Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
A neber to ako zaparanie ...
Jasne že neberiem ... tie malé nasypniky nie sú v pravom slova zmysle SD . Sú konštruované na 40/50 gramov kávy ...
A zaujímavý citát:
"The smaller the burr, the smaller the grinding chamber, the lower the retention. That`s a fact!" "We have already raved about this. It applies to friction as well though: the smaller the burrs, the lesser friction, the lesser heat .. another fact!! Heat is a result of friction, and friction is the result of inefficient burrs compressing and squeezing the coffee beans rather than cutting them."
"For the past 15 years we have been focusing on enhancing the performance and quality of our conical burrs by playing with materials, different geometries, hardening treatments, ring&cone combinations. Based on our experience and expertise in automation and special engineering, our unmanned 24/7 production process has constantly been boosted. Every single step is being monitored by sophisticated systems to instantly detect and adjust deviations, ergo ensuring maximum possible accuracy of our burrs. Special treatments added to the high-end hardening process maximize durability of the material while simultaneously improving its anti-rust properties."
... nejak v hĺbke svojho podvedomia cítim mierny náznak sarkazmu 🧐
Nie je nahodou kava ovocie? Preco by musela chutit za spalenym uhlim?
... nejak v hĺbke svojho podvedomia cítim mierny náznak sarkazmu 🧐
Ramon1 Prepáč ale pripadal si mi väčší tvrďas a vôbec som netušil, že si až taká citlivá duša, bol to len taký malý pokus o žart.
Veď som ***** neeeé ... ináč celkom dobrý toten Maďar , ovocné tóny s prímesou melasy alebo perníka . Samozrejme kréma len taka plytká , 91 stupňov / 10,7 gramov / 26-30 sek./ 16 gramov extraktu . Puk postavený ako péro puberťáka / Exot , môžeš sa posrať / , sprcha čistá 😜
No a tu je pes zakopany, aka je to "kavova chut"? Chut a smrad po spalenom uhli, na aku sme zvyknuti, alebo ovocna chut s kyslymi tonami (ktora sa zacina preferovať)? Vraj kto nejedol cerstvy dozrety banan zo stromu, ten ani nevie, ako banan chuti! A tak to je aj s kavou. "Kavova chut" je otazka definicie ...
Urcite OK, africke kavy su zname svojou acidnejsou chutou. Ak sa raz prepijes az do tohto stadia, niet cesty spat.
https://elektro.bazos.sk/inzerat/79749663/Profi-kavovar-a-mlyncek-RANCILIO.php