Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Písal si, že nemáš malé sitko na 7g, môžem ti dať to čo som dostal k Profitecu.
A ešte jeden poznatok ... lever stroje alebo tlakovo profilujúce stroje sú kvalitou výsledného produktu úplne niekde inde . Doma s R58 som dosiahol svoje maximum . Tam kde R58 konci Londinium R len začína ... príďte ku mne predvediem , ak neveríte .
Samozrejme zatiaľ posudzujem kvalitu espressa a ristretto len základe mojich chutových a čuchových orgánov . Refraktometer je v pláne nabudúce ... ten ti dá jednoznačnú odpoved , akú kvalitnú extrakciu si vytlačil .
Zmenu dosiahneš aj rozdielnou silou tampingu , dĺžkou preinfuzie ak to daný stroj umožňuje . U mna ako som písal u L-R aj aktívnou zmenou tlaku na puk ... preto ak môžem , každému doporučim skôr Bezzera Stregu , Izzo, L-R ako Rocket R58 alebo iný dualbojler / hoci ja na mojom R58 mám aj priame napojenie a teda aj preifuziu tkakom vody z rozvodu /
https://royalcoffee.com/understanding-coffee-extraction-other-key-brewing-concepts/
Ale keď pripravuješ z misky 21-25 gramovej do dvojvypuste a podložis dve šálky, tak nic odťahovať nemusíš ... do každej ti to pusti 25 ml , extrakcny pomer 1:2 , za čas do 40-50 sekúnd . Nekomplikuj to , vyskúšaj to
Tak ako to robí Dritan Ansela ...
Píšeš "Ale keď pripravuješ z misky 21-25 gramovej do dvojvypuste....", len taká drobnosť, u mňa neprichádza do úvahy, lebo doma pijem kávu len ja.
https://www.assemblycoffee.co.uk/shop/colombia-le-estrella-geisha-250g
mohli by ju mat na Nadvori v TT...
https://www.assemblycoffee.co.uk/shop/colombia-le-estrella-geisha-250g
mohli by ju mat na Nadvori v TT...
... trochu lacná . Gesha Panama stoji 2,5-3X toľko .