To porovnanie s bankou je nezmysel.
Ked urbar postavi v lese nelegalne lesnu cestu, ma biker na nej dostat pokutu?
http://www.lesmedium.sk/o-com-sa-pise/lesne-cesty-postavili-nelegalne
06.08.2020 - 16:13:42
02
GeorgeWH Logika, nelogika taku mame legislativu. V urovni ocharny 2 je zakazana jazda volnym lesom, jazdit mozes po cestickach a cestach. Ako mas ako jazdec rozoznat legalny a nelegalny trail ? To ziadna legislativa neudava. Cize ak je tam vyjazdeny trail, nemozes vediet ze je nelagalny. Pre teba je to cesticka v 2 stupni oachrany cize jadit mozes. To iste plati o zvazniciach, po tazbe dreva, bezne su "nelegalne" lebo nemaju statut cesty, ale ako ich maz poznat ? Cize ak je tam cesta chodnik .... mozes po nej ist.
06.08.2020 - 16:18:19
02
Nie je to presne tak ako pises. V zakone sa spominaju lesne cesty a znacene trasy. Otazne je teda skor co je lesna cesta a co znacena trasa, samo vyjazdenie ilegal trailu na to aby si uvazoval nad tym ci sa tam moze jazdit legalne nestaci. Skor treba rozmyslat nad tym kedy trasa znacena a kedy nie. Ked je to v mape? Ked je tam turisticka znacka? Ked je tam naucny chodnik? Ked to turisti oznacia reflexnymi stvorcekmi? Ked je to znacene nahodnym okoloiducim? ... atd atd. Potom co je trasa? Je v tom bordel ale nie az taky ako si poniektori myslia.
06.08.2020 - 17:16:47
00
Kenai napísal:
GeorgeWH Logika, nelogika taku mame legislativu. V urovni ocharny 2 je zakazana jazda volnym lesom, jazdit mozes po cestickach a cestach. Ako mas ako jazdec rozoznat legalny a nelegalny trail ? To ziadna legislativa neudava. Cize ak je tam vyjazdeny trail, nemozes vediet ze je nelagalny. Pre teba je to cesticka v 2 stupni oachrany cize jadit mozes. To iste plati o zvazniciach, po tazbe dreva, bezne su "nelegalne" lebo nemaju statut cesty, ale ako ich maz poznat ? Cize ak je tam cesta chodnik .... mozes po nej ist.


Na pohyb v chránených územiach slúžia oficiálne mapy, napr. VKÚ Harmanec a ak tam cestu nenájdete, tak vždy existuje informačné centrum každého chráneného územia. Istotou sú značky SCK, ktorý značenie konzultuje s ochranármi a ostatnými dotknutými organizáciami.
06.08.2020 - 17:32:18
00
vran Ano snazil som sa to zjednodusit. Vychadzal som z vykladu pravnikom co tu raz publikoval MTBiker.sk. Ale zhodneme sa ze je v tom bordel. Za mna osobne som to uzavrel tak, ak je trail, cesta vyjazdeny tak, ze je jasne, ze nejdem po cesticke od srniek, nie je tam zakazova znacka a som v max 2. stupni ochrany, kludne idem. Ak by ma niekto chcel postihnut bude tahat, za tak kratky koniec, pri sucastnej legislative, ze mu to za dokazanie takeho priestupku nebude stat. Samozrejme 3-5 stupen ochrany je nieco uplne ine tam nechodim mimo znaceny turisticky chodnik ani na peso. Otazkou je ako si mas odskocit ? Bonton hovori 100m od chodnika, zakon, ze ho nesmies opustit.... :sweat:

bicycletour VKU Harmanec su perfektne mapy, akurat tak torcha nedostupne a posledne vidania su tolko rokov spat ze su totalne nepouzitlene. Viem co hovorim mam ich vsetky vratane atlasu. Ten problem je viac ci menej s kazdou papierovou mapou. Infocentrum... to je v najlepsom pripade teoria. To vyzaduje ze nastup je z typickeho miesta cez vikend v beznom case..... A ako sa budete bavit o nejakom chodniku niekde ci je legalny alebo nie... no to si tiez neviem celkom dobre predstavit oni poznaju tak max oficialne trasy cykloturisticke a turisticke. O zvazniciach nemaju ani zdani a tak isto o roznych inych chodnikoch. To ze sa nejdna o C znacku, alebo turisticku znacku, este neznamena, ze po tom nemozes jadit. (v 2 stupni samozrejme)
06.08.2020 - 18:34:44
00
OK, beriem spat Harmanec sa zda ze ozil. Kd som pred rokom zhanal jednu mapu od nich musel som ju objednat z ciech, ale zda sa ze teraz nieco naozaj zacali robit. Este aby to bolo v distribucnej sieti. Otazkou ale ostava ci cesta zakreslena vo VKU mape je automaticky legalna. Neviem ci by to obstalo.
06.08.2020 - 18:54:56
00
Inak...tie mapy sú aj v online verzii:
https://www.vku-mapy.sk/mapy-online/
06.08.2020 - 19:29:32
20
No neviem, dávnejšie som sa na zákony pozeral a jazda bikom v 2. a vyššom stupni je často nelegálna, aspoň ja si tak vykladám zákony, keďže tu neplatí všeobecný lesný zákon, kde je dovolené jazdiť po lesných cestách a značených trasách (je jedno či turistických alebo cyklotrasách). Celá Biela Orava je jedno veľké CHKO. Ide o to, či aj lesná a poľná cesta je účelová komunikácia, to neviem jednoznačne...

Druhý stupeň ochrany
(1) Na území, na ktorom platí druhý stupeň ochrany, je zakázané

a) jazdiť a stáť s motorovým vozidlom44) motorovou trojkolkou, motorovou štvorkolkou, snežným skútrom alebo záprahovým vozidlom, najmä vozom, kočom alebo saňami, na pozemky za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty a miestnej komunikácie, parkoviska, čerpacej stanice, garáže, továrenského, staničného alebo letištného priestoru,

b) jazdiť na bicykli, trojkolke, kolobežke alebo samovyvažovacom vozidle na pozemkoch za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty, miestnej komunikácie, účelovej komunikácie45) a vyznačenej cyklotrasy,


ÚČELOVÉ KOMUNIKÁCIE
§ 22

Účelové komunikácie
(1) Účelové komunikácie slúžia spojeniu jednotlivých výrobných závodov alebo jednotlivých objektov a nehnuteľnosti s ostatnými pozemnými komunikáciami alebo komunikačným účelom v uzavretých priestoroch alebo objektoch.

(2) Pre povolenie stavby účelovej komunikácie platí ustanovenie § 16.

(3) Účelové komunikácie sa členia na verejné a neverejné. Účelové komunikácie v uzavretých priestoroch alebo objektoch sú neverejné. Verejnú účelovú komunikáciu môže príslušná obec vyhlásiť za neverejnú len so súhlasom jej vlastníka.
06.08.2020 - 20:00:41
00
https://www.mtbiker.sk/clanky/1035/ako-dalej-s-jazdenim-v-lese.html
06.08.2020 - 20:26:52
00
milos21 napísal:
Celá Biela Orava je jedno veľké CHKO.

Nie je. Tam uz aplikovali novinku - zonaciu
https://www.mtbiker.sk/forum/post1405054.html#p1405054
https://www.mtbiker.sk/forum/post1405235.html#p1405235

Zakon je pisany nejednoznacne - polovnicky lobisti sa snazili vyhnat plebs z lesa. Kazda zaujmova skupina ma sebe vyhovujucu interpretaciu, rozhodne az sud. V globale po lesnych chodnikoch v CHKO jazdit, ale v pripadne pripomienok to zbytocne nehrotit.
06.08.2020 - 21:13:02
00
Zonácia je mi jasná, mne išlo len o ten 2. stupeň...
06.08.2020 - 21:35:07
00
Účelové komunikácie
(1) Účelové komunikácie slúžia spojeniu jednotlivých výrobných závodov alebo jednotlivých objektov a nehnuteľnosti s ostatnými pozemnými komunikáciami alebo komunikačným účelom v uzavretých priestoroch alebo objektoch.

otázka je, čo je účelová komunikácia v lese. snažil som sa to dopytovať aj na príslušnom oddelení a ani tam nie je jednoznačná odpoveď. je to aj zvážnica v lese?
07.08.2020 - 08:28:18
00
pre zaujimavost: tu je jednoznacne riesenie: https://www.facebook.com/chkomalekarpaty/posts/2965294433579542

K ostatnemu, jazda v 2. stupni po ceste po nelegalnom taraly je tak v najhorsom priestupok. Jeho dokazovanie je vdaka nejednoznacnej legislative na tolko komplykovane, az nemozne, ze neverim, ze sa do toho niekto pusti. Aspon pokil viem nikto nic take este ani neskusal. Ak by ma niekto skusil pokutovat v 2. stupni za jazdu po nejakej cesticke, povime mu jedine. "Nesuhlasim s riesenim priestupku v blokovom konani." Musi to posunut na spravne a odtial to musi ist na prokuraturu.... neriesitelne v sucastnej legistaive. Riesi sa 5. stupen a aj tam maju problem nieco vyrisit,...bohuzial.

Tak ci onak, je to cele capina. Ja sa povazujem za velmi proekologickeho, ale vykazat bicykel z 2. stupna len na znacene cyklotrasy je padnute na hlavu. Zakazat jazdu volnym lesom, OK. Samozrejme vo 3-5. nema bike co hladat to suhlasim. Tam by sa mal aj clovek na peso chovat ako v divadle, potichu pokorne pozerat a nerusit. Druha vec je, ze nase prirodne rezervacie su ako morske prasa. Ani morske ani prasa. Ale to je uz o inom.
07.08.2020 - 13:55:36
02
kenai - to vypada ako pri Kopaci, ta fotka luky s elektrickym vedenim a novou tabulkou o zakaze.
tadial bezne jazdievam, uz niekolko rokov. A nielen ja, ludia tam chodia na bicykloch k jazeru.
hlavne ze par metrov vedla si niekto normalne ohradil cast tej luky a postavil tam salas, a ovce a kozy sa chodia past na celu tuto luku. Uz ma tam raz nahanal aj ich velky psisko.
A samozrejme hlavne ze kusok odtial stavaju novy dialnicny most, dali dole kopu stromov a znicili Biskupicke rameno.
No hlavne ze tam zakazali bicykel, to je to spravne riesenie
07.08.2020 - 14:33:12
02
Panský diel a Kopáčsky ostrov sú v 4. resp. 5. stupni ochrany. Ovce a kozy spásajú náletové dreviny, aby sa mohli zachovať vzácne orchidey a ďalšie chránené rastliny.
Príloha:
mapy.png
07.08.2020 - 14:58:33
01
keyboard_arrow_up