Páni cyklisti, potreboval by som poradiť.
Zháňam nový bajk keďže starý mi ukradli a rozhodujem sa medzi 2 modelmi, Giant Revolt 2 a Merica cyclocross 300.
Jazdím 80% cesta, 20% offroad keďže mi to moje zápästia inak nedovolia, hľadám niečo do 1000e a nechcem čistú silničku ale niečo s pohodlnejším posedom čo zvládne aj polňačku resp. nenáročný lesík. Lokalita SNV, cesty sú tu pomerne slušné, myslím že nič čo by cyklocross nezvládol.
Ďakujem za cenné rady, sám som v tomto len rekreačne zorientovaný, ak poradíte ešte nejakú alternatívu budem len vďačný
Nieco pre inspiraciu na com sa da jazdit tento zmiesany teren (tato trat mi pride parkticky identicka s tym co sa da jazdit okolo Bratislavy v rakuskom pohranici):
tak zas si povedzme na rovinu, že na cesťáku na nejakú udupanú hlinu alebo makadam alebo dlažbu na spôsob Via Appia, to už je trápenie nevinných áno, dá sa to, áno, občas to robíme, ale predsa len to cx alebo gravel sa tam hodí lepšie, ak to má robiť pravidelne.
Ja tiež dávam Roubaix ako prefackáž pre tých, čo hlásajú, ako "na slovenské cesty treba MTB", ale to neznamená, že pravidelne rozsekávam galdy na makadame. Hentí chlapci totiž na rozdiel od nás asi nebudú platiť náhradu rozsekaných gúm zo svojho vrecka.
Tiež rozmýšľam nad GRAVEL bikom, táto kategória sa mi páči. Kotúčove brzdy, pohodlnejšia geometria rámu, pružiace prvky na niektorých modeloch, 32 - 42 mm šírka kolies. Príde mi aj do mesta oveľa viac využiteľný ako čistokrvný cesták, na ktorý mám čoraz menej času. Rozmýšlam nad modelmi GT Grade alebo Author Ronin. Obidva biky majú niečo do seba.
Uz dlhsie sa obzeram po cestaku. Roubaix co som mal mi celkom vyhovoval. Celkom sa mi paci kategoria gravel bajkov. Myslite, ze po prezuti na 25/28mm plaste z toho bude dobry endurance bajk?
Segment gravel bikov zahrna tak siroke spectrum roznych bikov, ze generalne sa to povedat neda. Kedze kazdy vyrobca si predstavuje pod gravelom nieco ine, bude zalezat od konretneho biku. V porovnani s endurance cestakom, ma gravel dlhsi rozvor, polozenejsiu vidlu, vyssiu hlavu. vyssi stred (no u niektorych je stred nizsie kvoli stabilite) a teda celkovo vyssi a kratsi posed a stabilnejsi jazdny prejav aby lepsie zvladal teren. Urcite po prezuti posluzi aj ako cestak, ale bude to nejaky kompromis a je na tebe, co presne chces. Ak chces jazdit primarne cestu a teren (aj to lahsi) vynimocne, a ocakavas svizny jazdny prejav, tak endurance bude asi lepsia volba. Tam by som pozeral take, co zoberu aj sirsie plaste ako 28, keby ta predsa len chytil aj teren.
Ak ti nevadi trochu pomalsie ovladanie na ceste a chces jazdit aj teren, tak potom gravel.
Do terenu mam 29" HT. To je raketa do lahkeho terenu a hociktoremu gravelu na sotoline ukazem zadok.
Hladam cestak na dlhe pomale vyjazdy (250km/10hod). Pozeram po celokarbone s kotucakmi a tam je gravel o dost lacnejsi. Dlhsi razvor mi pride fajn, len posed by som asi uvital polozenejsi. Uvidim, ci najdem nejaky, ktory sa bude dat upravit predstavcom.
V rovnakej vybave, hmostnosti a v karbone bude gravel drahsi, kedze je to este novinka. Karbonove cestaky s kotucami sa uz nejaky cas robia, endurance celokarbon s hydraulikami na 105ke ci Ultegre su na trhu par rokov a daju sa najst celkom dobre ceny. Pritom gravel sa v europe rozbieha len teraz (cest par vynimkam ako GT Grade, Superior X-road) a ceny su dost vysoke.
Podla toho co pises, by som skor pozeral endurance. Ak preferujes dlhsi posed pozri Superior X -road. Oficialne je to gravel bike, no podla recenzii je to skor cestak (sportovejsi posed), so sirokymi gumami a kotucmi. Robi sa uz nejaky ten rok, mozno najdes vypredajove modely.
Zaujimavy je aj Focus Paralane, ale kedze je to novinka, cenu su vysoke a oproti endurance ma kratky posed.
Oh, som zabudol napisat, ze nehladam novy, pozeram bazare (viem co robim, viem co mam kupit) a tam zatial pri obdobnej vybave (tiagra az 105) dokazem zohnat gravela za menej penazi ako endurance. Dokonca aj ked ozeliem kotucove brzdy je endurance drahsi. Samozrejme, ze mam maly vyber, ale to mi nevadi. Nesurim, len obzeram.
Aha, jasne. V nizsej cenovej hladine je gravel tahsi a menej tuhy, kedze tam to az tak nevadi tak aj ceny mozu byt dobre. Tak drzim palce. Potom daj vediet co si kupil a ako si spokojny. Ja mam rovnaku dilemu ale v tej vybave co chcem, su endurance suverenne lacnejsie (novy bike), kedze sa daju zohnat modely 2015, 2016. Gravelov az tolko nie je a 2017 modely su o par stoviek drahsie.
No hej ale to nie je celokarbon, ma hlinikovy ram. Diverge sa mi tiez paci, ale komponentovo su vacsinou nic moc a par veci je proprietary, co komplikuje upravy.
Sasulnik Lebo to tak vo vacsine pripadov aj je. Samozrejme, ze sa da spravit kvalitny a lahky ocelovy ram, ale cena ramu sa bude pohybovat na urovni karbonu. A preto ocelove gravel biky co nestoja majland su tazke. V cenovej hladine do 1500EUR sa pod 11kg ani nedostanes, vacsinou je to okolo 12kg a to je naozaj na v podstate cestak dost.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Zháňam nový bajk keďže starý mi ukradli a rozhodujem sa medzi 2 modelmi, Giant Revolt 2 a Merica cyclocross 300.
Jazdím 80% cesta, 20% offroad keďže mi to moje zápästia inak nedovolia, hľadám niečo do 1000e a nechcem čistú silničku ale niečo s pohodlnejším posedom čo zvládne aj polňačku resp. nenáročný lesík. Lokalita SNV, cesty sú tu pomerne slušné, myslím že nič čo by cyklocross nezvládol.
Ďakujem za cenné rady, sám som v tomto len rekreačne zorientovaný, ak poradíte ešte nejakú alternatívu budem len vďačný
https://www.youtube.com/watch?v=QYaEoHiXTAM
Ja tiež dávam Roubaix ako prefackáž pre tých, čo hlásajú, ako "na slovenské cesty treba MTB", ale to neznamená, že pravidelne rozsekávam galdy na makadame. Hentí chlapci totiž na rozdiel od nás asi nebudú platiť náhradu rozsekaných gúm zo svojho vrecka.
Ak ti nevadi trochu pomalsie ovladanie na ceste a chces jazdit aj teren, tak potom gravel.
Hladam cestak na dlhe pomale vyjazdy (250km/10hod). Pozeram po celokarbone s kotucakmi a tam je gravel o dost lacnejsi. Dlhsi razvor mi pride fajn, len posed by som asi uvital polozenejsi. Uvidim, ci najdem nejaky, ktory sa bude dat upravit predstavcom.
Podla toho co pises, by som skor pozeral endurance. Ak preferujes dlhsi posed pozri Superior X -road. Oficialne je to gravel bike, no podla recenzii je to skor cestak (sportovejsi posed), so sirokymi gumami a kotucmi. Robi sa uz nejaky ten rok, mozno najdes vypredajove modely.
Zaujimavy je aj Focus Paralane, ale kedze je to novinka, cenu su vysoke a oproti endurance ma kratky posed.
//tak uz sa mi nepaci. Som myslel ze je celokarbon
Ako je Author Ronin, Kona Sutra Ltd, alebo Bombtrack Hook Ext, respektíve ak sa bavíme o endurance cesťáku tak Kona Roadhouse v oceli.
Oceľový rám vie byť aj pod 1.5 kg. Custom cesťák Cherubim Piuma má rám cca 1.4kg. A jeden z najľahších oceľákov má pod 6 kg.