Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Podla kalkulacky to tak malo byt a napadalo menej. Potom som pridal a bum zas vela. Toto kym clovek nastavi tak minie mrte kavy.
Tak už radšej kupim aftermarket rossi kamene a našporím na lepší mlynček, do ktorého časom možem dat ssp
Hádanka na večer
Čo to bude?
To je tvoj dizajn ci si nasiel niekde? Nad podobnym vylepsenim rozmyslam pre moje ECM
Hej, to uz som pochopil ze na to vplyva uplne vsetko a fungovalo by to asi len keby som mal full zasobnik stale. Ale ste tu pisali ze na SD ten mlyn nie je velmi dobry. Nejaky slaby motor ci co a retencia atd
To si kde zobral, že slabý motor
https://www.mtbiker.sk/forum/post1435264.html#p1435264
https://www.mtbiker.sk/forum/post1435264.html#p1435264
To pisal Roman, ze sa nehodi, nie ja ...
Podla kalkulacky to tak malo byt a napadalo menej. Potom som pridal a bum zas vela. Toto kym clovek nastavi tak minie mrte kavy.
Blbost, vid dalej.
Logicky, ze iste "stabilnejsie" podmienky musia byt. Ani by mi nenapadlo, ze to mozes skusat obrazne povedane raz s prazdnym a raz s plnym zasobnikom, alebo este aj nieco uprostred. A potom tvrdit, ze to vypoctom nevychadza. Vyrobcovia obvykle predpisuju iste minimalne mnozstvo kavy v nasypke, min. 1/3 (ak si dobre pamatam). Je to z dovodu isteho "konstantneho" prisunu (tlaku) zrna do kamenov. Mne hovori technicka logika, ze kavy by malo byt minimalne po deflektor v nasypke (ak je nasypka tak konstruovana, vid obr.) - deflektor zadrzi tlak kavy nad nim a stabilizuje ho, ked je nasypka plna, aby sa velmi nemenil. Ina moznost je pouzivat mensie mnozstvo kavy a zavazie nad nim (napr. ako som to mal spravene) - hmotnost zavazia stabilizuje tlak bez ohladu na mnozstvo kavy pod nim (hmotnost zavazia >> hmotnost kavy). Ak v nasypke deflektor nie je a nechces nasypat vela kavy, napada mi (ale neskusal som) polozit na kavu napr. mikrotenovy sacok naplneny ryzou alebo starou kavou) a ten pouzivat ako zavazie. Samozrejme hmotnost zavazia (nasypanej ryze/kavy v sacku) musi byt ovela vacsia, ako kavy pod nim, aby to stabilizovalo pritlak. Dalsou moznostou je skusit single dosing, ako radi Ludo (Luper).
Tak, a mozes si vybrat.
Btw, mozem len potvrdit (a zrejme nie som sam), ze ak je kavy v nasypke dost (resp. je zabezpeceny konst. pritlak inak), a teda mletie podla casu funguje OK, prinasa to vysoky komfort prace s takym mlyncom a rychle zomletie ...
Ak by som mal porovnat mletie na E65S podla timera s kavou v malej nasypke so zavazim a SD na Logome, tak to prve bolo komfortnejsie (o dost) a rychlejsie (ovela).
Kua scarinko to nemyslíš vážne
Kluuud hosi, nie kazdy je tak genialny ako vy 😉
Byvalý šéf mi to kreslil, a tlačil