Zase neviem ako to má nastavené SuperCaliber. Ak je to oveľa menej, tak verím že to môže pri switchoch celkom vadiť. Ja mám aspoň výhovorku, že sa už asi nenaučím barspin :lol:
08.10.2020 - 18:48:51
01
Osobne by som pri vahe 100kg uprednostnil viac pohodlia a istoty v zjazdoch ako maximalnu efektivitu 60mm tlmica. Radsej by som od Treku zobral Top Fuel a ked tak si dal flat rajdy kvoli efeltivnejsej pozicii. Nemyslim si ze budes na stupaniach o poznanie pomalsi a mozno to dozenies na zjazdoch.
A s teleskopkou si k tej uvadzanej vahe pripocitaj pol kila. Ked nahodis na Top Fuel lahsie plaste ako tie original 2.4ky tak rozdiel vo vahe bude mozno 300g.
08.10.2020 - 21:10:57
00
Dóvody prečo SUPERCALIBER som zhodnotil ako lepší bicykel na MTB z dôvodov:
1, na Specialized Epicu som brain na MTB nechával na "HARD" tvrdom tlmení, lebo pri "SOFT" ma kolísalo - strata energie... preto dúfam že 60mm ISOSTRUT od TREKu mi bude postačujúci bez nastavovania. A počas pretekov není čas zosadať a nastavovať tlmič pri každom stúpaní alebo zjazde, lebo brain u Specializedu je vzadu. SUPERCALIBER uzamknem z riadidiel - výhoda.

2, prednú vidlu som často uzamykal manuálne na vidle. Taktiež 120mm zdvih vidly mi bola zbytočnosťou. Epic nemal možnosť uzamknut z riadidiel ani vidlu. Opäť SUPERCALIBER uzamknem z riadidiel a postačovať by mali 100mm zdvihy.

3, SUPERCALIBER 9.8 má komplet CARBONový rám, volant, sedlo, kolesá a aj zadnú stavbu rámu. Takže trocha nižšia hmotnosť a lepšia tuhosť.

4, SUPERCALIBER 9.8. je o 1000€ lacnejší ako EPIC EXPERT.

5, Ak by som chcel na SUPERCALIBER teleskopické sedlo - ktorú teleskop. odporúčate?

Čo vy na tieto názory ? ??
08.10.2020 - 22:47:03
00
Vyzerá že vieš čo chceš a píšeš rozumne celkom za mňa pekný bike ako funguje brain netuším zamykať vidlicu mám rdšej z korunky , menej káblov čistý kokpit tlmič prepínanie na tom Treku logicky lepšie z riadítok, teleskopky dosť tu chvália Bike yoke revive len je drahá no pri cene čo chceš dať za bike asi peniaze neriešiš a potom sa mi pozdáva od One up components
08.10.2020 - 22:58:13
00
Este kukni Cannondale Scalpel 2. Tiez vyborna vybava za tu cenu a lepsia vidla - najma pre tazsich jazdcov.
08.10.2020 - 23:16:40
00
Čo sa týka teleskopky, tak pozri tú Dt Swiss z Lux 2021. Je výborna v tom, že údržba by mala byť oveľa jednoduchšia ako pri vzduchových. A asi by mala byť aj menej náchylná na poruchy (to sa uvidí až časom).
09.10.2020 - 03:32:26
00
Ahoj, bol som testovať tento rok v Kálnici obidva bicykle, jazdím iba XC už niekoľko rokov a niesom zástanca HT bicyklov. Čo sa týka Supercalibru je to veľmi rýchli bicykel hore kopcom, ale neobratný smerom dole, má natiahnutý posed čo niekomu nemusí vyhovovať. Tých 60cm zdvihu som v teréne ani necítil, a hlavne pri šľapaní hore kopcom sa otvorený tlmič húpal v skoro celom rozsahu. Pre mňa bol ten bicykel veľmi nepohodlný a neviem si predstaviť na ňom odjazdiť maratón. Nový Epic bol geometriou oveľa lepšie na tom, v zjazde veľmi obratný a Brain fungoval prekvapivo dobre aj keď vieme, že na správne odladenie treba vyskumno-experimentalne testovanie rôznych nastavení niekoľko dní - týždňov. To čo stratil Epic pri výšľape získal smerom dole. Tuším som mal na testovacom okruhu s týmito bicyklami aj zhruba rovnaký najlepší čas. Toto je môj osobný názor a nehodnotím výbavy ani ceny iba jazdné vlastnosti podľa pocitu.
09.10.2020 - 07:28:10
00
Ono je to asi samozrejmosť, ale ten nový EPIC Evo nemá Brain ..ani vpredu ani vzadu. Ale ani zamykanie z riadítok tam nie je. Keď porovnám verziu Expert a Trek 9.8, tak Trek je osadený lepšie za menej peňazí. To je jasné. EPIC má síce vidlu SID, ale len verziu SELECT+. Možno by bolo fajn to ísť otestovať..Ale keď pán tvrdí, že 100mm je mu až až, tak potom asi nemá zmysel nahovárať na 120ku zdvih. Ja maratóny nejazdím, ale jazdím po trasách kade sa tu v okolí jazdia maratóny a menil som SID100mm za SID120mm a určite to na každom technickom úseku je veľký prínos.
Nad týmto Epicom uvažujem, že možno na budúci rok by som do toho šiel z HT...ale keď teraz vyšiel nový Mondraker F-Podium DC, tak asi ma bude viac ten zaujímať.
09.10.2020 - 09:03:07
00
Ten Mondraker je parádny, len tá cena, ako ja už XC bajky nejazdím no sledujem to XCO a teraz ma tak napadlo, jazdí tam niekto mondraker ?
09.10.2020 - 09:11:28
00
Ja čo tak vnímam Mondraker tak to boli vždy skôr bicykle orientované na jazdu dolu kopcom, alebo nejaké enduro. Okrem modelu Podium. Ten jazdí na XCO akási ženská. Len súčasné trate celkom prajú takým skôr AM orientovaným bikom a tam Mondraker práve využíva spojenie znalostí z vývoja modelu Podium a modelu FOXY...Myslím, že aj ten názov F-Podium celkom sedí. Síce som na tom nesedel, ale viem, že to musí byť pecka. Preto z trojice čo som pozeral TREK Supercaliber , EPIC EVO, F-Podium DC pôjdem ak bude treba do F-Podium DC verzia RR. Síce mi tam vadí centerlock a sada Shimano, ale to už prekúsnem nejako. Našťastie sa dajú zohnať rôzne redukcie a sadu mám SRAM XX1, tak prehodím ak tak.
09.10.2020 - 10:11:17
00
Ja som riesil podobnu dilemu ako ty pred 2 mesiacmi. Supercaliber som vylucil hned na zaciatku kvoli geometrii, ktora je skor tradicna - bicykel ma strmy hlavovy uhol, dlhy predstavec. Je vyslovene postaveny na maximalnu efektivitu pri stupaniach na ukor pohodlia ci ovladatelnosti v zjazdoch. Trendy aj na najvyssej urovni idu inym smerom a jazdim hlavne pre zabavu, takze fun factor je pre mna dolezity. Navyse nie som vrcholovy cyklista (a predpokladam ze ani ty), ktory ovlada bicykel tak dokonale, ze sa citi 100% isty aj "tradicnym" XC bikom. Z rovnakeho dovodu som vylucil aj napr. Canyon Lux. Moj vyber sa teda zuzil len na bicykle s modernou geometriou a hlavovym uhlom <68 stupnov.
Vo finale som mal
- Specialized Epic Evo
- Cannondale Scalpel (pripadne Scalpel SE)
- Trek TopFuel
- BMC Fourstroke - nenasiel som ho fyzicky dostupny v BA
- Orbea Oiz TR - cakacka december - marec 2021
- Mondraker F-Podium DC R - vylucil som kvoli vyssej hmotnosti a inverznemu sposobu zamykania
- Scott Spark - zadna stavba nie je karbonova, karbonove kolesa mal len najvyssi model, ktory je cenovo inde
Nakoniec som sa rozhodol pre Epic Evo a to z tychto dovodov:
- Trek TopFuel, je sice velmi pekny, davaju vsetko karbonove uz pri verzii 9.8, ale tie kolesa Kovee Elite su tazke (1898g) a aj cely bike bol tazsi ako konkurencia. Navyse ram uz nie je ziadna novinka a trendy sa trochu posunuli.
- Cannondale Scalpel 2, som uz mal skoro kupeny. Za 5200 super vybava, karbonove kolesa, vsetko XT, paradna vidla. V recenziach ale mali viaceri problem s rafikmi. Farebna kombinacia ma tiez moc nebrala. Naboje boli sice DT Swiss ale bez Star Ratchet, teda 370 ktore maju pomalsi engagement. Musel by som ist az do verzie LTD aby som mal Hollowgram aj naboje ale to uz by bolo s teleskopkou 7000+.
Vitazny Epic Evo Expert som si vybral z tychto dovodov:
- Moderna progresivna geometria, ktoru budu vsetci ostatni dobiehat roky (aj ked prvy s tym dosli BMC).
- Nechcel som Brain, lebo aj ten novy ma problemy a aj v obchode ma sami odhovorili, ze to je pre niekoho kto preteka a ma servisaka co mu problemy riesi okamzite. Nechcel som riskovat ze potom budem cakat 3 tyzdne na opravu ked sa to posere.
- Carbon je ten isty ako mala predosla generacia S-Works.
- Hmotnost
- Lahke a odolne kolesa Roval v cene
- Vizual
- Vidla novy SID s 35mm nohami. Aj pri mojich 83kg citim velky rozdiel v tuhosti oproti Rebe co som mal na predoslom biku. Nikde to nepuka nekruti ani pri prudkom brzeni do zakrut. Aj po rozbitych kamenistych zjazdoch si to viem pustit ako prasa a necitim, ze by som sa siel zabit. Aj ked si to pustim do nejakeho endurovejsieho trailu tak sa necitim, ze ma na to nevhodny bike.
- Cisty kokpit. Keby som jazdil XCO, kde by som riesil to aby som si vedel v zlomku sekundy zamknut tlmenie aby som vedel zachytit nastup pripadne sam nastupit, tak je lockout z vidlice nutnost. Ale uz pri maratone, kde by som od vitaza dostal aj tak povedzme pol-tristvrte hodinu, prezijem, ze stratim pol sekundu tym, ze sa musim naciahnut k tlmicu aby som ho zamkol. Navyse prepojenie tlmica so zadnou stavbou je ine ako pri normalnom Epicu, je tam vyssi antisquat a netreba ho tolko zamykat
S vyberom som velmi spokojny. Trochu som si musel zvykat na polozenejsi hlavovy uhol - ale prehodil som si flipchip do vyssej polohy a v stupaniach nemam absolutne pocit, ze by mi dvihalo predne koleso. Je to raketa, po singlacoch to lieta ako blazon a zostava stabilny aj vo vyssej rychlosti. A aj v stupaniach uz mam nejaky ten KOM :) Presiel som XC Hardaila (Cannondale FSI) a vsade si vylepsujem PR. Myslim ze pre vykonnostneho cyklistu ovela lepsia volba ako tradicny cistokrvny XC stroj.
09.10.2020 - 10:23:38
06
mozno pomoze xc field test z pinkbiku, kde porovnavali vyssie spomenute bajky
https://www.pinkbike.com/news/field-test-trek-supercaliber-vs-cannondale-scalpel-vs-canyon-lux-vs-specialized-epic-Field-test-round-table.html

potom su tam aj clanky k jednotlivym modelom samostatne
09.10.2020 - 13:09:44
00
Inak aj efficiency test: https://www.youtube.com/watch?v=Du2sXbbXDTg
Hoci to nie su uplne laboratorne podmienky :)
09.10.2020 - 13:39:49
00
lubo_j napísal:
- Vidla novy SID s 35mm nohami. Aj pri mojich 83kg citim velky rozdiel v tuhosti oproti Rebe co som mal na predoslom biku. Nikde to nepuka nekruti ani pri prudkom brzeni do zakrut. Aj po rozbitych kamenistych zjazdoch si to viem pustit ako prasa a necitim, ze by som sa siel zabit. Aj ked si to pustim do nejakeho endurovejsieho trailu tak sa necitim, ze ma na to nevhodny bike.
tradicny cistokrvny XC stroj.

s tým SIDom 35 to je naozaj nikde inde ako všetky XC 32kove vidlice či fox alebo RS...
za mna asi najlepší komponent na mojej skladačke a to RS moc nemusím :)
09.10.2020 - 19:48:49
01
lubo_j napísal:
Vitazny Epic Evo Expert som si vybral z tychto dovodov:
- Lahke a odolne kolesa Roval v cene


Máš to pekne naštudované len nie všetko čo si prečítaš je aj prevda :$ 3 z 3 užívateľov v mojom okolí majú iné skúsenosti ;)

Prílohy:

2020-08-30-14-23-40.jpg
2020-08-30-14-23-40.jpg 856.33 KiB thumb_up0thumb_down

09.10.2020 - 20:25:03
00

MTBIKER odporúča

keyboard_arrow_up