Ahojte, napísal som článok o jednom peknom zážitku prežitom v..:

Girona, Els Angels, leto 2015

Tip na výlet

Staré Katalánske mesto, kde sa dá chodením a pozeraním stráviť pár pekných hodín. No a čo potom, keď si človek spraví okruh po pamiatkach a vyčiluje pri kávičke? Tu sa dostávame k tej zábavnej časti. Priamo z Girony totiž vedie cesta na Els Angels.

Aby bolo jasné, nemám rád plánovanie a do mapy rád pozerám až keď neviem kde som. Ak mám, dosť času príde mi takéto túlanie sa za nosom ako celkom zábavné.

Ak si so sebou na dovolenku náhodou nezvykneš brať aj bajk, nevadí. Popri pozeraní po pamiatkach si v Girone určite všimneš veľa cyklo rentalov, ktoré ponúkajú svoje služby skoro na každom kroku.

Ja som si bicykel prenajal tiež. Bola to dobrá voľba, lebo za pár euro som si požičal cesťáčik Orbea na celý deň, a na pamiatku som dostal aj peknú cyklistickú fľašku. Samozrejme, v tomto prípade by bolo úplne ideálne mať vlastné tretry. Svoje som sebou nemal, a moja veľkosť v požičovni zrovna tiež chýbala. Ako správny flegmatik som teda kývol rukou a vyzval sám seba na šliapanie bez nášľapov.

Keď som sa v rentali opýtal holky, či mi vie odporučiť miesto kam ísť, hneď z prvej strelila Els Angels. Tak som si povedal že,... okey. Uvidím, ako sa mi bude chcieť šliapať v tom horku do kopca bez spd- čiek toľko kilákov. Vyšiel som z požičovne a pustil sa do práce. Mesto už som poznal, takže som vynechal motanice po centre, a vyšiel som rovno najkratšou cestou z mesta. Skoro celú cestu som sa nepozeral do mapy a išiel len za nosom.

Pozn. autora: Tento trip som absolvoval v lete 2015. V tej dobe ma ani nenapadlo, že sa mi raz bude chcieť o tom napísať článok, takže miesta, cez ktoré som presne prechádzal nie sú zdokumentované, a to znamená že si ich nepamätám. (Údaje použité v článku sú podporené osobnými fotkami a videami).

Nos ma zaviedol po okruhu cez okolité dediny. Najďalej som sa dostal do cca 20km vzdialeného mestečka Llagostera, a po ceste som sa si odfotil aj Cassa de la Selva. Krajina okolo nebola pre mňa moc zaujímavá, v tej chvíli ma skôr bavilo bicyklovanie ako také.

V Katalánskej horúčave som zvolil pohodové tempo a určite som nešiel priamo. Išiel som tam, kde sa mi viac páčila cesta. Stihol som vystriedať rôzne povrchy od hliny, cez štrk, až po diaľnicu. Podľa videa tak 50 až 60 km.
Mohlo byť okolo obeda, keď som sa so Girony vracal z juhovýchodu. Bajk som mal požičaný na celý deň a chcel som sa ešte povoziť. Našťastie, môj vnútorný kompas (a už aj GPS) ma navádzal po hlavnej ceste z ktorej stačilo odbočiť smerom doprava na kopec Els Angels.

Els Angels je kostol, hotel a reštika v jednom, týčiaca sa nad Gironou, na ktorú vedie veľmi pekná kľukatá asfaltka dlhá niečo cez 10km. Pomerne známa je minimálne medzi lokálnymi cyklistami. V Girone sa totiž každý rok koná „Girona Cyclig Festival“ ktorého súčasťou je aj časovka, pri ktorej si zmerajú sily ako miestni milovníci boľavých stehien tak aj cezpoľný majitelia vyrysovaných lýtok.

Trasa hore nie je veľmi strmá. Najťažší úsek je pod vrcholom-, má sklon menej ako 8% a priemer sú cca 3%. Cesta je veľmi pekná, rovná, lemovaná stromami a výhľadmi. Najlepšie na tejto ceste však bolo to, že tam neboli skoro žiadne autá. Neviem či je to tam štandard, alebo som len mal šťastie, každopádne väčšinu času som mal ten kus betónu pre sám pre seba.

Na vrchole som sa trošku vydýchal, pofotil a asi o druhej som sa pustil z kopca naspäť do mesta. 10km z kopca, po peknej kľukatej ceste bez áut. Dokonca v niektorých úsekoch bolo vidieť aj za zákrutu, takže som si užil aj klopenie. Proste parádička hodná širokého úsmevu na tvári.
S týmto zážitkom som sa rozhodol pochváliť aj verejne, takže video je na Utube.



Po návrate do mesta som sa ešte trochu pomotal po uliciach, aj keď vnútorný kompas ma už navádzal smerom naspäť, do rentalu. Už ma bolela riť. Bol čas na pivo...

MichalRep

Prílohy:

11709774_10205319929371908_6426531761540726935_o.jpg
11709774_10205319929371908_6426531761540726935_o.jpg 492.5 KiB thumb_up1thumb_down

29.05.2018 - 22:28:58
05
keyboard_arrow_up