Wladix napísal:
V minulom cisle Tyzdna bol dobry rozhovor so Satanom. Odporucam precitat. To len k tej koncepcii hokeja a ocakavaniam na Olympiade.


Chcelo by to mozno nejaky link. Ale u mna je Satan len dalsi recnik ktory riesi dosledky a nie priciny ( teda aspon z toho co som zatial cital ). Od olympiady asi nikto nic necakal...snad len tolko ze Ramsay nedostane po paluli od svojho zverenca ako sa to vraj stalo Cigerovi ktoreho tam mali uplne za handru ( a prsty v tom kam to az zaslo malo aj vedenie s aktualnymi Satanovymi "kamaratmi" )

A co sa tyka koncepcie, zatial som od Satana cital iba ako riesit reprezentaciu atd ale ani slovo odkial do nej brat hracov ktori by vedeli konkurovat momentalnej spicke ( alebo aspon muzstvam v A-skupine ). Este raz, podpora deti nulova ( a to viem od mnohych ludi ktory sa v hokeji stale pohybuju ), takze necakajme ze tu budeme mat generaciu ako bola napr na olympiade v Kanade kedy sa este na ten hokej dalo pozerat pretoze polovica muzstva tam bola z kategorie uzasnych talentov a druha uzasnych dricov. Teraz bohuzial prichadza generacia hokejistov kde rodicia mali/maju peniaze a dokazali im zaplatit treningy a nasledne miesta v timoch. Takze ak by sa predsa len niekto v SZLH ( ci ako sa to pise ) chcel nad tym zamysliet a zacalo by sa pracovat s mladezou, vyberom vhodnych typov, podporou deti ktore na to sice nemaju financne ale zase maju talent, tak mozno za 15-20 rokov sa bude dat opat na slovesnky hokej pozerat.
20.02.2018 - 13:13:49
03
slavomirk napísal:
Co viem tak sa liekmi na astmu prekryvaju ine latky. Napr.rastovy hormon.

Tak to toho fakt veľa nevieš.
V skratke: základné metódy analýzy A vzorky sú HPLC a GC, teda vysokotlaková kvapalinová chromatografia a plynová chromatografia.
Obe tieto metódy sú separačné metódy, teda rozdelia zmes menom šťanka na jednotlivé zložky. Obe sa zakladajú na tom, že rôzne látky cestujú chromatografickou kolónou rôznymi rýchlosťami. Takže na výstupe z kolóny detektor zistí "teraz niečo ide" a v lepšom prípade (HPLC nerobím, tak zvyšok vety platí o GC) aj "čo asi" ide, teda môžem odchytiť aj spektrum - infračervené alebo hmotnostné. A to už môže celkom bezpečne identifikovať, čo je to, čo práve ide. Plus, samozrejme, aj koľko.
Samozrejme sa to nerobí, ako si inštalatéri, hajzlopuceri, dokladači do regálov a informatici myslia, systémom "len tak si zmyslím", ale každá metóda sa validuje. Inak by nastali veľké, ale naozaj veľké problémy, keby som niekoho obvinil, WADA, médiá a tupé masy by ho ugrilovali, on by ma zažaloval a znalec by dokázal, že som dokázal namiesto povedzme nandrolonu čo ja viem močovinu. Validácia sa robí tak, že sa zoberie štandard, teda "to, čo chcem nájsť", a testuje sa, či za daných podmienok danú látku bezpečne rozlíšim oproti iným (takže pomiešam štandardy a skúšam). Ak nie, tak je X možností, ako to urobiť: zmením napríklad teplotu, prietok, hnací plyn, materiál kolóny, dĺžku kolóny, etc. etc., aby som to rozlíšenie reálne dosiahol. Moreover, už keby sme zostali len pri tom, že existuje len jediný setup na HPLC a jediný na GC, tak je veľmi nepravdepodobné, že by 2 látky mali v oboch metódach rovnaké retenčné indexy ("ako rýchlo sa daná vec kolónou pohybuje"). Reálne máme stovky možností usporiadaní, takže každá situácia je riešiteľná. Plus, jeden z prvých bonmotov, čo začujete na analytickej chémii, znie: "Kto sa pomýli, ten platí!" (áno, je to upravené nechutným množstvom §)
Samozrejme, sú veci, čo sa dokazujú špecifickými metódami a úplne inak (napr. proteíny, ako napr. rHuEPO alebo onen rastový hormón, po slovensky somatotropín, sa robia imunochemicky, napr. RIA, ELISA, WB - a tam naozaj taká blbosť ako nejaký niečo-but-niečo, neurobí NIČ, po slopensky veľké guľové). V zásade keď príde na analýzu B vzorky, už sa špecificky ide len po konkrétnej veci a používajú sa špecifické metódy.

Najnovšie "médiá", tým sa myslia bežným občánkům dostupné paplátky, objavili pojem "chiralita", a uvedomili si, že niekedy je farmaceuticky aktívny len jeden izomér z niekoľkých. Tak sa začala špekulatíva, ako "je možné maskovať abúzus" tým, že budem žrať čistý účinný izomér, zatiaľ čo analytik si vraj bude myslieť, že je to zmes 2/3/x a teda nájdenú koncentráciu samozrejme vydelí 2/3/x. Tu treba povedať, že opäť nie sme sprostí a existujú aj enantioselektívne kolóny, ktoré nám to pekne rozdelia. Navyše, v týchto prípadoch je dnes snaha dodávať liečivo iba v tej farmaceuticky účinnej forme, teda konkrétny izomér, pokiaľ deleniu na priemyselnej škále nebránia technologické a prenesene ekonomické dôvody (druhá vec je, že si aj neekonomické a drsne zložité delenie môžu vynútiť toxikologické dôvody :D).

No a keďže na odborné argáče sú tu niektorí nevnímaví, naopak, ich dráždia, tak sa uchýlim aj k veciam, na ktoré sú jednoduchšie formy života zvyknuté. Takže, milí oháňači sa pravidlami, kdeže je tuná aký niečo-but-niečo? To je dokument vašej svatej WADA, či teraz je aj svatá WADA blbá? So, stick to your rules ;)

https://www.wada-ama.org/en/content/what-is-prohibited/prohibited-at-all-times/diuretics-and-masking-agents

FYI z veľkej časti ide o diuretiká, čiže pokus vyšťať obrovské množstvá moču a tým znížiť koncentráciu "niečoho" pod limit.
20.02.2018 - 13:22:00
00
Dakujem .A podla teba tulenik je mozne ze by curler bral meldonium? Alebo je mozne ze rusi su ozaj v dipingu lidri alebo co si ma mysliet bezny clovek? Hypoteticky nazor


Naposledy upravil slavomirk dňa 20.02.2018 - 13:39:46, celkovo upravené 1 krát.

20.02.2018 - 13:37:00
00
Fourcade to dnes dal ako boss :)
20.02.2018 - 13:38:19
00
Štafeta napínavá až do konca, a to sa zdalo, že nemci to majú vo vrecku.
20.02.2018 - 13:40:54
00
Meldonium je opäť médiami vyvolaná móda, takže možné to samozrejme je, či mu to ale niečo pomohlo, to by som bol extrémne skeptický.
20.02.2018 - 13:51:57
00
Matt . Ja si myslim ze Satan a spol prisli do velkeho H. 20r . Opijania sa rozkami prinieslo nasledky. Ako pises ziadna koncepcia. Tiez som hral hokej a hraci z tej generacie su moji rovesnici. Fungovalo to tak ako iste vedia viaceri ze si mohol mat rodica neviem koho.trener bol Boh a rozhodoval podla vykonnosti. Uz v 8-triede sme mali napr.zo ZA vybratych viac ziakov ako z inych miest. Na turnaji v Kanade v Ontariu najlepsi hrac od nas zo( ZA )mal viac golov ako spolu 5-ti za nim. Trhali sa o neho Calgary a NY Rangers ale komanci boli proti. V skratke u nas bolo hracov ako Demitra Bondra atd ako maku. Len potom sa to zacalo kafrat. A teraz chceme z H upliect bic. Spomeniem Ramsaya . Podla mna odviedol spickovu robotu. Urcite bude treba zmeny ale aj keby tak problem financie kde vsetko tahaju rodicia. V praxi to vyzera ako som bol svedok nedavno ked chalan zacal hrat v 8r. Prvy tyzden sa ucil o stolicke a o mesiac ho dal trener za kapitana. Padlo buli a kym sa chlapec spamatal vsetci boli na modrej. Otec samozrejme.zasponzoroval trener... O rok sa mu prihlasilo iba 5deti. Namotivovat hracov na zapas nie je problem ale na turnaj uz ano. Na to treba mat to co Kanada.Cesko. kde sa prejavi co je v time len v tazkych zapasoch
20.02.2018 - 13:58:11
00
To som sa včera pýtal... Tak podľa všetkého si on asi myslel, že mu to v niečom pomôže, keď to bral predtým až kým to nezakázali.
20.02.2018 - 13:59:59
00
Meldoniom sa nasýpa strašná kopa ľudí, ktorým to je úplne na pikaču, lebo o tom médiá vyvolali nejakú módu. Aj Šarapovová to vlastne žrala "bezdôvodne", lebo to, čo uvádzala ako dôvod je plain stupidity ("médiami" papagájovaná do omrzenia). Vyčítať to však mohla z kadejakých lajfstajl plátkov, ktoré vlastne celý ten hype okolo meldonia šíria už dlché roky.
V podstate je to s meldoniom podobné ako s tým salbuťákom: pomôže ti, keď máš reálny zdravotný problém tým, že sa ti snaží nejaký parameter vrátiť do normálu. V tomto prípade prekrvenie srdcového svalu - to máme všetci normálni "100 %". Pacoši s ICHS menej, tak sa ich to snaží dostať k tým normálnym as close as possible.
BTW pátral som, čo je pravdy na legende, že si tým pomáhali sovietski vojcli v Afgáči a PubMed nič, Scopus nič, WoS nič, takže je to zrejme len ďalšia búda na blbcov. Koniec koncov v až takej výške, aby sa na ňu neaklimatizovali, sa neoperovalo (hranica úplnej aklimatizácie pre bežného Slováka je niekde nad 5 km), nehovoriac o tom, že Uzbekov, Tadžikov, Kirgizov, Arménov, Gruzíncov mala sovietska armáda dostatok, a lot of them z podobných nadmorských výšok.

Jo a potreba dopingu v curlingu... akože, dovoľte mi sa zasmiať!
20.02.2018 - 14:16:18
01
Zvýšiť dávkovanie a zákaz internetov !
20.02.2018 - 15:03:27
00
Fialkova sa uz tesi na stvrtkovu stafetu zien, ktoru zacina ako prva vdaka dovere trenerky
20.02.2018 - 16:18:25
01
Aj horšie veci sa stavaju.... Domracheva na jedných pretekoch SP nedala tiež 5 terčov.... a v ďalšom závode trafila všetkých 5 ale mala strielať lezku a vybielila to postojačky... vôbec si nevšimla ze bola plna strelnica ležiacich biatlonistiek :-D .... samozrejme ju diskvalifikovali
20.02.2018 - 16:21:38
04
chudera, ten rozhovor s nou si fakt mohli odpustit, a nie jej este nakladat sprostymi otazkami... :fubar:
20.02.2018 - 16:27:48
012
No veru, priblble otázky dáva tento komentátor či co je to....
zase, jej možno pomôže ze sa takto omluvila
.... a niečo podľa mna nebolo Ok s jej zbraňou keď všetko pálila doprava
20.02.2018 - 16:30:35
00
Tesak napísal:
Aj horšie veci sa stavaju.... Domracheva na jedných pretekoch SP nedala tiež 5 terčov.... a v ďalšom závode trafila všetkých 5 ale mala strielať lezku a vybielila to postojačky... vôbec si nevšimla ze bola plna strelnica ležiacich biatlonistiek :-D .... samozrejme ju diskvalifikovali

No nevsimla , lebo tam prisla prva , a bol to myslim zavod na 15 km , kde sa striela lezka, stojka, lezka , stojka - stava sa.
20.02.2018 - 16:33:38
00
keyboard_arrow_up