prosim napiste mi ako rozoznam s coho mam ram, ci s termoplastu alebo carbonu.
Je nastriekany na zlto ale tam kde je farba odlupnuta nevidno strukturu karbonu. A ktory material je lepsi?
Diky
carbon je rozhodne in... este som cosi zacul o horcikovych primesiach ...
jeden z najlepsich bajkov tejto sezony trek 8500 ma karbonovy ram ale s milionom dalsich primesi myslim ze je tam aj nieco ako zirkon...
teraz asi prehanam ale mam pocit ze ciste ramy (jeden prvok) sa vyuzivaju hlavne v ziletkarskych ramoch...
nevim zbite ma rad sa poucim
a to ako zistis material tvojho ramu ... jednoducho pozri sa do papierov alebo na net
Termoplast je podla mna vseobecny nazov plastov tvarovatelnych za tepla. Napr. PVC. Zeby si mal ram z PVC? Urcite by mal zaujimave vlastnosti. Inak vyrobky z karbonu nemusia mat vzdy len klasicku podobu tkanin. Tie sa zvacsa pouzivaju len na vrchnu pohladovu vrstvu. Momentalne konstrukcne najpouzivanejsie bi resp. multiaxialne tkaniny vyzeraju len ako cierna hmota. A este jedna vlastnost podla ktorej rozoznate spolahlivo ci je dany vyrobok naozaj z karbonu: JE VODIVY. Samozrejme po zlupnuti tenuckej vrchnej vrstvy gelcoatu (ak tam je).
Momo ty asi nosis este plienky co? A urcite jazdis na rame s nazvom Hi-ten.
Áno nosím plienky (len Pampers),pripájam aj foto na biku,a rám mám doma zváraný z najkvalitnejších lešenárskych trubiek(hmotnosť only 6,2 kg)foto môjho skutočného rámu tiež prikladám.A keď zase budeš mať svetlú chvíľku tak napíš.
Quidoo-termoplastový rám na 99% neexistuje,takisto rám čiste z 1 prvku neexistuje-je problém vyrobiť aj 100% čisté železo a spojiť karbón alebo kevlar so zirkóniom nedokáže ani Koprfild(píš ako počuješ).
2stulo nemyslim, ze termoplast je vseobecne pomenovanie umelej hmoty...skus pozriet napr. rockringy od E-13. tie su tusim z termoplastu a nie je to hocijake pvc,... teda aspon podla toho co som pocul a videl
Ja si tiez neviem predstavit ram z plastu ako takeho. Videl som termoplastovy ram, no boli v nom karbonove vlakna. Mozu z toho vyjst rozne zavery, co to vlastne je, no v tom plaste snad musi byt nejake vlakno...Vyrobcovia tiez vydavaju rozne veci, ze su vyrabane z toho a z toho, staci ak je tam primes alebo zdoraznia tu jedno a pomenuju. Urcity termoplastovy ram moze byt podla mna vydavany aj za karbonovy. Asi som nicim extra neprispel a neviem, ci ma vsetci pochopia...
carbon je rozhodne in... este som cosi zacul o horcikovych primesiach ...
jeden z najlepsich bajkov tejto sezony trek 8500 ma karbonovy ram ale s milionom dalsich primesi myslim ze je tam aj nieco ako zirkon...
teraz asi prehanam ale mam pocit ze ciste ramy (jeden prvok) sa vyuzivaju hlavne v ziletkarskych ramoch...
a to ako zistis material tvojho ramu ... jednoducho pozri sa do papierov alebo na net
aby som uviedol tohto cloveka na spravnu cestu..trek 8500 ma ram zo zliatiny hliniku s malou primesou zirkonia,tato zliatina sa vola ZR9000.
na biky sa ramy z cisteho hliniku nerobia,vsetky ramy su z istej zliatiny hliniku ktora je oznacena vacsinou cislom(7005,6061,...)
Dobre som sa zasmial. Chvilu to tu necham bez dozoru a ako to vyzera. Hlavna vlastnost termoplastu v porovnani s termosetom (reaktoplastom), ze vplyvom teploty nedochadza k zmene jeho struktury, a teda je tepelnym opracovanim mozne tvarovat ho. Inac tie teploty zas nie su az take velmi vysoke, preto maju termoplasty specificke pouzitie. U termosetov dojde pri urcitej teplote k chemiskej zmene (reakcii) a ziskany tvar nie je mozne obnovit. V praxi-termoplasty su recyklovatelne. Uz neviem presne ako to je s tymi teplotami, ale tusim tie reaktoplasty vydrzia vyssiu teplotu (nad nou vsak uz koncia), napr. teflon vydrzi cca 260 stupnov, ine vsak bezne do tych 150. S tym PVC neviem ci je to ozaj tak, ma rozne struktury, a myslim ze nie vsetky su termoplasty (ale nejdem sa hadat, to si uz nepamatam). Neviem, ci Vlado nenarazal na kevlar. Popozeram knihy a neskor dam vediet, ci je termoplast (dost pochybujem). O pridavku kovu do karbonu som este nepocul, absolutne nechapem vyznam. Stulo, tu vodivost by si musel zistovat cez rozstrapkane konce, lebo podla mna (nielen podla mna) su karbonove vlakna zaliate v zivici (epoxidovej). uz som videl meridovu kostru z volajakych ciernych vlakien (alebo skor rezancov), karbonove vlakna to urcite neboli a rozbila sa ako pohar. Takze vacsinou su vselijake pokusy s plastami u ramoch dost naprd. uz som sa kdesi vyjadril, ze sa dost neopatrne naraba s pojmom karbon. 2lolo: aj polykarbonat (co je plast a urobia z neho aj kvazivlakna) oznacuju ako karbon a asi na 60% ho tam fakt je. Ale potom su karbonom aj rozky a chleba. Ale s tym zdoraznovanim jednej komponenty si to napisal pekne. Mozno narazaju na tu epoxidovu zivicu (zistim aj o tej ci je reaktoplast, ci nie, tiez pochybujem).
Pani o karbone a celkove kompozitoch sa tu pise viac dojmov ako pojmov. Vyjadril som sa preto, lebo uz dlhsiu dobu vyrabam nejake vyrobky, predovsetkym z karbonu a teda zhruba viem o co go.
Ak chcete byt trochu v obraze prebehnite si napr: http://www.havel-composites.com/
su tam popisy materialov a technologii ale ak s tym nerobite aj tak budete mat len matnu predstavu.
A inak Giro: tie rezance co sa rozbili ako pohar, to boli presne karbonove vlakna.
Stulo, velmi pekne ti dakujem. Ja to tvrdim uz dlhsie. Tta stranka je velmi pekna, informativne dobre spracovana (hlavne lopatisticky). Vsetkym doporucujem si ju pozriet a mozno zacnete narabat s jednotlivymi pojmami setrnejsie.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
a ani neviem ktory material je lepsi...som zvedavy
Quidoo-termoplastový rám na 99% neexistuje,takisto rám čiste z 1 prvku neexistuje-je problém vyrobiť aj 100% čisté železo a spojiť karbón alebo kevlar so zirkóniom nedokáže ani Koprfild(píš ako počuješ).
aby som uviedol tohto cloveka na spravnu cestu..trek 8500 ma ram zo zliatiny hliniku s malou primesou zirkonia,tato zliatina sa vola ZR9000.
na biky sa ramy z cisteho hliniku nerobia,vsetky ramy su z istej zliatiny hliniku ktora je oznacena vacsinou cislom(7005,6061,...)
?? karbonovy? je tam zr9000 alloy, stoji asi 10 000,- SK
ale to ze saneda vyrobit cisty ram som nevedel...
Ak chcete byt trochu v obraze prebehnite si napr: http://www.havel-composites.com/
su tam popisy materialov a technologii ale ak s tym nerobite aj tak budete mat len matnu predstavu.
A inak Giro: tie rezance co sa rozbili ako pohar, to boli presne karbonove vlakna.