Kenai napísal:
Ja som genracia, ktora este absolvovala dopravne ihrisko na poliankach s prislusnikom PZ, kde sme na bicykloch a kolobezkach simulovali dopravu. Ucili sme sa, ako jazdit na biku v premavke. Pan prislusnik nas to ucil tak, ze ak potrebujes odbocovat vlavo na krizovatke, zastavis na pravej krajnici a pockas, kym prejdu vsetky auta.

Ale to muselo byť straaašne dávno, ešte hlboko v minulom storočí, za čias neuspešného budovania komunizmu...

V súčasností platí, že keď vytrčíš ľavú ruku, vodič za tebou idúci je povinný ti umožniť zmeniť pruh (odbočiť vľavo na križovatke). A moje osobné skúsenosti sú také, že často mi stačí len otočiť hlavu dozadu, ako to vyzerá, a zrazu je v prúde áut diera na odbočenie (zmenu pruhu) doľava. Samozrejme, že pred zmenou smeru ukážem aj rukou a po ukončení manévru ukážem vodičovi prst. Nie prostredník, pekne palec (páčik)...
03.07.2020 - 11:42:26
04
martinnn Ja si uvedomujem, ze je to tazko realizovat a riadne to obmedzuje. Na druhej strane ja sa tym riadim do dnes a da sa to. Prehliadol si cast kede bolo, ze na ceste s radenim do odbocovacich pruhov nemas co robit vobec. Takmer vsade je alternativna cesta cez sidlisko, alebo nejaku staru cestu 3. tiredy. A ak nie, tak aspon chodnik. To som vinny ja, jazdou po chodniku.

foobar Hej presne tak to zvacsa robim. Tu je rec o ceste kde prechod pre chodcov nie je. Kde nie su ani semafory ani radenie do pruhov. Tam kde su semafory a radenie do odbocovacich pruhov podla prislusnika mas byt chodec presne ako pises. Dole z biku a prejst cez prechod pre chodcov. Ja si ale napr myslim ze by mali povolit jazdu na biku po prechode ak neprekracujes rychlost chodze chodcov. Tlacit bike v tretrach po asfalte je peklo a nejaky ten trackstand nikomu pocvicit neuskodi.

misoR Tak zda sa, ze isli okolo 19:30 smer z AT a 18:00 do AT.

JoKo Ak sa nebojis aj tak sa da. Ja som control freak, nemam rad ak o mojom, osude rozhoduje nikoho ineho pozornost a schopnosti. Ako 8kg vozidlo mediz 2t vaziace vozidla neleziem. Na moto som aspon rychlejsi ked to vyzera zle, mozem vziat za plyn a nepozorny vodic je v spataku. Vies mi prosim dat link na to, kde je napisane ze bike ma prednost pri odbocovani v lavo, Resp ze vodic musi umoznit.
A bol to rok 1991.
03.07.2020 - 12:27:45
00
Kenai napísal:
martinnn Ja si uvedomujem, ze je to tazko realizovat a riadne to obmedzuje. Na druhej strane ja sa tym riadim do dnes a da sa to. Prehliadol si cast kede bolo, ze na ceste s radenim do odbocovacich pruhov nemas co robit vobec. Takmer vsade je alternativna cesta cez sidlisko, alebo nejaku staru cestu 3. tiredy. A ak nie, tak aspon chodnik. To som vinny ja, jazdou po chodniku.......


Kenai asi si myslel používateľa matrinn a označil si mňa... :D som sa zľakol, že ako už len môžem kaziť meno normálnym cyklistom :D
03.07.2020 - 12:44:55
10
Takze vlastne Kenai kazí meno .. 😁
03.07.2020 - 12:49:12
04
To sa asi pridam ku Kenai-ovi ako dalsi kazic mena. Radsej najdem 10 alternativnych ciest, a pridem aj o 10 minut neskor, akoby som isiel po ceste a tvaril sa ako sucast premavky. Ono “vodic je povinny...” mi bude na dve veci, ked o jeho povinnosti viem z nas dvoch len ja.
03.07.2020 - 12:52:59
12
vodičom neverím, aj keď idem autom :lol:
03.07.2020 - 13:28:08
05
martinnn napísal:
Kenai asi si myslel používateľa matrinn a označil si mňa... :D som sa zľakol, že ako už len môžem kaziť meno normálnym cyklistom :D


Jaj sorac, dost sa podobate po nicku :$ Opravim to.

matrinn Ja si uvedomujem, ze je to tazko realizovat a riadne to obmedzuje. Na druhej strane ja sa tym riadim do dnes a da sa to. Prehliadol si cast kede bolo, ze na ceste s radenim do odbocovacich pruhov nemas co robit vobec. Takmer vsade je alternativna cesta cez sidlisko, alebo nejaku staru cestu 3. tiredy. A ak nie, tak aspon chodnik. To som vinny ja, jazdou po chodniku.
03.07.2020 - 13:39:56
00
LOL! Len pre poriadok - nie sme s matrinnn v žiadnom príbuzenskom vzťahu.
Mimochodom matrinnn, tým, že Kenai reagoval na môj príspevok v tejto téme, neoznačil ma predsa automaticky za niekoho, kto by "kazil dobré meno cyklistom". Takže ani ty sa toho nemusíš báť.

No a ku Kenai: ty vlastne tvrdíš, že by som bicyklom NEMAL jazdiť po cestách prvej a druhej triedy, pretože sa na nich vyskytujú odbočovacie pruhy. Napr. ako je tá z TR do MT. Nenapíšem, že je to hlúposť. Napíšem, že to zaváňa vyvolávaním flame-u a trolling-om. A keďže som rozpísal takýto dlhý príspevok, asi sa ti to pri mne aj podarilo..

Takže odporúčaš len cesty tretej triedy a sídliská? Dobre čítam - chodníky? Asi sú tvoje prispevky naozaj v správnej téme!
Aj väčšina lesných ciest a chodníkov nebola vytvorená za účelom bicyklovania. NEMALI by sme teda po nich bicyklovať?
Ešte k prednosti pre cyklistu, odbočujúceho vľavo. Predpokladajme, že vodič NEMOTOROVÉHO VOZIDLA, napr. cyklista, samozrejme dáva s dostatočným predstihom znamenie o zmene smeru jazdy. Takto signalizujúce nemotorové vozidlo nesmie byť predchádzané žiadnym iným vozidlom.
Možno tiež napíšeš, že v prípade 8kg vs. 2t mi budú paragrafy v zákone "prd platné". Budeš mať pravdu. No ak by k takejto kolízií niekde naozaj došlo, a ty by si napísal o cyklistovi, že tam NEMAL JAZDIŤ, namiesto toho, aby si napísal o vodičovi, že ho NEMAL PREDCHÁDZAŤ, považoval by som tvoje vyjadrenie za jednostranné, neodborné, nespravodlivé a dosť cynické.
03.07.2020 - 17:48:07
03
8/2009 Z. z.
§ 15 Predchádzanie
(5) Vodič nesmie predchádzať, d) ak vodič pred ním idúceho vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy vľavo a ak ho nemožno predísť vpravo podľa odseku 1, prípadne ak ho nemožno predísť v ďalšom voľnom jazdnom pruhu vyznačenom na vozovke v tom istom smere jazdy,
03.07.2020 - 20:02:58
13
No ja ak odbočujem doprava (UK) na frekventovanej ceste mimo mesta, kde chodia autá rýchlo, tak pokiaľ ide za mnou aj oproti autá, zastavím na krajnici a prejdem keď je cesta voľná. Nie som samovrah, aby som ostal stáť v strede cesty kým prejdú oprotiidúce autá. Auto idúce za mnou ma registruje, keď vystrčím hnátu. Ale ak ide oproti veľa áut, zozadu sa môže prirútiť auto, ktorého vodič nemusí zaregistrovať cyklomagora stojaceho v strede cesty.
03.07.2020 - 22:35:16
01
matrinn Ok dobre som tonapisal :-)
Nie ziaden flame, mas samozrejme pravdu vo vsetkom co pises. Vela veci je povolenych a z mojho pohladu nie rozumnych. Ale z tvojho samozrejme moze byt. Pre nikoho moze byt splav Maleho Dunaja na 3. kralov super napad. Pre ineho to je hazard zo zdravim lebo voda ma par stupnov nad nulou a zivotnost plavca v nej, ak nedostane hned infakt, je radovo desiatky sekund, Ale kamarati chodia a tesia sa ze su vonku, ja pockam na teplejsiu vodu. Co je OK pre jedneho nemusi byt pre druheho. Ja som lan napisal svoju filozofiu a napriek nej som sa zatial v zdravi a bez urazov dosil dost visokeho veku. A ver mi, nudny zivot nevediem.
K tvojmu: Možno tiež napíšeš, že v prípade 8kg vs. 2t mi budú paragrafy v zákone "***** platné". Budeš mať pravdu. No ak by k takejto kolízií niekde naozaj došlo, a ty by si napísal o cyklistovi, že tam NEMAL JAZDIŤ, namiesto toho, aby si napísal o vodičovi, že ho NEMAL PREDCHÁDZAŤ, považoval by som tvoje vyjadrenie za jednostranné, neodborné, nespravodlivé a dosť cynické.
Dam ti protiotazku, ak po tme setnes dieta v ciernom na ceste oznacenej C 12 - cestička pre vyznačených užívateľov lebo sa mota kade tade a vobec neberie ohlad na nejakeho cyklistu co prave testuje svoje FTP tak povies co?
Zakon nie je dost presny a nevie popisat kazdu situaciu, chrani rovnako adepta na dravinovu cenu, ako slusneho a ohladuplneho obcana.

Zigo Dakujem, myslel som ze je niekde nico speci o cyklistoch.

Za mna je to ako pise Joe70 Ak sa je premavka taka, ze nemozem prjst bez toho aby auto muselo brzdit aleob sa mi vyhybat, tak tam neleziem. Raz mi instrukoto jazdy na motorke hovoril, chces sa dozit penzie, ser na predpisi jazdi ako neviditelny. To nebola referencia k porusovani zakonu ale ze ak si na hlavnej je ti to na .... ak ta vodic na vedlajsej nevidi a preti chod len ak ta bud videl a vidis ze kvoli tebe spomaluje, alebo ak prejde krizovatku dost rychlo na to aby ta netrafil ani keby plne akceleroval a snazil sa ta trafit. To sa da aplikovat aj na bike, ser na to ci mas pravo, ak ta nevidia je ti to na ... Preto jazdi tak, ako by si bol neviditelny a budes jazdit bezpecne.
03.07.2020 - 23:03:19
01
Vidím že Kenaiove názory nie su moc populárne, ale chalan má fakt pravdu. V konečnom dôsledku je každému jedno, kto má na čo právo - najvyššiu prioritu má predsa prísť domov z výjazdu živý a zdravý. Ak kvôli tomu musím využiť cestičky, ktoré nie sú určené na bicyklovanie, radšej to urobím, ako by som sa stal súčasťou nehodovej štatistiky. Ono darmo, na ceste netreba dávať pozor len na to či dodržujem pravidlá já, ale aj či ich dodržujú všetci ostatní, a keď jediná deformačná zóna som ja, tak namiesto toho aby som zvládal situácie, kde môže prísť k nehode, sa týmto situáciám úplne vyhnem.
04.07.2020 - 14:26:48
13
pozdravujem toho paka ktorý dnes o 17:15 vyletel z lesa na Bankove na asfaltku rovno mne pred nos a potom preletel okolo dvoch dievčat tak že z ich výrazu som vydedukoval že si od zľaknutia možno aj cvrkli...aj toho druhého v svetlozelenom tričku čo na MTB na križovatke Komenského-Watsonova zrejme z diaľky videl že ešte svieti zelená na prejazde a tak to rozpeckoval že jeden starší chudák na bajku sa mu musel vyhnúť s tým že buchol do stĺpa...niektorým to slnko asi pripieklo mozog...
09.07.2020 - 19:07:11
01
Tolko k jazdeniu po viacprudovych cestach. Vodic ocividne cyklistu v lavo necakal.
https://www.facebook.com/KRPZBA/posts/969265850162612
17.07.2020 - 01:05:06
00
Citujem komentar z diskusie: "Mam krátko vodicak. Ak vidím cyklistu ďaleko od neho. Nemaju vestu prilbu. Ešte idú po strede cesty."

Takze co som tu cital nejaky clanok, co tu ktosi zdielal v poslednych dnoch, je na tom asi nieco pravdy, ze ked sofer vidi, ze cyklista nema helmu a ine prvky, vyhne sa mu skor vacsim oblukom.
17.07.2020 - 08:37:40
01
keyboard_arrow_up