Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Tiež mám podobný problém, predpokladám, že problém je nehomogenne mletie
Zobraziť komentár 11.08.2020 - 22:13:48
00
Presne na takéto praženia bol vyvinutý ... svetle , na filter , nordickeho štýlu a ty sa rozhodneš robiť espresso . Zober Max , nie drogy 😂 ... 20 gramove VST éčko plním na 20,6 gramu , PI 10-15 sekúnd , za 25 sekúnd mám von 30-33 gramov pri 93 stupňoch . Schválne ak máš spomenutú aktuálnu Gardellinu , vyskúšaj . Ja mám na hovno na takéto fičúriny kavovar , chcelo by to Minu, Slayer , LR24 alebo niečo podobne . Možno aj R9 by postačila , ale aj tak sú tie extrakcie s Maxom výborne 👍 . Mal som pri jeho predobjednavka k*rva šťastie . Vypredaný bol do niekoľkých sekúnd . Ja som ho uchmatol za 15-25 sekúnd . Neviem presne . Niektorí na neho čakajú už 3.predobjednavku - teda 1,5 roka a nic ... mali aj tentokrát smolu . Alebo mi niečo dopomohlo ... aj take teórie sú na rôznych fórach 🤫 .
Zobraziť komentár 11.08.2020 - 22:14:16
00
Ináč danyH mnohí nedajú dopustiť na tieto EPHQ 14 gramovky . Denis ich dáva zdarma k Maxom ako basket , s ktorým to “ ide “ aj pre menej skúsených , s slabším vybavením a na svetle praženie . Aj k Londinium R mi taký pribalil Reis a shoty idu skutočne konzistentnejsie , stabilnejšia a kvalitnejšia extrakcia aj pri problematickejsich kavach / aj starších vysušených zrnach / .

https://www.espressoparts.com/espresso-parts-hq-14g-ridgeless-style-double-portafilter-basket
Zobraziť komentár 11.08.2020 - 22:20:38
00
ja sa opytam ak mozem, neviem ci mi niekto poradi to co potrebujem ale tak skusim
mlyncek rocky, kavovar silvia, ale ved to viete
potrebujem nieco do coho budem mliet 14-15g max na espresso cca 30-35g
aktualne mam basket od lupera IMS Barista Pro - 12g (12-15g) H22
problem je ze do neho musim davat 17,5-18,5 pri mleti na druhom dieliku (asi z 30 ci kolko ich tam je) aj tak to dava viac gramov
a to uz sme upravovali prazenie s praziarom lebo predosle bolo prilis svetle (prilis pre mlyncek, nie pre mna) a musel som tam davat cca 19-20g na prvom dieliku a aj tak nemam medzeru medzi utampovanou kavou a sprchou (diera v puku od srobu co drzi sprchu)
na vymenu kavovaru aktualne nie su financie (nie ani na bazar)
mozno to inak ako vymenou mlynceka nejde ale tak mozno niekto vie o nejakom inom baskete ktory by som vedel pouzit

dakujem
Zobraziť komentár 12.08.2020 - 10:07:56
00
Z popisu nevyplyva, aky tvar sitka mas (konicky single, ci valcovy double). Ked mas double sitko vysky H22 a je ti male, pozri po vyssom, napr. H24.5 alebo H26.5
https://www.pressicko.sk/sitka-a-sprchy/precizne-ims-sitko-do-paky-double/
alebo po VST miske 15g.
Zobraziť komentár 12.08.2020 - 11:21:19
00
Ja som to pochopil, že chce na menší objem namletej kávy....
Zobraziť komentár 12.08.2020 - 11:28:17
00
v podstate oboje, aj menej kavy aj aby to bolo nizsie
H24.5 a H26.5 asi vyriesi tu medzeru medzi sprchou ale neviem ci vyriesi mnozstvo kavy ktore je nutne namliet aby to dobre tieklo
tvar takyto
https://forumfoto.mtbiker.sk/800/63116_o-kave_5bf6dadd1f7f8.jpg
https://forumfoto.mtbiker.sk/83653_o-kave_5bbd933af30cd.jpg
Zobraziť komentár 12.08.2020 - 11:30:03
00
No ked mlyncek uz nezvlada jemnejsie mletie, mozes to riesit jedine vacsim plnenim misky (viac kavy, vacsie sitko, aj kvoli dostatocnej medzere ku sprche) - nestretol som sa totiz s tym, ze by nizzsie misky mali aj mensi pocet dierok, co by bolo riesenim (menej kavy stejneho (hrubsieho) mletia).
Príloha:
IMS misky.JPG
IMS misky.JPG 73.62 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 12.08.2020 - 11:40:55
00
Problem nie je taký jednoduchy ako zdá a zdalo aj mne , pokial som sa do problému nezaj*bal hlbšie . Z casti je to pravda , že limity mlynca sa supluju vyšším kosikom , ešte jemnejším mletím ako najjemnejšim ? a plnením až po popicný okraj basketu ... niektorí tam je*bu až za okraj . No a teraz toto : kontakt sprchy a saturovaneho puku je dvojsecna zbraň . Síce sa ti sem tam s Božou pomocou podarí dobrý shot , no mnohokrát tam nadzigáš toľko kavy a takej hrúbky mletia , že pravdepodobne nastane jeden zo scenárov : 1. Nič ti netečie alebo zrobis prudko overextrakcnu nepitnu kkcinu . 2. Zrobeš sebe kanáliky a underextrakcion . Musíš si uvedomiť že na správne prevedenu extrakciu je potrebné dodržať rovnomerný tlak vodného stĺpca pôsobiaci na komplet celu plochu puku . Ak dáš plnenie kavy nad limity basketu v snahe zvýšiť výšku puku aby si zachoval konštantný prietok celým pukom , dôjde ku kontaktu puku ktorý sa “napije “ vodou a expanduje do výšky s otvormi na sprche . Potom už nemáš jeden konštantný tlak na plochu , ale niekoľko rôznych “ Strekov “ zo sprchy pôsobiacich nerovnomerným tlakom na puk ... a je vymaľované . Ja doporucujem na zvládnutie ten košík čo som tu pridaval . Je najvhodnejší , najlacnejší na zvládnutie “problému “ menej kvalitného mlyncu a svetlejších praženia . On sa sa totiž nechová ako VST a IMS košíky ktorymi preteká voda ako v “ sprche “ , ale ako tok vody v “lieviku “ . No to zúženie nie je však take extrémne ako v košíkoch : BaristaPro a iné nízkoobjemové košíky od IMS . A ešte údajne ma aj menšie džúrky ? ...
Zobraziť komentár 12.08.2020 - 12:12:19
02
Teraz som zrobeu Gardelli Shantawene Village Etiopia 91,25 SCA . IN 21 gram/OUT 30 gram / 25 sek . Žiaden kanál , konzistentný puk , komplet saturovaný , bez kontaktu s sprchou

Prílohy:

ECB1627E-E704-487B-AEA0-D0CC62ACB593.jpeg
ECB1627E-E704-487B-AEA0-D0CC62ACB593.jpeg 859.81 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

47E4B005-9B27-41AA-BC13-4118C00C204D.jpeg
47E4B005-9B27-41AA-BC13-4118C00C204D.jpeg 768.2 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

2D9E128B-A3A7-42D7-9899-6BFB13451CF1.jpeg
2D9E128B-A3A7-42D7-9899-6BFB13451CF1.jpeg 449.47 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

8ADF7968-2158-4732-9FCF-C4E60156B284.jpeg
8ADF7968-2158-4732-9FCF-C4E60156B284.jpeg 868.01 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

5EB2079B-B837-436D-BC3D-0A7A55CF70CA.jpeg
5EB2079B-B837-436D-BC3D-0A7A55CF70CA.jpeg 453.58 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 12.08.2020 - 12:37:41
02
arrow_leftpeterg napísal:
No ked mlyncek uz nezvlada jemnejsie mletie

mlyncek zvlada podla stupnice este 1-2 dieliky ale neviem ci je to este dobre
homogenita toho co vypadava je uz taka vseliaka a namliet 15g trva kludne aj viac ako 30s

este jedna otazka co mi chodi po hlave
vzdy pred pripravou kavy davate cerstvu studenu vodu alebo ju nechavate v zasobniku (ti co maju pripojeny vodovod toto neriesia)?
pride mi to take divne ked naplnim 2l vody a tu miniem az na vela kav tj sa ta voda stale zohrieva cely den (zapnutie/vypnutie kavovaru mam cca 6,30-18,00) nasledne ochladne a na dalsi den to iste. po tyzdni teda neviem aku kvalitu moze ta voda mat.
Zobraziť komentár 12.08.2020 - 13:09:09
00
Poraďte, kam na dobrú kávu. Lokality: Prešov, Kysak, Kráľovany, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Trstená...
Vlastne, Kysak viem, tak ten zbytok...
Zobraziť komentár 12.08.2020 - 13:13:54
00
ružomberok - caffe passé, pripadne central caffe, mikuláš - aurelica, karma coffee
Zobraziť komentár 12.08.2020 - 13:17:29
00
Presov - Dublin cafe
Zobraziť komentár 12.08.2020 - 13:30:04
01
arrow_leftscarinko napísal:
......
este jedna otazka co mi chodi po hlave
vzdy pred pripravou kavy davate cerstvu studenu vodu alebo ju nechavate v zasobniku ......

Používam Dobrú vodu, do zásobníka lejem pol fľaše, keď je už málo opäť pol fľaše. Espresso si doma zvyčajne robím iba ja, to znamená 2x denne.
Zobraziť komentár 12.08.2020 - 14:37:03
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up