kedy: august 2019, (v auguste by už nemal byť sneh na horských priesmykoch)
koľko dní: je to otvorené, ale minimum by bolo treba 16 dní aj s dopravou. Ak sa zíde partia a bude sa dať aj dlhšie, ja to uvítam.
doprava: osobné auto + príves
čo a ako: Som motorkár, cestovateľ, jazdím skôr horské trasy, nebojím sa endura. Zhruba som jazdil na Ukrajine, Rumunsku, Bosne, Albánsku, Macedónsku a tento rok Gruzínsko. Jazdím tam po vlastnej osi, ale Kirgizsko je trochu iný oriešok. Cesta tam a späť je cca 10000 km a ísť to na motorke (dokonca endure) zaberie "celú dovolenku".
Plán je taký, že ak by sa dali dokopy štyria ľudia (pre mňa ideálne dvaja motorkári a dvaja MTB cyklisti), naložili dve motorky a dva bicykle na príves a vyrazili do Kirgizska s tým, že by sa za volantom striedali a šli takmer non-stop, čas presunu a cena zaň by mohli byť veľmi zaujímavé.
Google ukazuje presun na 2,5 dňa. Ak dám nejakú rezervu s tým, že možno jednu noc presunu by sme si dopriali v stane, či hotely, počítam, že za 4 dni sme tam. Ak to bude menej, tak hurá.
Ak vezmem svoje auto (Octavia Scout) + svoj príves (1250x2200 s plachtou) + 300 l strešný box (ak bude treba), pri 4 ľuďoch vychádza cena za naftu na jedného cca 250€. Povedzme +/- 50€, je to stále dobrá cena...
Takže ak rátam, že si vezmem dovolenku len dva týždne, to je víkend +7+7=16 dní a 8 dní je presun tam a späť, zostáva 8 dní pojazdiť po Kirgizsku. Nie je to veľa ani pre motorku, kiež to pre bicykel, ale lepšie 8 dní v Kirgizsku, ako 0 dní v Kirgizsku. Za tú cenu ja idem. Len zháňam partiu.
Samozrejme cyklisti by si šli svojím tempom, motorky svojím. Ak by som nezohnal k sebe druhú motorku, nemám problém jazdiť v Kirgizsku sám a tým by mohli ísť traja cyklisti.
Cyklisti by nemuseli plánovať trasu ako okruh. Okruh by som si naplánoval ja, vrátil sa k autu a šiel po cyklistov.
Prečo Kirgizsko: Horská krajina. Foto odtiaľ hovoria za seba. Navyše netreba víza, jednak finančná úspora, ale hlavne žiadne vybavovačky.
Trasa: SK (Prešov) - (Poľsko) - Ukrajina - Rusko - Kazachstan - Kirgizsko. Víza treba len do Ruska, stačili by tranzitné.
Nie je treba rozoberať, prečo nenaložím na príves 4 motorky. Viem, prečo hľadám ľudí práve tu. Kto má reálny záujem, má šancu pojazdiť v Kirgizsku. Samozrejme, môžte sa dať dokopy 4 jazdci na bicykloch a vyraziť podobným spôsobom. Ale budete musieť plánovať okruh a za ten pomerne krátky čas obídete možno len "jeden kopec".
Takže nikoho nenútim, dávam ponuku. A opakujem, ak sa bude dať, pár dní či týždeň naviac privítam.
14.10.2018 - 20:02:33
00
Snáď niekoho nájdeš, ale dosť o tom pochybujem. Tu je problém nájsť ľudí na tri dni do Rumunska.
Ja som bol v Kirgizsku len s cestovkou a rád by som sa vrátil, ale tú dopravu by som nedal. Pamatám si, ako sme 2.5 dňa išli šiesti 9miestnou dodávkou pod Elbrus a už to bolo moc. A v osobáku bude podstatne menej miesta. Do KG je to dvojnásobná vzdialenosť, viac hraníc, tipujem to skôr na 5 dní a potom ešte jeden na zotavenie sa. Pritom letiet (samozrejme nie s motorkou) sa dá len o trochu drahšie (bez rizika závady na aute, nehody alebo pokút).
Nejaký čas by zabral transfer z letiska do hôr, ale stále je to o 5-6 dní menej. A ja si toľko dovolenky cením viac, ako ušetrených 200€.
14.10.2018 - 21:41:29
02
Lukas, celkom dobrý postreh. Z pohľadu cyklistu, samozrejme. Vítam aj podnety, prečo by cyklista so mnou nemal ísť. Nerád by som, aby niekto teraz povedal "Hurá, idem" a za 10 mesiacov sa mu to uležalo v hlave a povedal mi, že ide lietadlom. Chcem ľudí, ktorí v tom majú jasno. Fakt je, že požičanie bicykla v Kirgizsku je "zadarmo".
Kedy si bol pod Elbrusom a kadiaľ ste išli? Cez Krym sa ísť nedá, treba teraz ísť ponad Doneck. Do Soči je to cca 2600km. Išli ste non-stop? Pýtam sa preto, aby som odhadol takú tu časovú náročnosť ciest. Myslím, že Ukrajina a Rusko sa dá prejsť relatívne rýchlo, ale momentálne netuším, ako by to bolo s Kazachstanom, a je to celkom pálka, okolo 2200km...
14.10.2018 - 22:44:49
00
Na tvojom mieste, skôr ako s niekym začneš volačo plánovať, by som zobral zálohu aspoň 300€ :D
Ja som bol 10x letecky na cyklodovolenke a vždy so svojím bikom. Jednak pre dvojmetrového na požičanie nič nieje (mám aj problém kúpiť nový) a tiež jazdím na rádovo drahších bikoch, ako tie z požičovne, tak by som si to moc neužil. A preprava lietadlom nieje až tak drahá, Turci pýtajú 45€ za let, teda do KG 180, s Ukrajincami stačí kúpiť zapísanú batožinu a napr. Maďari do GE chcú za let 32€ (čo je lacnejšie ako veľká zapísaná), ale váhový limit až 32kg, tak sa tam dájú napchať aj ostatné veci.
Pod Elbrusom tuším v 2013, tam cez Charkov, Rostov, naspäť Krym, Moldavsko, RO. Boli len dvaja šoféri, prvú noc sme ťahali, druhú pospali asi 4h. Na hraniciach sme za príplatok stáli len niečo vyše hodinu.
Kazachstanu by som sa nebál, oni majú peňazí ako sračiek, hlavné ťahy budú porobené. Horšie cesty budú asi v KG, ale zase sú to menšie vzdialenosti. Čo som išiel z Ošu do TJ, tak cesta nemala chybu, ale bolo info, že ju opravili Číňania, aby sa im ľahšie vyvážali tie ich smeti.
Každopádne Octavia so štyrmi chlapmi, plným kufrom, 700kg na guli a truhlou nebude žiadne žihadlo, bude dosť záležať na hustote premávky, či budete rýchlejší ako kamióny.
15.10.2018 - 01:00:17
01
Zálohu určite nechcem. Nechávam to na férovom prístupe, ak niekto má záujem, tak to platí. A ak odriekne účasť dva dni pred odchodom, bude to zlé, ale veď sa z toho nepototo. Mne nejde o peniaze za presun, potrebujem partiu na skrátenie času na presun (to za prvé). Stačilo by mi, keby sme išli aj len dvaja. Len problém je v tom (a tu je to za druhé), že nie motorkári s dvomi motorkami. Totižto, nie som si istý teraz ešte Ukrajinou, ale do Ruska sa asi nedostaneme, ak počet osôb bude menší ako počet vozidiel. Počet osôb musí byť rovný, alebo väčší ako počet vozidiel. Takže dvaja motorkári je menej ako dve motorky + auto, ak by sme takto išli, do Ruska neprejdeme. Preto ma napadlo, či by to mohlo byť zaujímavé pre cyklistov. Proste potrebujem aspoň jednu osobu, ktorá by takto vyrovnala pomer ľudia - vozidlá. A skôr asi zoženiem partiu 2-3 cyklistov, ako nejakého samotára.
Takže tak.
Nezdá sa mi, že by cesta lietadlom vyšla "len" o 200€ viac. Nechcem o tom polemizovať, nemienim niekoho presviedčať, nech si to prípadný záujemca zráta sám, čo sa mu viac vyplatí, ale keby to bolo fakt len 200€, a šiel by trebárs párik, to už je 400€, ak by trojčlenná rodina, je to 600€. Pre niekoho to môže byť zaujímavá suma. Každý nech si zváži podľa seba. Ja by som si tiež mohol nechať poslať tam motorku a letieť, alebo letieť a požičať si motorku, ale tiež zvažujem, či budem dva týždne jazdiť a vezmem rodine 2 týždne času a 2000€, alebo budem jazdiť týždeň a vezmem rodine 2 týždne času a 600€. Alebo za dva týždne a 600€ prejdem pol Balkánu.
15.10.2018 - 13:02:56
00
Keby som nebol tento rok v Kazachstane aj v Kirgizstane letecky, aj by som sa hlasil do partie. Mam Defendera s upravou na spanie, na Balkane pred rokmi odskusane by bolo pre dvoch idealne. Skoda, za 2-3roky by som isiel znova a celkom rad. A hlavne autom s moznostou nieco pobicyklovat. Mam moc pekne spomienky na prirodu, mesta a ludi za tie skoro 3 tyzdne. Boli sme 5 ludia, letenky cca 290eur s bukovanim pol roka dopredu. Osobne si myslim, ze realne za 6-7 dni sa to da do Kirgizska.Vela stastia!
05.11.2018 - 21:40:21
01
Vďaka Brselo za podnet. Trocha som to prehodnotil a ak pôjdem, tak na 21-23 dní. Pôvodne som chcel dva týždne kvôli kamarátovi, ktorý by viac nemohol. Ale aj ten presun vidím minimálne na 5 dní jedným smerom. A asi si dám klidek a pôjdem sám po vlastnej osi.
Téma je otvorená a ak by sa našiel vhodný spôsob a vhodný ľudia, plány viem zmeniť aj na poslednú chvíľu. Trvám ale na auguste a konečné rozhodnutie musí prísť v čase, keď ešte budem v pohode stíhať vybaviť ruské vízum.
06.11.2018 - 08:20:00
00
Tiez som kedysi brazdil s Hondou Afrikou kopec krajin. Zhruba viem ako Ta tam taha. Urcite tam chod, lepsie s kompromisom ako nijako. Sú to nadherne krajiny a z masiny iste este viac. Drzim palce!
06.11.2018 - 14:18:07
00
... tak som bol tento rok v Gruzínsku. Povedal som si, že radšej len pár dní, ako vôbec. Nakoniec 19 dní a času bolo dosť.
Nemáš nejaký tip na Kazachstan? Kadiaľ by som mohol zvoliť presun, aby to nebola len nekonečná rovina a rovina?
06.11.2018 - 14:40:52
00
Dnes obskakujem zenu, lebo ma nejaku anginu, zajtra sa pohrabem v denniku a nieco dam. V hlave zostalo este dost, ale ked Ti ho poslem s nejakym komentarom, tak si mozno spravis nazor a nieco zuzitkujes. Teda hovorime o cestovani v Kazachstane a odtial do Kirgizstanu a nie o ceste tam, ked dobre rozumiem.
06.11.2018 - 15:23:32
00
Mám des z nekonečných rovín. Síce aj tie určite majú svoje čaro, ale ako seba poznám, tak ma to po 2 hodinách prestane baviť. Rád by som tipy na nejaké zaujímavé miesta, ktoré by som v rámci presunu mohol vidieť. Ale nezaujímajú ma žiadne mestá, či "kultúrne pamiatky" (stavby, fontánky, mosty...). Zaujíma ma príroda, krajina. Samozrejme, Kazachstan. Ak prihodíš Kirgizsko, tak to budem mať bonus.
06.11.2018 - 15:41:42
00
Páni možno by vás mohlo zaujímať toto v rámci festivalu "Cestou necestou":
https://www.cestounecestou.sk/2018/10/roman-millan-a-vladimir-serafin-kirgizsko-krajina-nomadov/
Túto sobotu v Bratislave v DK Ružinov o 13,45 hod.
06.11.2018 - 18:43:00
00
Keď vojdeš z Ruska do Kazachstanu asi sa nevyhneš nezáživným dlhým stepným rovinám a aj horším úsekom ciest. Iste si si už vyhľadal kadiaľ by ste išli.Neviem teda koľko dní chcete dať na Kazachstan a koľko na Kirgizstan. Astana je príliš hore od zaujímavých prírodných miest na juhu. Tá je lepšia letecky, je tiež svojím spôsobom zaujímavá ako nové moderné mesto.Alebo inokedy spojiť to s pohorím Altaj cestou do Mongolska, Bajkal... Ty hľadáš viac prírodu. Ja by som išiel najskôr do Almaty. Moc pekné mesto.Okolie do 50km poskytuje viacero možností tak na motorku ako aj na bicykle. Dá sa lacno cez booking ubytovať a odtiaľ nejaké dni absolvovať po okolí. Po ceste som videl aj kempy, takže aj pod stanom, alebo v jurtových bázach pekne s koberčekom...
Bezprostredne nad Almaty je kopec Kok Tobe - pekné miesto s výhľadom na celé mesto ako aj na okolité zasnežené kopce ako predhoria masívu Ťan-Šan. Ide tam priamo z mesta kabínková lanovka, ale hlavne sa dá ísť aj na motorke a bicykli. Pekné je aj Medeo - svetoznáma rýchlokorčuliarska dráha a lyžiarske stredisko Šimbulak cca 25 km severne od mesta. Boľšóe Almatínskoe jazero, od ktorého ide cesta serpentínami až do sedla smerom do Kirgizska. V našom čase tesne pred hranicou bol vojačik na check pointe, mohli sme ísť autom ďalej, ale asi po 5 km na vrchole bola cesta bola prehradená závorou. Keby som bol na bicykli, alebo mašine, tak to skúsil ďalej ako ideálny prechod do Kirgizska. Maximálne by ma nejaký vojačik otočil. Nechcem sa tu moc rozpisovať, je tam toho viac, veľa nájdeš na nete, ale ak máš záujem, daj mi mail, pošlem Ti denník a tam je to podrobnejšie / brselo@botoenviro.sk /. Potom by som išiel do Kirgizstanu z východnej strany, keďže od Biškeku je to nezáživná rovina, čo by si videl pri ceste z Ruska od Bajkonuru, Kyzylordy a Šimkentu. Po ceste cca 250km východne od Almaty je zaujímavé miesto Kaňon Charyn. Dá sa tam prespať, je tam kemp aj jurtová báza s reštikou. Odtiaľ na Kegen po E011 cez hranicu do Kirgizstanu do Karakolu - mesta rovno pod masívom Ťanšanu a hneď vedľa obrovského jazera Issykkul - 2. najväčšie horské jazero na svete po Ticitaka. Južná strana je zaujímavejšia bezprostrednosťou hôr aj väčším pokojom. Sever je viac vystavaný a sú tam rekrerezorty ktoré sú minimálne porovnateľné s Európou. Boli sme jeden kuknúť pri mestečku Cholpon-Ata s názvom Kapriz. Moc pekné.Odtiaľ na Balykchy a Biškek. V Biškeku ubytko bez problémov. Ja by som išiel do jurtového kempu kúsok - 35km severne od mesta do NP Ala Archa. Pekné miesto. Bajkery by sa vybláznili. Toto je už bezprostredné predhorie Pamíru. Západne od Biškeku sú udajne tiež pekné miesta. Dobre to popisuje na Motoride.sk chalanisko zo Žiliny.http://motoride.sk/c/8249/pamir-trip-2017-2-cast-altaj-mongolsko-rusko.html. Myslím, že z týchto jeho dvoch častí vieš načerpať najviac. Všade dobré jedlo, lacnejšie ako u nás, zobral by som na cestu dve paštéty, klobásu, slivovicu. Všetko ostatné tam dostať. Pri cestách bufety, reštiky. V horách to už bude asi iné. Ale pri nie veľkých nárokoch ani tam hladom človek neumrie. Pivo výborné, viacero značiek, aj Nemecké a České. Pozor na peniaze, nás ošmekli Kirgizský poliši pri prehliadke o 230 eur. Viac píšem v denníku. Meniť sa v mestách dá prakticky všade, platiť kartou tiež. Inak ľudia ochotný, skromnejší, nezhýčkaný. Možno taxikári vychcanejší, ale to asi všade vo svete. S tými nič moc mať dúfaj nebudeš, ale zase vedia poinformovať. Problémy so zažívaním žiadne, ani iné zdravotné. Pili sme balenú vodu a hojne koňaku večer. Keby niečo nebolo jasné, kľudne sa ohlás. Po návrate daj vedieť ako bolo. Veľa šťastia, ahoj.
07.11.2018 - 12:31:04
00
keyboard_arrow_up