Zdravím. Veľmi sa v tejto problematike neorientujem, dúfam že ma pochopíte :) Minulý týždeň som si kúpil nový bicykel Giant Stance 2 2017. Je to môj prvý celoodpružený bicykel. Jazdím viacmenej rekreačne, väčšinou do lesa, proste sa vyvetrať ;) Na tom bicykli je namontovaný tlmič Rockshox monarch R. Pri kúpe mi ešte na predajni dofúkavali tlmič aj vidlicu na moju váhu a vysvetľovali mi, že ak si na ten bicykel sadnem tak by tlmič mal ísť na nejakých 20% dole. Po týždni jazdenia - jazdil som či už po sídlisku alebo po lese, tak všetko fungovalo v poriadku. Posledných páru dní však registrujem že ten tlmič je akýsi mäkký ako bol na začiatku. Pri zasadnutí na bicykel ten tlmič sa niekedy sfúkne na 30-40% (podľa tej stupnice čo tam je), niekedy 20-25%. Pri jazde či už po teréne alebo po ceste ten tlmič ide aj na cca 40-60%. Plus neviem či je to prirodzené ale pri zatlačení vydáva taký aspoň pre mňa čudný "čvachtavý" zvuk. Neviem či sa mám strachovať a ísť to radšej nechať pozrieť do servisu alebo je to prirodzené že sa po tak krátkom čase zmäkne. Na garančnú prehliadku mám ísť o cca 3 týždne.
Ďakujem za odpoveď
27.05.2017 - 16:40:44
00
Ak si opatrne sadnes na bike tlmic by sa mal zanorit 20-35% (podla preferencii jazdca - to pociatocne zanorenie sa vola SAG). Ak sa ti pocas jazdy v terene zanori na 60 aj viac % je normalne, ved na to ten tlmic sluzi, ze tlmi nerovnosti (mensia nerovnost = mensie zanorenie, vacsia = vacsie zanorenie). Idealne je ak tlmic pri primeranom sagu vyuziva v preferovanom terene takmer cely zdvih.
To cvachtanie moze signalizovat zavzdusnenie olejovej casti. Pokial ti kolecko rebount funguje (to cervene na tlmici) neriesil by som to akutne. Ze funguje zistis tak, ze ak ho budes tocit do prava, tak tlmic sa po stlaceni bude vracat pomalsie (cim viac do prava, tym pomalsie sa vracia)...ak nim budes tocit do lava bude sa vracat rychlejsie...
28.05.2017 - 21:29:18
00
cron
keyboard_arrow_up