Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
pretoze plati (tak to vyrobcovia uvadzaju) zivotnost filtra bud uvedene litre (kapacita) alebo cas ca 1rok potom uz je udajne kvalita vody ble. Ja nespotrebujem ani tu najmensiu purity c150 finest co pre moju tvrdost vody 15dH je 733litrov (zehlime, naparujeme...atd) na kavu ide ale do 400litrov rocne vratane preplachov, pary atd. Zaroven ak voda vo filtry dlhsie stoji ako 2-3dni tak by sa malo odpustit 3-5 litrov cez kartusu aj stroj aby bolo vsetko optimal aspon tot moje postrehy
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Faz247.cz%2Fpo-vypiti-kavy-s-mlekem-hrozi-ze-vykadite-tluste-strevo%2F&h=AT1k6EytddtZ8RhXN-938wMnaVSw2lbatt_hK40ihqywEVVhGSX8rEqawrJzaJrwqdZdvV_NUOlCuwbo-5otx0fX92RUCVgfF40ijR72Ae-Y0Gv5LeFmhdaL0MdwkK_ZbDIWvdrBgQ
Na klasické mlieko suplujem mandľovým
To niee, Brita Purity neuvadza v svojich katalogovych listoch kapacitu na konkretnu tvrdost vstupnej vody a potrebu vystupnej vody ako BWT (je rozdiel, ci sa nastavuje tvrdost/obtok vystupnej vody len na kavu, alebo aj na paru, alebo dokonca na pripravu ladu), vsetky udaje su len pre 10° dH bez udania kvality vystupu (teda ano, udavaju obtok 40% a 10%, ale co to znamena pre pozadovanu kvalitu vystupnej vody?). BWT ma lepsie parametre.
Studoval som si katalogove listy...
Edit:
Brita 40% je pre kavovary/napojove automaty (bez pripravy pary). Pri zrovnatelnych parametroch (10° dH a potrebe vody pre napojove automaty "Hot and cold drink No Steam") ma BWT L kapacitu 6 240L, XL 8 160L, 2XL 14 400L, pricom L-ka stoji 150 eur...
Az tak nastudovane to nemam (BWT uz vobec nie) ale co sa tyka filtra Brita Purity C Quell ST by si mal dosiahnut poziadovanu / idealnu ph vody pre kavovary 7.5 +/-0.5. Brita ma dva druhy hlavice 1) s fixnym bypassom 30% (nic nevies ovplyvnit), 2) nastavitelnym 0-70 %, kde si vies ovplyvnit ucinok filtra. Jej ucinok zavisi od vody aku mas vo vodovode. Prikladam tabulky jednej aj druhej hlavy s kapacitou filtra pri danej dH. ( nafotene z manualu hlavy ktoru mam) Hlava s fixnym 30% bypassom sa oplati ludom kde dH vody je 12 - 18. Ak voda nie je v tomto rozsahu tak uz nedosiahnes ph 7.5 +/- 0.5. (dH pre dane mesto sa da zistit u Vodarenskej spolocnosti ktora to zverejnuje na svojej stranke). Ak dH nie je v tomto rozsahu treba uz hlavu s bypass 0-70% ktora sa da upravovat . Samozrejme cim nizsie alebo vyssie dH tym je rozdielna kapacita filtra. V tych tabulkach to je popisane. Ja som vodu testoval kvapkami na testovanie tvrdosti vody.. Meral som vodu pred vstupom do hlavy/filtra cize z vodovodu , aj za hlavou cize po uprave. Ta hlava s bypass 0-70% naozaj funguje. Ta kapacita filtra ktoru uvadza Brita pri 10 dH (KH) sedia. Uz si len treba pozriet dH ake mas doma a tym zistis spravnu kapacitu. Ja som najprv kupil hlavu s fixnym 30% bypassom. Neveril som jej tak som kupil hlavu 0-70 % aj s kvapkami na testovanie. Po testovani som zistil ze mi aj tak treba baypass 30% cize mi uplne stacila ta fixna hlava 30%. Kto by mal o nu zaujem posuniem.
Veľkosť teda neoklameš
Ale s pidom pre sobry pocita zacinas na vzdy rovnakej teplote
Co by ste radili pre zaciatocnika, prvy pakovy kavovar?
Rozhodujem sa: bazar, rok stary Lelit Victoria+Wiliams mlynec. Alebo priplatit za Bezzera Unica+Macap. http://www.rimprezza.de/epages/63241512.mobile/de_DE/?ObjectPath=/Shops/63241512/Products/"UNI0SMN1IL5X/AM2MR318"
Pripadne ine tipy? Dik.
Co by ste radili pre zaciatocnika, prvy pakovy kavovar?
Rozhodujem sa: bazar, rok stary Lelit Victoria+Wiliams mlynec. Alebo priplatit za Bezzera Unica+Macap. http://www.rimprezza.de/epages/63241512.mobile/de_DE/?ObjectPath=/Shops/63241512/Products/"UNI0SMN1IL5X/AM2MR318"
Pripadne ine tipy? Dik.
Lelit Victoria ma bojler len 0.3L, skus precitat par prispevkov vyssie, trochu sme to rozoberali.
Bezzeru Unicu PID + Macap M2M som prevadzkoval 2 roky (neuveris, ties boli z Rimprezzy od Angela