Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
v tom nose sa to dost zadrhava, resp ja by som povedal ze to uz robi ta gumova prechodka medzi vylevkou z kamenov a nosom
To je ten spominany flapper. Ten tam musi byt, jednak aby rozbijal hrudky, aby kava z mlynca vychadzala konzistentnym prudom (pri mleti na cas je to dolezite) a jednak aby kava "nestriekala" po celej linke/kuchyni. Nemala by to byt obycajna guma, ale silikonova. S tym sa pohraj. Ak mas moznost, kup v Gumex.sk pasik silikonu stejnej hrubky a narez si (skalpelom) take flappery na experimentovanie - skracovat od spodu, nastrihat zvisle pasiky a pod. - kym nedosiahnes pozadovany vysledok. Alebo aj nie, a vtedy viec co ... (kups si novy mlynec
Edit: kym som pisal, doplnil si obrazok. Neviem, ako je flapper uchyteny v mlynci, vyssie som pisal v zmysle akoby bol uchyteny hore.
keby to malo striekat von tak by to bolo lepsie lebo by to striekalo do toho nosa a odtial hned vypadavalo
takto sa to nabera do tej gumy a potom ked je toho viac tak spadne dole kopa
Never tomu, striekalo by to do kuchyne ako prud vody (teda kavy), nosa by si to ani nevsimlo
mne pride ze ta guma lebo to fakt na pocit je obyc guma sluzi len na to aby tam nebola diera medzi vylevkou a prednym plechom za ktory by padala kava.
no skusim to doma pofotit lepsie a pripadne aj video ak sa mi podari
Jej ucel je zrejmy - pruzne zatesnit prechod z mlecej komory do celneho panela. Je normalne vidiet cez dieru zvonku otacajuci sa kamen s lopatkami?
Lelit Mara je HX system (heat exchanger), teda vodu na kavu zohrieva prietokom cez parny bojler, teplota nie je tak stabilna, ako u single bojlerov (oba predch.). Vyhodou je para na penenie mlieka okamzite. Takze zalezi aj od toho, co chces pit, ci prevazne espresso pripadne dokonca svetle prazenie (narocne na teplotnu stabilitu), alebo mliecne kavy, ci na pripravu menej narocne tmavo prazene kavy.
Zvážim teda odporúčané modely.
Pozerám aj kvalitný mlyncek. Zaujal ma model niche zero. Neviem či je to správna voľba. V tej cene sa da možno vybrať aj niečo iné.
Skôr by som peniaze vrazil do kvalitného mlynceka. Všade čítam že to je prvoradé, kvalitný mlyncek.
Teroo, si sa viac neozval, ze co si vlasne nakoniec kupil...
Skôr by som peniaze vrazil do kvalitného mlynceka. Všade čítam že to je prvoradé, kvalitný mlyncek.
Pre zaciatok budes spokojny, no a potom sa uvidi.
Myslim, ze su tu na fore uzivatelia Niche Zero, mozu zreferovat.