Ako zistiť aktuálnu nadmorskú výšku? Mapa s nadmorskou výškou?
Ahojte !
Ako by som vedel presne nastaviť aktuálnú nad. výš,. priblížne viem cca.+ - 10 m. nie je nato nijaká internetová stránka ? Alebo nijaká aplikácia ?
Neviem ako ostatní, ale ja používam napr. Google Earth ( zadarmo software) a tam stačí prejsť na mape kurzorom na akékoľvek miesto a vpravo dole sa ukazujú súradnice a nadmorská výška daného miesta.
Nijaká aplikácia na toto neexistuje, čo vlastne znamená, že nejaká aplikácia na to existuje. Napríklad Locus maps so stiahnutými SRTM údajmi (výškové údaje).
Presnejšie to hádam ani netreba. Ak používaš GPS výškomer, tak chyba je bežne väčšia ako ±10m. Ak používaš barometrický, tak rozdiel vo výške na tom istom mieste na začiatku a konci výjazdu môže byť 5 metrov, ale aj 30 metrov.
Ale. Použi CMAPS. Keď klikneš na ten link, uvidíš miesto, kde máme turistickú značku s výškou 240m.
Na priloženom obrázku vidíš 6 bodov okolo toho ostrovčeka a na pravej strane SRTM a Aster výšky k tým bodom. Ani jeden bod nemá výšku 240m a rozdiel je tam 10 metrov. Reálne je to nezmysel. Ale keď to spriemeruješ, tak dostaneš 240m.
Takže skús na CMAPS naklikať niekoľko krát body v blízkom okolí toho miesta, nastaviť výšky a vypočítať priemer.
Ako by som vedel presne nastaviť aktuálnú nad. výš,. ?
Otazka je, v com a preco ju potrebujes nastavit? Pokial sa jedna o GPSko, kludne mozes nastavit vysku podla GPS pokial si na mieste s dobrym signalom (napr. 7+ satelitov).
Otazka je, v com a preco ju potrebujes nastavit? Pokial sa jedna o GPSko, kludne mozes nastavit vysku podla GPS pokial si na mieste s dobrym signalom (napr. 7+ satelitov).
hello, mam cyklopočítač SIGMA PURE GPS , komunikuje s družicou a podľa toho vypočíta rýchlosť a vzdialenosť, ale výšku treba kalibrovať, podla výrobcu,.
Ano barometricku vysku treba kalibrovat. Ja to robim tak ako som napisal - na zaciatku vyjazdu dam GPSko na miesto, kde je dobry signal a kalibrujem barometricku vysku GPS vyskou.
Pripadne posunutie celeho vyjazdu o par metrov hore alebo dole nie je ziadny vazny problem.
Celkove stupanie a klesanie vyjazdu bude identicke s aj bez kalibracie, lebo nie je zavisle od nadmorskej vysky startu/ciela (pokial teda pristroj nema nejaku autokalibraciu).
Pekne na vyssie uvedenej statnej mape (ktorej graficka uprava sa mi nepaci) je, ze udavana vyska sedi s vrstevnicami aj kotami. Mapa pouziva statne DMR3 data. Ked sa na zobrazenie vysky pouziju menej presne napr. SRTM data, odchylka oproti mape byva aj viac ako 10m. Nie ze by na tom nejako extra zalezalo - ako Palo TT napisal, celkove prevysenia vyjazdu to neovplyvni.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ale. Použi CMAPS. Keď klikneš na ten link, uvidíš miesto, kde máme turistickú značku s výškou 240m.
Na priloženom obrázku vidíš 6 bodov okolo toho ostrovčeka a na pravej strane SRTM a Aster výšky k tým bodom. Ani jeden bod nemá výšku 240m a rozdiel je tam 10 metrov. Reálne je to nezmysel. Ale keď to spriemeruješ, tak dostaneš 240m.
Takže skús na CMAPS naklikať niekoľko krát body v blízkom okolí toho miesta, nastaviť výšky a vypočítať priemer.
hello, mam cyklopočítač SIGMA PURE GPS , komunikuje s družicou a podľa toho vypočíta rýchlosť a vzdialenosť, ale výšku treba kalibrovať, podla výrobcu,.
Ano barometricku vysku treba kalibrovat. Ja to robim tak ako som napisal - na zaciatku vyjazdu dam GPSko na miesto, kde je dobry signal a kalibrujem barometricku vysku GPS vyskou.
Pripadne posunutie celeho vyjazdu o par metrov hore alebo dole nie je ziadny vazny problem.
Celkove stupanie a klesanie vyjazdu bude identicke s aj bez kalibracie, lebo nie je zavisle od nadmorskej vysky startu/ciela (pokial teda pristroj nema nejaku autokalibraciu).
https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/zakladna-mapa