Zdravím, kúpil som tieto platničky:
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/brzdy/brzdove-platnicky/shimano-platnicky-resin-s-chladicom-l03a-dura-ace-ultegra-105-grx.html?itm_medium=forum#otazky
lebo mi kvílila brzda, stále však problém pretrváva pri nižších rýchlostiach. Už som to skúšal aj odmasťovať a čistiť aj platničky, aj kotúč, ale stále to isté. Zadná sa zahryzne a počujem tichý šuchot - krása aj v rýchlosti aj pri pomalej jazde, pri prednej pri vyšších rýchlostiach všetko ok, ale keď už idem zastavovať tak to vydáva neznesiteľné pazvuky. Nejaké riešenie? Metalické by to tiež robili? Alebo mám zmeniť kotúč? Bike nemá najazdené veľa, aj tie predchádzajúce doštičky boli relatívne nové.
Ide ma z toho vyrútiť...

Vďaka!

    20.08.2020 - 15:13:41
    00
    Priliehaju tie platnicky o kotuc rovnako alebo jedna strana skor ako druha?
    20.08.2020 - 15:21:29
    00
    roman_ Aktuálne trochu áno.
    Každopádne, nech to skúšam štelovať akokoľvek, vždy mi to kvíli.
    Hovorím hlavne o situáciach keď som na biku a idem zastaviť a zosadnúť. Musím brzdiť zadnou brzdou aby sa na mňa zrazu neotočili všetci naokolo.

    Inak skúšal som to aj chlapcom do servisu zaniesť, ale stále ani po vela vela prebrdzených km sa to nezmenilo.

    Vidím, že si z BB - aj ja som, nevedel by si sa mi na to za nejakú úplatu pozrieť?
    20.08.2020 - 15:31:06
    00
    roman_ aha myslíš keď zatlačím brzdu či priliehajú rovnako?
    Neviem presne povedať, pri týchto obloženiach sú dosť malé tolerancie a nemám to vôbec v oku aby som to mohol posúdiť.
    Keď som kontroloval piesty tak išli viac menej súbežne.
    20.08.2020 - 15:34:41
    00
    ano, myslel som to tak ako popisujes. Ked stlacis brzdu tak vidis, ci netlaci jedna strana skor ako druha. Prejavuje sa to napr. aj tym, ze malinko vyhne kotuc. To bude potom vydavat ten neprijemny zvuk. V mensich rychlostiach, kedy sa ta filharmonia stiha rozozvucit. Pri vyssej frekcencii to uz pravdepodobne nevadi.
    Predpokladam, ze problem bude v nespravne nastavenom prasiatku. Ak sa nemylim, alebo iny sem neda inu skusenost, tak vykrutit skrutky, vybrat strmen, roztiahnut platne, zalozit ho naspat, pobrzdit - potocit kolesom, dotiahnut, ... mozno parkrat opakovat, docentrovat, aby kotuc necinkal .. a nasledne otiahnut ako treba (idealne momentakom). Kde si s tym bol v servise, ze si s tym nevedeli radi? Neverim, ze by si s tym taký Peter K v bikepro nedal rady za par minut. Prípadne Peter K. (sranda, ake zhodne mena, ale ide o ineho :)) v Trekbb.
    Viem sa na to pozriet aj ja ale do bud. tyzdna si cas nenajdem :(
    20.08.2020 - 15:42:01
    00
    roman_ dik za odpoveď. Skúšal som už aj stelovať prasiatko, aj ho čistiť. Ešte mi napadlo, či nemôže byť kontaminované a či sa nejako nekontaminovali aj nové platničky brzdným olejom.

    Dneska večer sa na to ešte pozriem a plánujem skúsiť metódu s tvrdým papierom ktorý dám okolo kotúča a docentrujem to tak.

    Nejdem robiť zlú reklamu, pretože možno je to iba moja vina, tak nejdem písať kde som bol v servise, lebo bol chalan milý a aj mi odstránili iný problém o ktorom som nevedel.
    20.08.2020 - 15:51:36
    00
    Teoreticky ano, ale pri zdravej brzde nema preco unikat olej. Predpokladam, ze valceky nevybehli. Jedine ak si platne pochytal mastnymi rukami ak si pred tym robil udrzbu. Keby boli mastne, tak vystriekat cisticom brzd, vykefovat ... a teoreticky ich mozes opalit nad plamenom (ale to len ako posledna moznost, ze sa zbavis poslednej zazratej mastnoty na vyskusanie, potom na tom uz asi velmi nejazdi). Ak nie su platnicky spinave, bude to len v nedocentrovanom strmeni. Daj vediet, ako si pochodil. Chce to trpezlivost a nervy.
    20.08.2020 - 16:03:39
    00
    Mne to robilo, keď som mal zaolejované platničky/kotúč. Dobre si odmastil kotúč, keď si menil platničky? Skús prípadne prehodiť kotúče aj platničky z prednej a zadnej bzrdy, či to niečo zmení.
    20.08.2020 - 16:51:11
    00
    marcels odmastil som ho, no možno nie dostatočne.
    Potom neskôr som dobre odmastil aj kotúč aj platničky, ale stále to pretrváva.

    Takže ak je to mastnotu, tak tieto platničky nové už budú asi tiež na odpis, však?
    20.08.2020 - 17:04:42
    00
    Mne to robilo, keď sa mi dostal olej a bordel na platničky. Skúšal som smirgel, odmasťovanie isopropylom, nepomohlo nič, až výmena platničiek.
    20.08.2020 - 17:12:43
    00
    Tak včera som to rozobral a vyčistil som to Sanytolom, poriadne vykupal v 99 alkohole s benzínom a poskladal.
    Bol som to skúsiť pred dom a problém je (zatiaľ) preč.
    Takto to ale bolo aj pri výmene platničiek a po dlhšej jazde to zase začalo pískať, takže zajtra sa pôjdem povoziť 50+km tak uvidíme. Držte palce! 🤞
    21.08.2020 - 08:56:40
    00
    Cauko.Reagujem na problem,ktory si popisoval sice davnejsie,ale mna to trapi teraz.Ako si pochodil,co ti nakoniec pomohlo?Ja som uz vsetko precizne odmastnoval,vymenil som kotuc aj platnicky,nastavoval strmen...a sprava sa to rovnako ako popisujes.Dakujem za odpoved
    28.06.2023 - 17:21:58
    00
    martinbelko79 napísal:
    Cauko.Reagujem na problem,ktory si popisoval sice davnejsie,ale mna to trapi teraz.Ako si pochodil,co ti nakoniec pomohlo?Ja som uz vsetko precizne odmastnoval,vymenil som kotuc aj platnicky,nastavoval strmen...a sprava sa to rovnako ako popisujes.Dakujem za odpoved


    Ahoj... Vieš čo mi pomohlo? Kúpil som nejaký odmastovac v spreji, ten som do takej malej krabičky plastovej vystriekal asi štvrtinu a ponoril do toho brzdove platničky.

    Potom som platničky trochu vysmirgloval jemným smirglom. A opäť odmastovaci kúpeľ.

    Prasiatko som spoločne s tým roztokom vyčistil a odmastil, montpakami trochu roztlacil piestiky.

    Zložený kotúč som som tiež dakto vykupal v tom roztoku.

    Potom som chytil do grill pinzety kotúč a položil ho na plynový sporak - stačí mu fakt iba chvíľa a hneď je celý rozpálený, takže s týmto opatrne!

    Všetko som zamontoval nazad a bolo po probléme.
    28.06.2023 - 18:36:09
    00
    keyboard_arrow_up