Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Inak ak to s kavou myslis vaznejsie, odporucam (zrejme nie len sam) zakupit radsej Vas prvy pakovy kavovar.
Pákový ? Dôvod?
Ale k veci...ak si z tych ludi, pre ktorych ,obrazne povedane, je kava ta hnusna horka tmava tekutina ale s dvomi cukrami a dvomi deci mlieka sa to celkom da tak je pre teba automaticky kavovar uplne ok volba. Ja som ovela nizsia liga ako tuto pani z prispevkov vyssie ale este som z automatu nedostal poriadne espresso...vlastne ani len espresso..ci uz to bolo saeco za 200e alebo jura za 1500. Bez ohladu na nejake nastavenia bolo za 7s po extrakcii a za ten cas tu chut z toho skratka nedostanes....a to nehovorim este o cisteni
Lebo žiaden automat nespraví espresso, ako už bolo povedané.
https://elektro.bazos.sk/inzerat/101592831/Rancilio-Silvia-E--Mlyncek-Rocky.php
Rancilio Silvia a k tomu mlyncek Rancilio Rocky .. ked skonci delonghi a nebudu financie na nieco lepsie tak ja pojdem zrejme prave do tejto kombinacie.. pre mna jedna z nevyhod je ze to zabera dost miesta.. to uz mlyncek nehodim do skrinky ked domeliem
ďakujem za Vaše odpovede.
Doplním, že určite nechcem ísť cestou, že kávu len hrknem do seba a utekám ďalej, práve naopak, chceme si vychutnať kvalitne spravenú kávu.
Inak by sme ani nešpekulovali nad nejakým novým strojom.
Čo sa týka ceny ktorú by sme boli ochotní za stroj dať je cca 500e, ale ja by som dal aj 1000e ak sa to naozaj oplatí.
Po Vašich radách som teda začal pozerať pákové stroje, konkrétne značka Lelit? Neviem či teda som správne pochopil, ale je to značka, ktorá robí kvalitné stroje?
Rád si nechám poradiť v danej cene konkrétny pákový stroj plus mlynček, prípadne prečo radšej zvoliť aj niečo drahšie.
Ak chces dobru filtrovanu kavu, kludne vyskusaj v nejakej kaviarni hispterskej kde to ponukaju. Ak by si chcel odhadnut naklady tak odporucam V60 (alebo chemex) + papierove filtre, plus nadobu do ktorej filtrujes - idealne sklo, a kanvicu s gooseneck hrdlom. Ak nepotrebujes fancy original napriklad HARIO tak vsetko kupis na ali za zlomok sumy a spravis uplne rovnaku kavu. Dolezite je spravne namliet kavu a spravnou teplotou zalievat.
Na filtrovanu kavu nekupujes rovnaky stupen prazenia ako na espresso ale jemnejsie prazenu (light roast)
Pripravu si uzjes rovnako ale nezabera ti to tolko miesta v kuchyni a stoji ta kava ovela menej penazi.
ak mas cas kludne si pozri toto video
Podotykam, ze tu su chlapci, ktory frcia na tzv 3rd wave espresse. Na to aby si to dokazal pit a aby ti to chutilo treba prechlastat par kil kavy...
Vacsinou netreba kupovat mega drahy kavovar, co je dolezite je mlyn. Masina je az na druhom, tretom mieste. Odporucam pozriet forum primacafe kde je vela tem pre novych kavopitchov
Mám, používam na single shoot, lebo na páke single mám manometer.
Áno ... kúpiš SCACE teplomer aby si mohol merať nie len tlak, ale aj teplotu
A určite ju rýchlejšie nastavím ako Ty.