Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
To je mozno prvotna predstava, ale kazda kava vyzaduje ine mletie, a este aj to sa meni s casom (otvorenia balicka, vlhkostou). Takze budes musiet stale pri zmene kavy prestavovat mlynec a nebudes mat istotu, ze zomelie dobre, takze vylejes, skusis doladit mletie a ides znova. Praktickejsie je spotrebovat jedno balenie kontinualne a zmeny doladovat priebezne v malych krokoch (nikdy to nie je tragicke, aj ked extrakcia je trochu mimo). Aj to sa stava, ze mam poznacene mletie pre danu kavu (balicek 250g), po jej spotrebovani dam inu a potom sa opat ku nej vratim (novy balicek), a mletie je mierne ine.
.. cena inde a musím taktiež zvážiť kúpu mlynceka.. tam predstavu nemám žiadnu asi lebo ak aj som bol rozhodnutý pre pl72 tak už veľmi nie som.. Niche sa mi pozdával teraz viac ale ako píšeš meniť nastavovat pri každej káve.. Je to pre mňa? Možno a možno nie.. možno je kopa mlyncekov v tej cenovej kategórii ktoré by boli pre mňa lepšie.
Rozmýšľam, špekulujem, nie je to pár eur a chcem byť spokojný a hlavne, aby mi to dlho slúžilo.
Samozrejme v prvom rade podľa toho aký máš finančný limit. V tvojom prípade by tým riešením mohla byt napríklad Lelit Bianca PL162T cca. 1900€. To za predpokladu že ideš do E61-ky. Ja uprednostňujem saturovanú hlavu a preto pri cenovom navýšení cca 300€ oproti Biance by bolo definitívne riešenie kávovar so saturovanom hlavou.
A samozrejme čo je ešte definitívne alebo postačujúce na kvalitné zomletie kávy?
Inak mne sa dizajnovo veľmi páči aj londinium, keby je nejaký reseller na SVK tak ho mám namiesto bianci
Bohužiaľ aj u drahších s hlavou E61 je to tak. Aj preto som vymenil za DC Mini so saturovanou hlavou a kávu pijem za 10’ od zapnutia kávovaru.
Tu nebola reč o šetrení ale o konečnom riešení s prihliadnutím na finančný limit. Nechcem už zachádzať do detailov, ale keď je tu už reč o šetrení, jedna kontrolná otázka. Výška spotreby el. energie závisí aj od dĺžky času jej odberú?
To nie je o cene! A nemylit si cas nahriatia bojlera, co sa casto uvadza na strankach, s nahriatim kavovaru. Bojler sa nahreje za 5 minut, ale 4.5kg hlave a pake v nej to potom trva dalsich 25 - 35 min. (podla konstrukcie termosifonu). Odmenou za to je ale lepsia teplotna stabilita 4.5kg masy. Ako uvadza Mnavak, Lelit u Bianci to spravil vtipne pociatocnym zvysenim teploty v bojleri, su ale aj ine sposoby, napr. zakrutit hlavu do utierky (izolacia) skrati jej nahriatie cca o 10 min. A zakrutit sa to da pekne esteticky, vazne
Inak mne sa dizajnovo veľmi páči aj londinium, keby je nejaký reseller na SVK tak ho mám namiesto bianci
A je problem kupit Londinium z Londinia? Kym je v EU ...
Ramon1 ho ma a je spokojny, pokial viem. Aj dobre vyzera, ked mas miesto na paku.
Já Ti nevím Karle, moje prvé auto tiež nebolo "Mercedes", Tvoje áno?
Rozdiel medzi HX (Mara) vs. SBDU (Unica, Classika) som uz pisal. Pri zamerani (piti) na narocnejsie espresso by som vzdy volil SBDU pred HX... A ked uz z nejakeho dovodu HX, tak teplomer v hlave ako povinna vybava.
Ale to nič nemení na tom čo som tu písal, keby sa zmestil do cenovej hladiny, ktorú by som bol ochotný akceptovať, tak prečo nie.
Inak v tej dobe, keď som mal ja prvé auto, tak ten Mercedes by som nemal, aj keby som naň mal.