Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Poobede rozoberiem a vyberiem , pomeliem a vypijem ...
luper peterg máte obrovský “ mŕtvy “ priestor v tých vašich mlyncoch ... Ceado je na tom o dosť lepšie
V tom spočiva princip toho anti-clumpingu a rovnomerneho mletia, aby tam ta kava ostavala. Vyskusaj ho odstranit
Ramon1Wow, objavil si Ameriku ... kto Ti ten Ceado poradil, a preco asi (E37S)?
Btw, Ceado by malo mat anti-clump nastavitelny, teda aspon predch. modelova rada to mala (https://www.youtube.com/watch?v=sf9RKnHZ0kA). Tym sa nastavi pomer medzi rozbijanim hrud a zadrziavanim kavy.
U velkych konickych mlyncov kludne 5 - 6g, mozno aj viac. U plochych kamenov menej (odhad na moj F4E okolo 2 - 3g). Zacal som vyhadzovat, len ked menim mletie na ine, inak nie. Ale ako som pisal, rad by som sa v buducnosti tou otazkou zaoberal.
Lepšie podstatne ... kvalita extrakcie sa podstatne zlepšila oproti Mazzer mini A . ... krásne melie hoci výkon by mohol byt vyšší / čas mletia 8 gr. je za 7 sekundy a Mazzer 12,6 sek. / , ale oproti Mazzer mini A však neprepaluje kávu , dáva bohatšiu krému a jemnosť bez horkosti v dochuti ako som pozoroval u Mazzeru pri identických parametroch ... čiže kréma , jemnosť chuti , rýchlosť a o hlučnosti sa ani netreba baviť ... a vzhľadom na cenu oproti Mazzeru nie je čo riešiť ...
A je objektivne nejaky rozdiel v chuti na takej masinke a E61?
Nepopisuješ náhodou rozdiel medzi čerstvo zomletou kávov bez zbytkov z retencie a kávou s 3 - 4g zbytkov z predošlého dňa?
Nie , na mlynceku záleží ... a ***** , kava bola brutálne “ nadychana “ taka kréma že až praskala na povrchu , sladká , dlho sa držala . 30 gramov a s krémou snáď 0,5 cm po vrch 60 ml šálky .
luper diky , aj som predpokladal že tie otvory slúžia na prestrčenie nejakej skrutky , klapky , ale že šmýkačka
Hmmm ... ja meliem 8.4g za 5s
Koľko ma ten tvoj watov ?
Mazzer ostane ako železná rezerva , keby niečo ... a Londinium R si zaslúži tiež veľkého Fera , ale “plochého “
Ináč svetle kávy sa melú rýchlejšie ako “ prepálené “ tvrdé zrno