Pozdravujem všetkých,
nie je mojim zámerom začínať všeobecnú debatu o porovnaní jednoprevodníka a dvojprevodníka, ktorých je tu, aj po celom internete, dosť. Chcel by som Vás požiadať o pomoc pri porovnaní dvoch konkrétnych modelov, keďže nie je jednoprevodník ako jednoprevodník...
Rozhodujem sa medzi kúpou Cube Attention SL – dvojprevodník (https://www.cube.eu/sk/2020/bikes/mountainbike/hardtail/attention/cube-attention-sl-blacknblue-2020/) a Cube React Pro – jednoprevodník (https://www.cube.eu/sk/2020/bikes/mountainbike/hardtail/reaction/cube-reaction-pro-bluenred-2020/).
Rozumiem všeobecným pre a proti pri porovnaní jednoprevodníka a dvojprevodníka, ale pri jednoprevodníku Shimano XT RD-M8100-SGS, ShadowPlus, 12-Speed sa mi zdajú byť „všeobecné jednoprevodníkové nedostatky“ eliminované – v porovnaní s dvojprevodníkom Shimano XT RD-M8000-DSGS, ShadowPlus, 11-Speed má viac menej rovnaký rozsah medzi najľahším a najťažším stupňom, a preto by ani nemalo hroziť, že by som sa na rovine pri najťažšom stupni „našlapal“, alebo že by mi chýbal do kopca najľahší stupeň. Taktiež problém, že pri nečakanom stúpaní sa nestihne prehodiť ľahší prevod je vyriešený tým, že sa dá jedným stlačením prehodiť až 3 stupne. Rovnako rozostup jednotlivých stupňov sa mi nezdá veľmi skokový. Bike chcem používať okrem kopcov sem tam aj na rovine (BA a okolie). Viem, že vo všeobecnosti je na takéto zameranie viac dvojprevodník, láka ma však jednoduchosť jednoprevodníka a pri tomto sa mi zdajú byť „klasické problémy“ vyriešené – opravte ma ak sa mýlim.
Chcem sa teda spýtať, má spomínaný jednoprevodník nejakú nevýhodu oproti dvojprevodníku na Attention SL? Prídem o niečo? V čom je lepší jeden a v čom druhý? Prosím o postrehy týkajúce sa konkrétnych modelov, nie vo všeobecnosti.
Prikladám aj porovnanie z kalkulačky prevodových stupňov.
Vopred vďaka za postrehy a ospravedlňujem sa ak som napísal nejakú blbosť alebo som sa zle vyjadril

Prílohy:

cube_prevody.jpg
cube_prevody.jpg 375.39 KiB thumb_up0thumb_down

17.04.2020 - 19:46:12
00
keyboard_arrow_up