Môj bike mam v profile, ročne vymením 2x reťaz, raz za dva roky kazetu, 1x pneumatiky, 1x hlavové zloženie, 1x omotávku. Náboje na kolesách mi vydržali 3 roky, stredové zloženie tiež. Kozmetika mazanie cca 15Eur rocne. Keď to zrátam, je to nejakých 105 eur a ročne robím cca 3500km v priemere. Co je 0,03 eur/km. Ak ale zaratam aj kokosovu vodu z prasku, ktoru mam vo flasiach, (cca 1,5l na 50km). Je to cca 3E na 50km=0,06eur/km Ak zaratam aj raz rocne novy dres, tak je to dalsich 60 eur.
Suma sumarum:
samotny bike: 0,03 eur/km
iontaky: 0,06eur/km
oblecenie: 0,017eur/km
spolu: 11 centov na km
Môj bicykel považujem za absolútny low-cost, ako to vychádza u kvalitnejších bikov?
edit: zabudol som mazanie a kozmetiku a neviem ci mam ratat iontove napoje a dres
posledný komentár: 6. 7. 2010 o 13:24
za, mmm, teraz to uz su 3 roky, do udrzby mozno dalsich 100e - nahradny plast (asi menej ako 15e, mozno 2x, nepamatam si), nahradna dusa (cojaviem, 5e?), retaz (10-15e, ktora ale nemusela byt - mal som len vybrat jeden clanok a posunut zadne koleso - to cumite co, nastavitelna geometria zadneho kolesa), predna brzda (no lebo som chcel, nejakych do 10e tusim), sedlo (15-20e?), blikacky a baterky do nich za tie roky (2e+??e)
najazdene: 8-9k km (denne do roboty 7km, naspat 7km. Trasa je az na jeden podjazd a 1 mostik uplna rovina)
cena za km: no ak bez biku, tak nech 0.013e/km. Vratane biku to je 0.025e/km max.
Bike kupovany 11/2017, sada Shimano Tiagra 4700. Cca 7700km, 87e za 3 retaze (povodnu neratam, len kupu novych, 1 je stale v prevadzke) a 2 plaste (povodne neratam, len kupu novych, ). 0,011e na kilometer.
Kolesa, sedla, sedlovku, pedale, riadidla a omotavky som menil vramci fittingu, znizovania vahy, alebo proste lebo som chcel, takze ich neratam
Taktiez neratam vymenu kosikov na flasu, lebo povodne su sice funkcne, ale farbili mi povrch flase.
Retaz Shimano Tiagra 4601 mi vydrzala najmenej, Shimano HG54 a Sram 1051 boli na tom lepsie, ale vzdy mi vydrzali o dost menej ako inym.
Plaste som menil Vittoria Zaffiro Pro za Rubino Pro.
Na margo OT:
Paralelne vesmiry, ine dimenzie..uz mi len chyba ovladnut cestovanie v case, nech mozem nakupit kryptomeny ked boli za lacno a predat na cenovom vrchole
Obavam sa, ze uprava firewall pravidiel nebude mozna. V priebehu tyzdna som v datovych sietach 3 mobilnych operatorov,1 komercnej datovej sieti, 1 public sieti , 2 pracovnych VPN, a este netreba zabudat na VPN v Opere
oblecenie, stravu, startovne ani amortizaciu bajku do ceny za kilometer neratam.
V skratke 1km ma stoji:
Deore+SLX bajk cca 0,06eur
XT bajk 0,10eur
(SRAM XX1/XRT bajk - hypoteticky) - to moze byt okolo 0,20eur ale to nemam vyskusane
3x plášť, 2x reťaz, 3x doštičky, 1x výmena bŕzd sram za XT, 1/2 servis vidlice, 1x cyklogate, 1/2 prevodníka, 1/2 kazety a kopa drobností (gripy, čínske svetlo, olej, ložiská) tak to vyjde na 0,23eur / km.
K tomu ionty a strava okolo 0,8eur/km
A to som nezarátal pred mesiacom zlomený rám a z toho plynúci výpadok najazdených kilometrov ani prievan v peňaženke