Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
https://www.instagram.com/p/CBjUWrIhXgo/?utm_source=ig_web_copy_link
To by ma zaujimalo, ako to technicky riesia, ci nejak riadia pumpu, lebo pri doinstalovani kitu sa tusim do hydrauliky nezasahovalo.
s niche zero ti pi umozni dosiahnut vyssie ey, k titus ek43s a ssp (sirsi espresso sweetspot ako mk coffee burrset) flow/pressure profily az tak netreba staci znicit max tlak cerpadla kedze chybaju fines a mozes extrahovat 30% 😁. Skoda ze neexistuje mlyncek s podavacom kavy vhodnejsi na domace pouzitie.
https://www.home-barista.com/grinders/grinders-with-augers-t14771.html
tym ze je plnenie komory konstantne by malo byt mletie homogennejsie (inak pri sd je zaciatok mlety jemnejsie, zaver hrubsie)
https://www.instagram.com/p/B-k1TGFHeLL/?igshid=1i6m0t6iy8b2i
Mini and Super Mini, two Dalla Corte classics, are going towards a well-deserved retirement. Starting last month, the production lines of these two iconic machines have ceased.
Born from the intuition of co-founder Bruno Dalla Corte - father of the current CEO Paolo Dalla Corte – these two machines have been the answer to the increasing market demand for a small single-group machine with nothing less than the technology and performance levels of professional multi-group espresso machines.
Mini has been the original Dalla Corte home-espresso machine – small, compact and equipped with a 3L water tank, it has filled the homes of many home-baristas that still to this day extract their morning brew with Dalla Corte Mini. On the other side, Super Mini was specifically designed for restaurants, bakeries and other small shops since it could be plumbed directly to the water supply.
The last Mini and Super Mini currently available in Dalla Corte’s main production warehouse, will be the last ones to be sold to coffee lovers and home-baristas that will appreciate their consistency, performance and simplicity.
Mam ho od stvrtka, velmi rychla doprava a skusal som espresso a v60 prevazne na svetlejsej kave, ale aj jedno city+ som pomlel.
Mlyncek je tazky, mohutny a pomerne velky. Po mechanickej stranke - strojarina je to skvost. Ulozenie osky ako v tanku neuhne nech tam je nasypane cokolvek, vdaka loziskam vsade (aj v v tom drevenom drzadle ktorym sa toci) ide pekne a plynulo. Nenasiel som ziadne nepresnosti vo vyrobe, vsetko pekne sedi a licuje. Nastavovanie mletia hore je pohodlne, kvantum krokov, na v60 asi zbytocne detailne ale na espresso sa hodi ako som zistil. Zo spodnej nadobky sa pomletej kave moc nechce, dost sa na ten hlinik lepi, treba vyklepavat, alebo steteckovat. Kamene vyzeraju kvalitne, ale asi len cas ukaze kolko vydrzia, su to ich vlasne nie Italmill, ale dalsich 100 EUR sa mi nechcelo doplacat...
Svetlejsie prazenie mlete na espresso nie je sranda utocit, ale mam svojich 100 kg takze pre mna bez problemu, manzelka dost frflala. Aj teda celkom dlho trva, ale ziadna tragedia. V porovnani s Rancilio Rocky mi pripadala konzistentost mletia mierne lepsia, aj v ramci chutovej skusky ,ale neajaky extremny rozdiel to nie je. Co je ale mozno trochu aj problem (menej drobnych castic), lebo som musel hodne menit hruhku mletia na 5 skusobnych kavach, co na Rockym stacil 1 clik (okrem jednej city+) tu som pre optimalnu extrakciu musel dost cvicit s nastavovanim hrubky mletia.... ale najneskor 3 pokus som vzdy dostal vyborny vysledok.
Tocenie na V60 uz zvladne aj zena, konzistencia krasna aj vysledna chut kavy.
Za mna spokojnost, ak mate nejake otazky, kludne sa pytajte.
Moze to byt aj tym, ze ma jemnejsi krok nastavovania, ako Rocky. 1 klik posuva kamen o 12.5 um (=0.0125 mm), ale tym, ze su konicke, medzera medzi kamenmi sa nezmeni o 12.5 um, ale ovela menej ()vedel by som prepocitat, keby som poznal uhol konusu, ale nepoznam). U plochych kamenov je dostatocne jemny krok uz 0.01 mm (= 10 um), Rocky bude mat asi o dost viac.
Ahoj, to je pridat par kvapiek vody do kavy pred mletim ? skusim
Inac celkom dorazne zakazuju pouzivat vodu na cistenie toho mlynceka, neviem o co im ide, co by tam mohlo hrdzaviet neviem...
Hrdzaviet moze oska aj loziska, nebudu nerezove (asi), pripadne skus magnetom.