nech som hladal ako som hladal nenasiel som tu temu o foteni takze taku temu zakladam...a hned by som sa rad spytal, ze ako a kde nosite fotak na biku(ako ho chranite pred naraom atd.)...dik
Potom nemas ani tusenie kam sa mobily posunuli. Fotak berem uz len vynimocne. Skoda, ze zrovna nemam nic na porovnanie lebo rawka po prevode mazem ale nabuduce budem na teba mysliet.
Nemam RX100 a ani sa nechystam utracat prachy za fotenie. Mam S7, ktory foti paradne ( vid moje fotky za posledne mesiace ) a NEX5. Snazim sa z nich vytiahnut maximum. Mobil pri prevode do jpg fotky odsumi, doostri, doladi a zkomprimuje co vyzera oproti origo vystupu hrozne. Nevohoriac o skoro nulovej kontrole pri foteni.
Hlavne aby sa dalo fotit do RAW. Ked si porovnam co dostanem z rawka oproti jpg tak je to sto a jedna.
Ani nie - pozeral som na DNG z Mi4c a v podstate sa z neho nedalo vytiahnuť viac, ako pri normálnom fotení do JPG. Alebo inak povedané, nestálo (by) to za tú námahu. Samozrejme je občas treba aparátu pomôcť a nenechať všetko na neho - trebárs ak je jasový rozsah príliš veľký, vybrať HDR a/alebo si zvoliť čo je na obrázku podstatné a pod. A ak je svetlo nanič, nepomôže ani RAW, foolframe, whatever...
tak na modernom "foolframe" mozes v noci bez problemov vytiahnut ISO na 51tisic a na nejaky facebook to bude stale viac nez postacujuca kvalita, zatial co mobil ti spravi len omalovanku...
Tak ja mám Huwei P8 ktorý bol označovaný ako fotomobil, tak neviem, či tam mám zas niečo zle ponadtsavovane, no čakal som od toho viac. Určite je to posun oproti E3 😁 čo som mal predtým. Po nejakom extra drahom mobile ani netúžim, ale myslím si že kompaktné fotoaparáty budú mať pred mobilmi vždy vo fotení na vrh.Je to predsa špecializované len na túto činnosť a aj ten objektív a teda aj svetelnosť je na tom lepšie ako pri mobiloch. Ale je fakt, že tie drahé telefóny fotia dosť dobre, v porovnaní s tým aká bola situácia pred pár rokmi 😁
Len taka rychlovka na stole Slaby priklad ale uz tu vidno, ze zmysel to ma.
No a mne sa tu viac páči tá JPG verzia.
Jasne, keď budeš robiť v postprodukcii veľké jasové zmeny, tak bude RAW vo výhode. Ale ak ich urobíš rovno pri fotení... Proste je to hlavne o tom poznať svoje nástroje a vedieť, čo sa od nich dá očakávať.
Zalezi o aky fon sa jedna. V lete som presiel z lumie 1080 na redmi note 4. A co sa tyka fotky tak lumia ma pekne rozmaznala. Fotil som len do rawu dali sa tam povytahovat slusne veci. Šaomi ma vo fotke sklamal ale tu jeho prednos nie je ako na fotografickej lumii. Klakla na nej baterka a chcel som skusit android.
To sa vzdy neda. Mas potom casto na vyber bud uplne cierne miesta alebo uplne biele. Typicky pripad je krajinka. Tmave lesy, luky su tak vstrede a obloha svetla. Bez rawu si mozem vybrat co nebude vidno. Ci detaily oblakov alebo detaily lesa. Ked pouzijem raw tak mam vsetko lebo vytazim maximum zo snimaca.
Skús fotiť tak, aby nebolo treba "vyťahovať". Toľko by som asi k tomuto.
neupravovať a to kto v dnešnej dobe robí? 99% fotiek prebehnú cez PS alebo minimálne LR.. tak ak má mobil možnosť upraviť prečo to nevyužiť? hlavne ak vie fotiť do rawu...
To sa vzdy neda. Mas potom casto na vyber bud uplne cierne miesta alebo uplne biele. Typicky pripad je krajinka. Tmave lesy, luky su tak vstrede a obloha svetla. Bez rawu si mozem vybrat co nebude vidno. Ci detaily oblakov alebo detaily lesa. Ked pouzijem raw tak mam vsetko lebo vytazim maximum zo snimaca.
v takych pripadoch je vhodne pockat na lepsie svetlo:P
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ani nie - pozeral som na DNG z Mi4c a v podstate sa z neho nedalo vytiahnuť viac, ako pri normálnom fotení do JPG. Alebo inak povedané, nestálo (by) to za tú námahu. Samozrejme je občas treba aparátu pomôcť a nenechať všetko na neho - trebárs ak je jasový rozsah príliš veľký, vybrať HDR a/alebo si zvoliť čo je na obrázku podstatné a pod. A ak je svetlo nanič, nepomôže ani RAW, foolframe, whatever...
No a mne sa tu viac páči tá JPG verzia.
Jasne, keď budeš robiť v postprodukcii veľké jasové zmeny, tak bude RAW vo výhode. Ale ak ich urobíš rovno pri fotení... Proste je to hlavne o tom poznať svoje nástroje a vedieť, čo sa od nich dá očakávať.
neupravovať a to kto v dnešnej dobe robí? 99% fotiek prebehnú cez PS alebo minimálne LR.. tak ak má mobil možnosť upraviť prečo to nevyužiť? hlavne ak vie fotiť do rawu...
v takych pripadoch je vhodne pockat na lepsie svetlo:P
kde raw nemá význam?
Mno...ano, ale prikladam porovnanie ako vyzera JPG priamo z kamerky XIAOMI YI 4K a druhy link je JPG vyvolane zo suroveho formatu v adobe LR.
https://www.zonerama.com/Photo/3323401/107739705
https://www.zonerama.com/Photo/3323401/107739711
takže nejaky rozdielik tam predsa len je