Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Hmm myslíš jako 2 otvory naproti sobě? 🤔
Jinak pánové děkuji za objasnění zkratek 😀
natrafil som na pekné video tak sa podelím
A pre bruno75 namet na zamyslenie, ci moze expanzny pretlak z par kvapiek vody mat nejaky zasadnejsi vplyv na suchy puk v pociatocnej faze.
Nedalo mi to, tak som si to natočil ako to vypadá keď 12 bar strelí do puku. Pri väčších gramážach to nemusí byť až také háklivé ako pri single. Takže áno námet na zamyslenie
No dobre, ale najprv popíš, že čo si to vlastne natočil ...
Paráda, točí sa skoro tak dlho, ako Xeoleo.
Ale vážne ... takto sa točia aj dobré čínske na ložiskách. Čo je ale podstatný rozdiel (teda mal by byť), je uloženie vnútorného kameňa pevne na oske, čo by malo zaručovať jeho dobré vycentrovanie pri zmene hrúbky mletia (za predpokladu, že aj vonkajší kameň je dobre koncentricky uložený).
Počkaj, počkaj. Ale za akych podmienok? Pri uvolneni expanzneho pretlaku moze prsknut par kvapiek (teda predpoklad), ale na tvojom videu (ci gife) to tecie stale, teda sa neuvolnil len expanzny pretlak, ale do systemu sa tlakuje voda z vodovodnej siete. Ak to chces realne nasimulovat, musis zastavit vstup vody uplne (ventilom) a spozdit zapnutie pumpy na max. (PI = 4s), aby si stihol tocit, a tak spustit extrakciu (teda zopnut solenoid v brew boileri) na 4s. Potom sa uvidi, co vyjde z hlavy. Inak je to nepreukazne video.
Ale vážne ... takto sa točia aj dobré čínske na ložiskách. Čo je ale podstatný rozdiel (teda mal by byť), je uloženie vnútorného kameňa pevne na oske, čo by malo zaručovať jeho dobré vycentrovanie pri zmene hrúbky mletia (za predpokladu, že aj vonkajší kameň je dobre koncentricky uložený).
Mele uplně parádně, fakt jsem nadšenej. Troufám si tvrdit že se blíží Niche a určitě se vyrovná Eurece Mignon co jsem měl před tím.
Ktoru verziu mignonu myslis? Mal som s 54 mm kamemi staru bez displeja. Mal som ju rad ale konzistenciou mletia je Niche niekde inde.
Rovnako aj vysledna kava chuti mierne inak... ale neuhadol by som, ktorym mlynom sa mlelo.