Kategórie
Bike-techTi, co kazia meno normalnym cyklistom # cestná cyklistika # komunita # cyklodoprava # skúsenosti # poradenstvo # diskusia # jazda v teréne
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2208060219281939&id=1025467950874511
posledný komentár: 5. 7. 2023 o 16:53
posledný komentár: 21. 3. 2014 o 15:44
-6% BMC Teammachine SLR01 TWO bicykel, carbon/white, redakčný bicykel
10 999 €
-6%
MOC 12 999 €
Výpredaj -22% BMC Teammachine SLR SIX bicykel, neónová červená/čierna
2 099 €
-22%
MOC 2 999 €
Výpredaj -10% BMC Teammachine SLR FIVE bicykel, arctic silver/black
3 799 €
-10%
MOC 4 499 €
Novinka -15% Giant Propel Advanced 1 bicykel, lcicle white
3 549 €
-15%
MOC 4 399 €
Novinka -16% Superior RR 9.4 bicykel, gloss red/white, poškodená pravá kľuka
2 059 €
-16%
MOC 2 449 €
Novinka -8% BMC Teammachine R 01 TWO bicykel, arctic silver/neon red
10 999 €
-8%
MOC 12 999 €
-31% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, biela/čierna, poškriabaný
949 €
-31%
MOC 1 379 €
-38% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, carbon/strieborná
999 €
-38%
MOC 1 609 €
-33% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, čierna/strieborná
999 €
-33%
MOC 1 489 €
-28% Sharvan City 3 speed 18 skladací bicykel, multicam/strieborná
999 €
-28%
MOC 1 609 €
Jazdim samozrejme aj cestami bez krajnice, napriklad na Zahori alebo po Devinskej ceste.
Na tej Devinskej by urcite mali spravit oddelenu cyklotrasu, bohvie kedy sa toho dockame. Alebo aspon keby ju celu opravili, nech sa da jazdit uplne po jej okraji.
Zrejme si prehliadol otazku na ktoru som odpovedal. Otazka bola
som narazal na to, ked sa napichnes hlavou na konar
Par storoci ich urcite nemame, mozno jedno. Ale ako to suvisi s reakciou cokupit fakt netusim...
lapaloma Ten predpis doverne poznam, ale potom mozu zrusit vsetky dopravne znacky obmedzujuce rychlost. Ja som za. Definici je jednoducha. Ak si sposobil nehodu a nahodu si pri tom dodrzal povolenu rychlost tak ta dodrbu, ze si neprisposobil rychlopst stavu vozovky a dopravnej situacii. Proste pravidlo na vine je vzdy vodic.Tipicky ked si odtrhnes napravu na neoznacenom vytlku a zvalis zvodidla. Ale ako vravim ja to beriem, ale potom ma nepokutujte ze som isiel niekde inak ako je na tabuli.
A v tomto konkretnom pripade, ani jedno decko som nezrazil, ani psa, ani cyklistu, ani macku, ani uzovku ani korculiarua, ani chodca. Proste nic zive, za 30 rokov co bikujem. Cize zjavne rychlost podminkam a stavu vozovky prizposobujem. Vinimkou nie je ani ked idem 45km/h.
Zato ma jedno dieta zrazilo ked som stal a raz do mna za letu narazil nejaky operenec. Ale ja som bol z prava a on isiel nepomerne rychlejsie, nemal prilbu a vysiel na cyklotrasu z miesta mimo vozovku (strom), na moju obranu. Zrazku zrejme zvladol bez ujmy, lebo sa odrazil a letel dalej.
Scarinko: Nechcem to zľahčovať, ale fakt si už dávaj pozor. Neviem, prečo si padol, ale hlavne je zle, že na hlavu. Čítal som dávnejšie štúdiu, že ľudia, ktorí nosia prilbu, sú náchylnejší pri páde si nechrániť hlavu a naozaj silno si ju buchnúť o zem alebo strom (inú prekážku). Nejako pri nosení prilby podvedomie menej chráni hlavu.
Nejdem tu v žiadnom prípade vyvraciať benefity prilby. Niektoré cyklistické dusciplíny ako jazdenie trailov, dh, enduro, by bola asi čistá sebevražda bez prilby. Len táto doba je naozaj zaujímavá, ako sa aj z minimálnych vecí robí slon. X tetiek a ujkov tu denne chodí na bikoch do obchodu. Majú prilbu? Nemajú. Vadí? Nevadí. Samozrejme, ak niekto z nich chce mať, tak si ju dať môže. Ja napríklad aj lyžujem bez prilby. A to zrovna pomaly nechodím a kľudne čierne zjazdovky. Proste v dectve sme nemali prilby a naučili sa padať. A súhlasím s tvojím názorom na nečakané pády. Tie sú najhoršie. Aj na lyžiach som mal najväčší úraz v pomalej rýchlosti, keď som to nečakal a vypla mi lyža. Chránil som si automaticky hlavu a odnieslo to rameno. To je poučenie, že pri týchto činnostiach by bolo dobré,sústrediť sa vždy...
Este ma velmi zaujal postreh
Presne to sa snazim ludom hovorit, ale je to psychologicky aspekt, ked ides pomaly neudrzis pozornost mozog nerad robi nudne podla neho zbytocne veci. Je to ako ked ratas ovce aby si zaspal. Alebo ked mas strazit nejaky objekt a civiet celu noc do tmy. Je dokazane, ze pri pomalej jazde v kolone vodici velmi rychlo upadaju do stavu kedy su myslienkami ulne inde a auto vedu podvedome automaticky. (pripad prides uplne inde a podobne) Preto sa vzdy smejem, ked niekto povie dajte tam 50, alebo plnu ciaru, bude menej nehod. Ano, pridas cas na reakciu, ale brutalne predlzis reakcnu dobu. Jediny raz som narazil na niecom do stojaceho auta. Bolo to na babete, ked som isiel 10km/h a pozeral po dovroch ci su kamarati vonu. Isiel som tak pomaly, ze mi ani nenapadlo pozriet znovu do predu, ked som presiel 50m a medzi tym vycuval sused na cestu. No mal som 16 dnes by sa to nestalo.
Moje pady boli tak rychle a necakane ze by si nesihol dat dole ani ruky z riaditok.
Preco? To je tazke. Prvy bol kombinaciou unavy, podcenenia, dazdu a mozno este niecoho proste mi uslo predne na mokrej kolajnici ktora bola pomerne vysoko nad urovnou asfaltu
Druhy bol v podstate tie moja chyba aj ked trochu ovplyvnena druhou osobou. Jazdec predo mnou nahle zmenil smer ked som uz zacal predbiehaci manever a ako som sa vyhybal tak sa mi dostalo predne do kolajnice po smere a mna katapultovalo k zemi. Ja som rad ze mam helmj vzdy lebo mi vela krat zachranila zivot. Uz davnejsie aj ked ma sundalo auto ktore nedalo prednost, pripadne kamen na ceste ktory som nezbadal otocil koleso a uz som letel nastastie na krajnicu a do travy. Ale tie vyhovorky su smiesne. Ved mne sa nic nestane, ja idem pomaly, babky na dedine a pod. 10x sa nestane a raz to dopadne zle.
Kenai: To máš svätú pravdu. Ja tiež mám najväčšie krízovky, ak som unavený. Mozog už vtedy reaguje spomalene. Nemá asi dosť cukru
Ľudstvo začína byť celkovo nejako moc politicky korekné a prikakané.
A ešte som nepochopil, to že čím menej prilieb, tým menej cyklistov. To akože podľa teba všetci bez prilby zomrú?!
Tie tvoje príspevky, to je fakt niečo úžasné. Mali by ťa vystreliť na mars aj s bicyklom, tam by si to mal voľnejšie a aj tu na fóre by sa ľuďom uľavilo.
exit2 Vsetko by to bolo uplne ako pises nebyt toho ze sa vsetci skladame na osetrenie tych co si vlastnu hlavu nevazia. Uz to tu odznelo a je to tak. Potom sa tavaju pripady kedy sa niekto nezodpovedne vy... z necoho a tebe nepride sanitka lebo zasahuju u urgentneho pripadu. Kapacita systemu je len nejaka. Tu u nas sa dost stavia posledne roky. Za 3 roky tu bol 2x vrtulnik leobo nejaky fiser bez zakladneho BOZP a pravdepodobne aj ozraty padol z krovu na hlavu. Keby sme raz prisla insekcia BOZP zavru vsetkych stavbiveduchich, alebo bude mat kazdy inspektor hned nove auto. V USA si davaju bikery inak na seba pozor ked viedia ze to budu cele platit zo sovojho. Taka zlomena klucna kost, to si mohol mat novy enduro bike za tie prachy.
A co ze? Dosli ti temy v elektro motorkach?
OT: Kasli na to, ja som ho uz pridal do ignor listu, z casu na cas, zo zvedavosti rozkliknem prispevok a este ani raz som nemal pocit, ze by som bol o nieco prisiel.