Táto veta nie je moja. Mám kamaráta ktorý jazdí na enduro motorke a chcel si kúpiť bicykel. Keď si zistil ceny bicyklov, rozhorčený hovorí: "To sú vymyslené ceny, ktoré nie sú vôbec odvodené od množstva materiálu a potrebnej práce, za to si pomaly môžem kúpiť motorku".
Tak som si narýchlo našiel: napr. enduro motorka Yamaha wr125x za 4200 euro váži 137 kg. Cena: 31 euro/kg. A napr. enduro bicykel Canyon Spectral AL stojí 2000 euro a váži 13 kg. Cena: 154 euro/kg.
Produkty sú porovnateľné. Dve gumové kolesá, hliník, podobné použitie, takže neporovnávam jablká s hruškami. Na motorku treba určite omnoho viac práce na jej vyhotovenie ako na bicykel.
Napriek tomu kilo bicykla je 5x /500%/ drahšie ako kilo motorky.
Myslím, že kamarát Fero má pravdu.
Vezmi si napriklad cenu toho noveho Citroenu Xsara- to je chore, ved za 15k mozes mat pekny jednoizbak v Tornali! No a dat tie iste prachy do Galandovho obrazu, dostanes nejaku prakticky neznamu sracku. A vedel si, ze za cenu lepsie vybaveneho Skoveho Mercedesu mozes kupit 500 ton hladkej muky v Tescu?
VVychádzajú mi z toho dve veci:
Výrobcovia Bicyklov buď majú poriadnu maržu (neporovnatelne vetšiu ako Automobilky) a proste nás odrbavajú lebo vedia že je to naša vášeň a sme ochotní toľko za to zaplatiť.
Alebo Automobilky sú také geniálne že vedia tak lacno vyrobiť nové auto (v porovnaní s novým bicyklom) a ešte mať na tom zisk.
Je normálne aby 10 kilová pneumatika na automobil vyšla na cca 50 Eur ( X násobne viac materiálu) a 400 gr. gravel poenumatika na bicykel 30- 40 Eur?
Tie veci reálne nemajú takú hodnotu len tažia z toho že sme ochotní tolko platiť.
Nieje predsa normálne aby napr. pinarello dogma stál 10 tisíc v istých top konfiguráciách (furt to bude len" posratý" bicykel) a tých istých 10 tisíc dám napr za nový Peugeot 2008...
Si prirovnajte pridanú hodnotu oboch "výrobkov".
ja som bol niekolkokrat v continentale pri aj pod lismi na pneumatiky. videl som formy zhora aj zdola aj z vnutra. ideal by bol, keby vsetky auta jazdili rovnaky rozmer a dezen a MPR 50km/h...to by odpadli aj dalsie testy a zastavil by sa vývoj = vydavky.
kazda forma na lise nieco stoji, kazda vymena za inu formu-dezen znamena prestoj, pocitam, ze na bicykle sa vyrobi omnoho menej plastov ako na auta ale stroje, formy a ukony stoja rovnako.
ja sa az tak neorientujem ale len schwalbe ma dratove a skladacie plaste, rozmery 26"; 27.5"; 29" potom nobby nic, rocket ron, smart sam a tak dale...cim viac typov - tým vacsie naklady lebo sa vyroba "kúskuje"
Sedel som na tom, na tej Dogme. . Ver tomu že nešiel som rýchlejšie (síce skúšal som len na rovinke) ako na mojom bývalom FELTe za 1500 Eur. Ja som z toho "pocit ferrari " nemal.
Dagger Pretoze prenesene nie je Pinarello vo svete aut Peugeot ale Ferrari. Prenesene je Kellys abo CTM vo svete aut Skodovka. no neda sa to porovnavat, lebo ved par gramovy diamant co je tlakom stlacena sračka zo zeme moze stat viac ako dom
VVychádzajú mi z toho dve veci:
Výrobcovia Bicyklov buď majú poriadnu maržu (neporovnatelne vetšiu ako Automobilky) a proste nás odrbavajú lebo vedia že je to naša vášeň a sme ochotní toľko za to zaplatiť.
Alebo Automobilky sú také geniálne že vedia tak lacno vyrobiť nové auto (v porovnaní s novým bicyklom) a ešte mať na tom zisk.
Je normálne aby 10 kilová pneumatika na automobil vyšla na cca 50 Eur ( X násobne viac materiálu) a 400 gr. gravel poenumatika na bicykel 30- 40 Eur?
Tie veci reálne nemajú takú hodnotu len tažia z toho že sme ochotní tolko platiť.
Si zabil.
vyroba nie je iba o cene za material, suroviny, ale treba zaplatiť vyvoj, testy, pripravky. To všetko sa rozpočítava. Pneumatika na MTB stoji v priemer 25€ (od 12 do 50€), musíš vyrobiť formu. To su naklady. Najprv sa vyrobia funkčne vzorky, testuje sa to. To treba zaplatiť. Panbohzaplat nepoznaju.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://www.mtbiker.sk/shop/plaste-a-duse/mtb/26/rubena-shield-26x1-75-mtb-plast-drot.html
Gumu na auto za 50€ by som nechcel ani zadarmo. Trochu odveci porovnanie Duves nie?
Mitas Shield 26x1.75" plášť, drôt
12,99 €
Si prirovnajte pridanú hodnotu oboch "výrobkov".
pockat, to uz tu bolo
kazda forma na lise nieco stoji, kazda vymena za inu formu-dezen znamena prestoj, pocitam, ze na bicykle sa vyrobi omnoho menej plastov ako na auta ale stroje, formy a ukony stoja rovnako.
ja sa az tak neorientujem ale len schwalbe ma dratove a skladacie plaste, rozmery 26"; 27.5"; 29" potom nobby nic, rocket ron, smart sam a tak dale...cim viac typov - tým vacsie naklady lebo sa vyroba "kúskuje"
http://www.maturitneotazky.sk/default/ekonomika/6-trhovy-mechanizmus-dopyt-ponuka-cena
Si zabil.
vyroba nie je iba o cene za material, suroviny, ale treba zaplatiť vyvoj, testy, pripravky. To všetko sa rozpočítava. Pneumatika na MTB stoji v priemer 25€ (od 12 do 50€), musíš vyrobiť formu. To su naklady. Najprv sa vyrobia funkčne vzorky, testuje sa to. To treba zaplatiť. Panbohzaplat nepoznaju.