi Explorer. Co viem podporuje ju Smartmaps - cesky produkt aj to na vlastnych mapach. Tato projekcia sa vynasla v Ceskoslovensku. Po vstupe do NATO uz by sme mali pouzivat WGS84. Ta Slovinska mapa asi pouziva tento format a preto ti to sedi. Ucili sme sa o tom na kartografii ;)
07.04.2010 - 23:37:04
00
Tiez som za GPS pristroj urceny pre outdoor aktivity. PDA by som do terenu nebral, tiez som kedysi riesil tuto dilemu a teraz uz urcite viem, ze som sa rozhodol spravne :) Ked spomenie na to vsetko co som s mojim eTrex Legend HCx -om prezil, tak PDA by uz davno x-krat poslo.
08.04.2010 - 13:29:31
00
@seth: Pozri obrázok nižšie: PDA-čko na riadidlách môjho bicykla. Z výšky 1 m ho môžeš pustiť na betónovú podlahu, funguje od -20˚C do +50˚C a v hĺbke 1 m pod vodou vydrží 1/2 hodiny. Má to Windows Mobile 6 a beží mi na ňom OziExplorerCE v2.32. Volá sa Magellan MobileMapper 6.

@pawo99: WGS 84 nie je projekcia, ale dátum elipsoidu (súradnicový systém). Novšie mapy VKÚ už nepoužívajú Krovákovu projekciu a súradnice S-JTSK ale projekciu Latitude/Longitude a súradnice WGS 84. Mapy v Krovákovej projekcii je možné relatívne veľmi presne (chyba v priemere 6 m) zobraziť aj v OziExploreri pri použití Lambertovej kónickej projekcie (LCC) s príslušnými parametrami (viď obrázok). Pokiaľ sú súradnice udané v systéme S-JTSk, treba ich prepočítať do WGS 84 (napr.: http://www.alena.ilcik.cz/gps/souradnice/JTSKtoWGS.htm). BTW: Krovákovu projekciu pozná napríklad GlobalMapper, posledná verzia programu je v11.02, ktorá už vie otvárať aj oziexplorerovské mapy vo formáte OZFX3. GlobalMapper okrem mnohých iných vecí dokáže dokonca skonvertovať mapy z jednej projekcie do druhej.

Prílohy:

Krovak-LCC.jpg
Krovak-LCC.jpg 136.09 KiB thumb_up0thumb_down

MMM6.jpg
MMM6.jpg 511.03 KiB thumb_up0thumb_down

08.04.2010 - 16:38:17
00
@laco: poznam ten tvoj geretik, nazval by som ho hi-end outdoor pda :y: ono sa vsak treba pozriet aj na cenu daneho pristroja a porovnat ho s inymi v danej kategorii, predsa len, nie je to len otazka GPS vs PDA, je tam strasne vela parametrov, ktore zavazia a nakoniec rozhodnu. kazdy mame iny cenovy strop a ocakavania.
08.04.2010 - 18:29:16
00
Mal som moznost si oskusal prakticky vsetky riesenia a moj nahlad je ten ze kto je zbehly (a ma aj iny dovod na obstaranie) - tomu moze vyhovovat otvoreny system (PDA), kto nema dovod pouzivat rozsirene vlastnosti, alebo nechce sa starat este o zariadenie ako take je zbytocne ist touto cestou. samozrejme na biku ide aj o odolnost a odolne PDA je vyfaulovane cenou.

Mobil ako gps zariadenie na bike by som neodporucil a podla mna len ten kto nema peniaze na solo pristroj asi zvoli tuto cestu. (odolnost, vydrz, prislusenstvo, velkost displeja - bud je to nevyhovujuce alebo potom o dost drahsie)

Potom existuju aj nieco ako optimalizovane PDA na bike ale zatial to je macka vo vreci - Xplova G5 - ale je to drahe.

Opacny pol zaujmu - na vazne trenovanie je mapovy Edge 705 ci novy nemapovy Edge 500 alebo polar rs800. jeden vozim na biku.
aj ked vazne netrenujem:)

a asi hlavna tema diskusie - outdoor gpsky - v nasich krajoch troni garmin s oregonom ci dakotou ( iny vyrobcovia su tu skor ako exoti co je na skodu lebo by bola aspon cenova sutaz). Na jazdenie pre radost su to asi najspolahlivejsie riesenia v sucasnosti, sk topo spolu s gpsforum topo mapou na SK uspokoji asi kazdeho. ked k tomu sa daju dohrat aj skenovane mensie mapy ci ortofoto, ti co si najdu dost penazi na toto neolutuju. (Etrex sady si myslim ze maju svoju eru za sebou a v sucasnosti by som uz odporucil ist na vykonnejsiu platformu). Navyse na turistiku, vodactvo, vlacenie sa mestom ci dokonca aj do auta - da sa (ak sa investuje do prislusnych map). Teda plus je treba si dokupit drziak na bike aby to malo svoje uplne caro. takze ja by som zahlasoval za toto. Oregon 300 pouzivam na turistiku.

tulenik: myslel si tuto mapu karpat? http://buteo.szm.com/gps/download.htm - to je uz riadny dochodca;))) vtedy este ani neboli mapove gps poriadne;)
09.04.2010 - 22:15:13
00
no po viac ako 2 rokoch od môjho posledného postu si spomínam len veľmi hmlisto o čom sme vtedy točili, ale presne hentú mapu som naozaj asi 2 mesiace používal (Anno Domini 2006), kým som sa nasral a kúpil vtedy ešte Topo 1...
10.04.2010 - 12:50:44
00
cron
keyboard_arrow_up