Keď sme sa už v inej téme
post630146.html#p630146 bavili o káve napadlo mi, že by nemusel byť zlý nápad podeliť sa o zážitky a skúsenosti aj z tejto oblasti keď sa bavíme aj o iných, s cyklistikou nie veľmi súvisiacich veciach. Kávu mám rád, nepovažujem sa za odborník ani fajnšmekra ale ak si mám kávu vychutnať tak nech stojí za to. V BA poznám pár podnikov, do ktorých sa rád vraciam a káva mi tam chutí. Nepoznám pozadie odkiaľ kávu vozia, či je kvalitná, ako je pražená a pod., jednoducho mi chutí. Spomeniem pár, ktoré mi v tejto chvíli napadnú: kaviareň v "novom bratislavskom centre" na Dlhých dieloch (neviem si spomenúť na názov), ponúkajú rôzne druhy káv, aj jednodruhových; ďalej Cafe land v OC Glavica v Devínskej (
http://www.cafeland.sk/); Julius Meinl Cafe OC Eurovea. A minulý týždeň som zablúdil do Nitry kde v OC MAX som objavil toto:
http://www.eurocoffee.sk/ Ja som si dal Jamaicu, priateľka Costa Ricu a noazaj nám chutila. Okrem toho je tam aj veľmi príjemná baristka, ktorá nám porozprávala a povysvetľovala veľa vecí okolo kávy. Nakoniec som odchádzal s tromi rôznymi balíkmi kávy.
Takže kávičkári, podeľte sa so zážitkami, či dobrými alebo zlými a dajte tipy kam chodiť a kam nie.
Ktora Costa Rice? San Isidiro ci Fina Casa de Piedra? Prazenie na espresso pre espresso?
Tá čo je na obrázku 250g (anaerobic 120h) je na filter, robím z nej suprové espresso aj filter, je to naozaj top, dnes som dokúpil čerstvé praženie.
Doma mame tvrdu vodu,nalievam priamo z kohutika bez dodatocnej filtracie priamo do nadrzky. Denne robim 4xkapucino,kavovar zapinam 2xdenne. Toto sa mi nezda ako brutal vytazenie,ci sa mylim?
Posledny tyzden som zacal pred robenim kavy pouzivat aj preplach stroja(rovnake tlacidlo ako na odvapnenie) nech sa masina viac zohreje.
To ze by som mal raz za par mesiacov(raz za pol roka?)robit odvapnenie mi neprekaza,ale snad nie kazde 2tyzdne...
Rozmyslal som ci este nekupit Britu ale vraj az tak neodvapni a zase dalsia vec co bude zavadzat na kuchynskej linke 😆
Inac som s kavovarom spokojny vzhladom na cenu.
Keď som mal Juru tak som nastavil v menu, že používam filter a odvápnenie zmizlo z ponuky kávovaru. Preventívne raz ročne som ho odvápňoval. Ide bez poruchy asi 6-7 rokov, teraz slúži u dcéry. Teraz používam Oscar 90.
Zatial len skusam co a ako. Manzelka v slepom teste celkom vyznamne preferovala carovnu konvicu. Za seba este neviem, potrebujem este trocha poskusat.
peterg mas nejaku metodiku co ta zaujima okrem vyslednej chute v pohari? Rad oskusam.