Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
ale slovenského turka by to mohlo zvládnuť
http://mlynceky-na-kavu.heureka.sk/lodos-temp-cerny/?gclid=CjwKEAiA94nCBRDxismumrL83icSJAAeeETQQ-bO6kVTDAa3pja_1hiPMD-NrCcTS_ElvMpK47ClhRoCdzPw_wcB#
a koňačik aj tak môže byť furt
http://mlynceky-na-kavu.heureka.sk/hario-skerton/?gclid=CjwKEAiA94nCBRDxismumrL83icSJAAeeETQDkhNDw_ft11uZbUk5sloIIsSrat00TsidzLVCQog0xoCoFfw_wcB#
fakt najrýchlejší a melie fakt slušne ( na koťogo )
reálne si ich porovnal keď melieš na koťogo ?
asi hej, bude to aj nastavením hrúbky mletia
pocitovo sa mi zdá rýchlejší skerton, so stopkami som ich neporovnával .
bedo: hlavne pri vynaložení rovnakej námahy, s hario / porlex zomelieš viac kávy a trochu presnejšie,
rozdiel ´v čase mletia rovnakého množstva oproti lodosu je výrazný,
dekoračne mám 3 drevené lodosy, nemeliem s nimi, ale sú krásne,
lodos tramp mám v altánku celoročne, príležitostne niečo pomeliem.
Rýchlejšie ručné sú s oceľovými frézkami. Z tých lacnejšich do 300€: Zassenhaus Panama/Quito, Knock Feldgrind, OE Lido E, COMANDANTE.
Vlastním nasledujúce takže som mal možnosť porovnať - od najpomalšieho: HARIO Skerton, TIAMO Slim, PORLEX Tall, ZASSENHAUS Panama. S Panamou zomeliem asi 3-4x rýchlejšie ako so Skertonom.
Som kamosovi prave dnes kupil novy a pozeral, ze to asi aj sudruhom doslo, ked zacali ten cap robit plochy...
Kamos od ktoreho mam ten moj hovoril, ze na pouzitie s pakou mal pre neho jeden problem - pri nastaveni vhodnej hrubosti nebola cela davka pomleta narovnako, v jemnom mal aj hrubsie "zrna". Na mokka je to jedno, na pake sa to prejavi
resp. je nejaký ručný dostatočne jemne odstupňovaný na presso ?
Ale prečo ručný? Ak nemáš málo miesta a dôležitejšia je funkčnosť ako design, vyberal by som skôr starší profi mlynček, po výmene (prebrúsení) frézok, prípadne ložisiek ti vydrží do smrti.
Len za pár minút som našiel na predaj 3x Compak K6, posledný bez dávkovača:
https://stroje.bazos.sk/inzerat/66538895/Mlyncek-na-kavu-s-davkovacom-504.php
https://elektro.bazos.sk/inzerat/67186717/Predam-mlyncek-na-kavu-Wega-64.php
https://elektro.bazos.sk/inzerat/67639698/Predam-profesionalny-mlyncek-na-kavu-Wega.php
Toto sa moze stat len tym, ktori si davaju robit chemicky rozbor a spektralnu analyzu kavy, zrezu kavove zrnko aby mali presne 7g a na stopkach s nanosekundami stopuju cas extrakcie...
Niekto proste to espresso pije (aj ked je len 95%tne podla "definicie"), a iny onanuje nad jeho pripravou.
2 gramy hore dole (pri double) alebo par sekund hore dole vobec neriesim, takze ak by aj nahodou sa mi stalo, ze mi nepostacuje stupnica na mlynceku, tak pridam viac kavy a "problem" je vyrieseny - aj bez rucneho mlynceka za stovku alebo elektrickeho za 2 tisicky
hmm, tak to asi prídem (aj s kávou) na návštevu
Díky za tipy, nejak som tušil, že toto je asi najvýhodnejšie riešenie.
Mna zaujima len zo zvedavosti, ci to fakt tak dobre prazia, alebo len uspesny marketing?